Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Prekvalifikacija za IT: Savladajte veštine najtraženijih IT profesija

Poznato je da je potreba za stručnjacima iz IT sektora veoma velika na inostranim tržištima. Međutim, da li ste znali da potraga za stručnjacima nikako ne zaostaje ni u Srbiji, pa je samim tim i prekvalifikacija za IT sektor sve popularnija? Našoj zemlji trenutno nedostaje veliki broj stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija, što potvrđuju podaci Ministarstva telekomunikacija iz prošle godine. Oni govore da je Srbiji potrebno 30.000 IT stručnjaka, a najviše se traže softverski eksperti. Ukoliko želite da budete softverski stručnjak, za početak je neophodno da poznajete Java script programski jezik, jer je on najzastupljeniji programski jezik koji se koristi za razvoj i izgradnju velikog broja aplikacionih softvera.

učenje IT veština

Naime, Srbiji su hitno potrebni stručnjaci kako bi na godišnjem nivou uspela da ostvari zaradu od dve milijarde evra od izvoza IT proizvoda. Kako je reč o profitabilnom biznisu, u kratkom vremenskom roku IT sektor je postao jedna od vodećih privrednih grana. To je, kako navodi državna sekretarka, prilika da Srbija ostvari ubrzani ekonomski oporavak.

Ukoliko pogledate ponudu poslova iz IT struke, biće vam jasno da je izbor zaista veliki. Specijalizovane oglase iz oblasti industrije informacionih tehnologija koji se trenutno nalaze na servisu HelloWorld.rs postavilo je skoro 1.500 kompanija, što je veliki podsticaj za polaznike IT kurseva.

I to nije jedini pokazatelj ekspanzije digitalizacije. Najrealniji pokazatelj je situacija sa virusom COVID-19, u kojoj je ogromnom broju ljudi ugroženo radno mesto, što nije slučaj sa IT sektorom. To pokazuje i istraživanje koje je sprovedeno među kompanijama u aprilu 2020. godine, a koje su organizovali sajtovi Hello World i Poslovi Infostud. Rezultati govore da preko 70% ispitanika nije pauziralo razvoj novih proizvoda, a što je još interesantnije, 90% kompanija nije otpustilo nijednog radnika!

Nažalost, istina je da su mnoga preduzeća smanjila plate radnicima kako bi se izbegli otkazi. Međutim, čak ni to nije slučaj sa IT sektorom. Kao što je prethodno istraživanje pokazalo, čak 80% firmi nije smanjilo plate svojim stručnjacima. Iz ovoga možemo da zaključimo da je posao u it sektoru jedno od najboljih rešenja za one koji žele stabilan posao.

Na osnovu informacija iz sprovedenih istraživanja, postavlja se pitanje kako povećati taj broj eksperata u Srbiji. Odgovor je jasan – prekvalifikacija za IT poslove. Kako navodi državna sekretarka, formalno i neformalno obrazovanje predstavljaju ključan faktor za razvoj ovog sektora. Iz tog razloga se aktivnije krenulo u promovisanje IT-ja, ali i dalje ne postoji adekvatan odgovor za gorepomenuto pitanje. Šta je u stvari potrebno uraditi kako bi se neko prekvalifikovao za određenu IT profesiju?

Kako se odvija proces prekvalifikacije za IT? 

Najbolji način za prekvalifikaciju, ukoliko se odlučite na takav korak, jeste odabir obuke koja nudi i zadatak konkretnog projekta. Možda vam prekvalifikacija za stručnjaka informacionih tehnologija zvuči kao mukotrpan i dugotrajan proces, ali ako vaše opredeljenje bude škola sa mogućnošću učenja na daljinu, najverovatnije da su upravo obuke i kursevi najbolji put do novog posla. 

Informacione tehnologije mogu se raščlaniti na tri grane – kreiranje softvera, razvoj biznisa i kreativno poslovanje. Dobro je znati da neophodne veštine za pomenute kategorije možete steći školovanjem u našoj zemlji. Ako vas privlači rad u nekoj savremenoj kompaniji, potrebno je da naučite IT osnove.

Prekvalifikacija za IT stručnjaka

Kako biste realizovali ideju za poslovni projekat i bili sigurni da ćete dostići pun potencijal, bilo bi dobro da uložite vreme u neophodna znanja. To je naročito važno ukoliko je reč o projektu koji se bavi informacionim tehnologijama ili izradom internet prodavnice. IT projekat zahteva određena znanja bez kojih je nemoguće uspeti.  Za početak može biti dovoljno da naučite osnove python i php programskog jezika. Php je konkretno namenjen za web i programiranje weba na serverskoj strani, dok python sa druge strane pored svoje široke primene može vam poslužiti da kreirate određeni tool za svoju internet prodavnicu.

Čak i da ste rođeni lider, nećete uspeti da efikasno vodite modernu IT firmu ako ne razumete pojedinosti procesa rada i potrebe IT stručnjaka. Zato je prekvalifikacija za IT važan korak koji omogućava povezivanje menadžerskih veština i poznavanja specifičnosti modernih tehnologija.

Poznavanje informacionih tehnologija pomoći će vam da osmislite i razvijete novi softver i hardver, dok će znanja iz sveta biznisa omogućiti da takav proizvod bude uspešno plasiran na tržištu. Na ovaj način ćete u svakom trenutku znati stanje projekta i šta je sve potrebno da se uradi kako bi se osigurao uspeh. 

Dobar primer uspešnog uklapanja IT sveta i znanja iz biznisa svakako je kompanija Microsoft. To je savršen primer IT kompanije koja efikasno posluje i ostvaruje zavidan profit. To je samo jedan od mnogih primera gde je poznavanje poslovnih veština od ključne važnosti za uspeh visokotehnološkog biznisa.

Prekvalifikacija za IT

Prekvalifikacija za IT menadžera

Ako nemate sklonosti ka programerskom delu poslova, ne brinite se. Nisu svi u IT-ju zaposleni kao programeri. Svaki ozbiljni web projekat zahteva IT menadžera, a on je potreban i programerskim timovima, firmama i raznim odsecima. Ukoliko ne postoji želja za tehničkim delom posla, kod nas postoje programi koji će vas obrazovati za IT preduzetnika ili menadžera, a oni su veoma traženi u IT sektoru.

Steknite znanja i veštine za to kako zaraditi na internetu putem biznisa u oblasti informacionih tehnologija ili kako pokrenuti svoj projekat i voditi programersku firmu.

Prekvalifikacija za kreativce u IT svetu

Kao treća opcija, koja može biti zanimljiva svima koji svojom kreativnošću žele da privuku i zadrže kupce sa tržišta ili onima koji bi da primenjuju marketinške metode u poslovanju, nameće se prekvalifikacija za posao u marketing menadžmentu ili menadžmentu prodaje.

Oba ova popularna programa predstavljaju sertifikovane obrazovne programe u trajanju od godinu dana. Polaznici će biti u mogućnosti da na realnim projektima primene profesionalne zahteve dinamičnog poslovnog tržišta IT sveta.

Prodajni menadžment beleži ogroman skok u proizvodnji video-igrica na domaćem tržištu – dobar primer je gigant „Nordeus”. Reč je o „projektu” koji je uspeo da dođe do liderske pozicije na tržištu video-igara zahvaljujući prodajnom mendžmentu, koji je uspešno i efikasno organizovao ceo proces i upravljao njime.

Razlozi za prekvalifikaciju

Najvažnije pitanje koje treba da postavite sebi pre nego se odlučite za program prekvalifikacije jeste zašto želite da krenete ovim putem. Prekvalifikacijom za IT stručnjaka vaše poslovne i životne navike mogu se lako promeniti, ali kako biste znali da li je to ispravan put za vas, morate sebi postaviti pitanje zašto želite da se prekvalifikujete. Ovo pitanje se smatra bitnim jer vas dovodi do pravih motiva. Da li zapošljavanje u IT sektoru ispunjava vaše želje i ambicije?

Ako bezuspešno tragate za poslom, a želite da imate dobru platu sa što manje muke, u tom slučaju se kao dobro rešenje nameće posao menadžera ljudskih resursa. Potražnja koja se javlja predstavlja konstantu na tržištu, a broj projekata se širi. Ukoliko se izvornim zanimanjem niste bavili duže vreme, verovatno bi obuka za drugo zanimanje na Biznis akademiji bila dobro rešenje. Time biste ostvarili cilj, a to je dobar posao.

Ukoliko vam je cilj visoka zarada i želite da brzo dođete do posla koji vam to pruža, onda je obuka za menadžera projekta rešenje koje tražite. Stručnjaci u ovoj oblasti mogu se pohvaliti odličnom zaradom. Kada je u pitanju prekvalifikacija za moderno i savremeno zanimanje, postoje i lični izbori koji mogu uticati na odluku od koje kasnije možete imati profit.

Na primer, ukoliko se ukazala prilika da učestvujete u procesu izgradnje web stranice za kompaniju koju predstavljate, obuka za poslovnu administraciju može biti isplativa. Ako je vaš zadatak da održite stabilan rad kompanije i poslovnih prilika, a pritom je sve fluidno, onda će vam odsek za poslovnu administraciju pružiti veštine i znanja koji će omogućiti da budete desna ruka vlasnika.

Ako znate kojim poslom želite da se bavite, a od toga vas deli samo stručna prekvalifikacija, onda je mnogo lakše, jer su vaše želje jasne. Ovde bi, takođe, trebalo da napravite granicu između svojih želja i potreba tržišta. Na primer, ukoliko vas privlače međunarodni poslovi i imate na umu da postanete lider na internacionalnom tržištu, onda se osposobite i za Google reklame i e-mail marketing

Veoma su povezani, a time ćete sebi podići cenu na tržištu gde god da se pojavite. Neće biti firme koja vas neće uzeti u obzir kao partnera i koja neće hteti da ulaže u vaše projekte. Uskladite sve svoje želje i mogućnosti sa zahtevima tržišta i razmišljajte o opstanku na duže staze – time ste sebi već obezbedili put lidera na tržištu.

Ako su vaša zanimanja podeljena i imate višak kreativnih ideja, odluka o prekvalifikaciji je upravo taj korak koji vas deli od pravog puta za vas, a onda sledi još jedan bitan korak – upisivanje kvalitetne škole biznisa. Zbog toga duboko zavirite u sebe i pronađite oblast koja vas inspiriše, a zatim istražite poslove koji vam se pružaju i započnite adekvatnu i sertifikvanu obuku. Vaša prava odluka o prekvalifikaciji doneće vam neke od najtraženijih veština na globalnom nivou. A onda ćete vi birati mesto rada i razumećete kako se zarađuje novac.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.