Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Šta je blog i zašto je dobar za biznis?

Ukoliko razvijate biznis, veoma je važno da vaš brend bude prisutan na internetu. To je moguće postići na više načina, a jedan od najvažnijih jeste promocija putem sajta. Da biste u tome uspeli, saznajte šta je blog i kako vam vođenje bloga na sajtu može pomoći. 

Šta je blog

Internet je sve važniji za uspeh poslovanja, a po uticaju koji ima na potrošače, približava se televiziji. Zahvaljujući modernim tehnologijama, prostim guglanjem možemo da se informišemo, zabavljamo, da kupujemo, učimo, pa čak i treniramo. Dodatna pogodnost je online komunikacija, koja olakšava trgovinu i promotivne aktivnosti. Zato je važno da imate svoj sajt i da maksimalno iskoristite sve mogućnosti bloga.

Šta je blog i zašto je važno da ga imate?

Za online prisustvo veoma je važno razviti blog. Reč je o jednom obliku sajta gde se redovno objavljuju razne informacije u vezi sa firmom, ali i oblašću kojom se ona bavi. Čak i kad nije reč o poslovnom blogu, on može da bude veoma koristan za promotivne aktivnosti. Ako, na primer, radite kao PR menadžer, od ključne je važnosti da sarađujete sa blogerima kako biste sproveli u delo svoje ciljeve. Ako, na primer, radite kao PR menadžer, od ključne je važnosti da sarađujete sa blogerima kako biste sproveli u delo svoje ciljeve. jer pisanje bloga nije tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled te je saradnja tokom kreiranja sadrzaja izuzetno bitna.

Blog je praktično digitalna verzija ličnog dnevnika, gde svako u okviru svog sajta može da podeli svoje stavove sa čitaocima. Na ovaj način je moguće podeliti različite informacije sa milionima ljudi, uz minimalne troškove. Jasno je da pokretanje bloga može biti fantastično sredstvo za promovisanje poslovanja ukoliko se radi na pravi način.

Blog se lako pravi

Blogerski sajtovi su dobili na popularnosti sa razvojem interneta, a tu popularnost su zadržali do današnjih dana. Jedan od razloga za to jeste jednostavnost upravljanja radnim okruženjem. Naime, kada napravite sajt, trebaće vam vrlo malo vremena da naučite kako da ga vodite i, ako vam je to cilj, zarađujete od njega. Imajte na umu da je redovno pisanje i objavljivanje tekstova na vašem blogu izuzetno važno za uspešno poslovanje.

Sa blogovima se susrećete svakodnevno iako to verovatno i ne znate. Mnogi ovu vrstu sajta poistovećuju sa ličnom prezentacijom neke osobe, što je samo donekle tačno. Pod ovim terminom se misli na sajt čiji se sadržaj često ažurira, neretko na dnevnom nivou. Blog čak ne mora da bude ni samostalan sajt, već segment nečije web prezentacije. 

Ovaj način komunikacije je veoma bitan jer ne samo da skreće pažnju potencijalnim korisnicima usluga već i samom Googleu. Zahvaljujući tome, sajt može mnogo bolje da se rangira u pretragama, što pomaže reputaciji kompanije i njenom poslovanju. Kako biste lakše razumeli kako da maksimalno iskoristite blog, detaljnije ćemo se pozabaviti njegovim segmentima.

Osnovni elementi bloga

Blogovi se vizuelno razlikuju jedan od drugog, ali svi imaju osnovne elemente bez kojih ne bi mogli da funkcionišu. Za početak, važno je na pravi način urediti home page, tj. početnu stranu. Ona predstavlja „naslovnu stranu” sajta i mesto gde se posetiocu nudi sadržaj. 

Na početnoj strani se uvek nalaze najnovije vesti ili tekstovi (postovi), poređani od najnovijeg ka najstarijem. Tu se nalazi i opcija pregleda starih objava, tj. arhiva, kao i opcije za pretragu. Veoma je važno posvetiti se i glavnom meniju i pre svega opciji „O nama”. 

Potrudite se da na pravi način predstavite svoj biznis posetiocima, objasnite im ko ste, šta nudite i čemu služi blog. Ukoliko pokrenete biznis blog dobijate mogućnost da raširite vest o svom poslovanju i dosegnete veći broj potencijalnih klijenata i kupaca. Dodatne informacije poput email adrese, broja telefona, adrese i kontakt forme možete staviti na ovu stranu ili smestiti u poseban segment „Kontakt”. Naravno, niste u obavezi da na sajt postavite sve ove informacije, mnogi blogovi imaju samo kontakt formu kako bi se zadržala anonimnost.

Pomenuli smo najosnovnije opcije, ali svoj blog možete opremiti i dodatnim sadržajem. U skladu sa potrebama, možete imati i galeriju slika, video-arhivu, audio-sadržaj (podkast). Veoma važan segment za mnoge je mogućnost internet prodavnice, u okviru koje biste prodavali svoje proizvode.

Ne postoje striktna pravila kako će izgledati stranica, sve zavisi od vaših potreba. Iako će vam za kreiranje bloga biti potrebno znanje iz web dizajna, uspeh će zavisiti prvenstveno od kreiranog sadržaja.

biznis blogeri

Kako se pravi kvalitetan sadržaj?

Osnova svakog bloga su postovi, tj. sadržaj koji objavljujete. O čemu ćete pisati zavisi najviše od oblasti koju želite da pokrijete. Najbolje je da se specijalizujete za određene teme koje su bliske vašoj ciljnoj grupi. 

Kada je reč o načinu pisanja, blogeri najčešće prenose svoje subjektivno mišljenje. Kako je reč o formi koja ne podrazumeva rad profesionalaca, kvalitet često varira. Ipak, to je ujedno i velika prednost ovog formata – svako ima priliku da prenese publici svoj stav, ma kakav on bio. 

To je odlična prilika za promotivne aktivnosti, jer mnogi blogeri imaju vernu publiku koja ih prati. Oni su influenceri, što znači da utiču na svoju publiku da kupi vaš proizvod. Ukoliko želite da se fokusirate na sopstveni blog, važno je da naučite kako se dolazi do ideja za sadržaj. Imajte uvek na umu da se aktuelnost, kvalitet i originalnost najviše cene. 

  • Pratite druge blogere – analizirajte sadržaje koje kreiraju drugi. Šta su radili da bi privukli publiku. Na koji način obrađuju teme? Pokušajte da iskoristite pozitivna iskustva i ponudite nešto novo.
  • Pretražite internet – zamislite da ste osoba koju bi zanimao vaš blog. Šta je to što bi on tražio na Googleu, što bi ga dovelo na sajt?
  • Pratite aktuelnosti – da bi vaš sadržaj uvek bio aktuelan, potrebno je da budete u toku sa najnovijim trendovima i temama. 
  • Raznovrsnost sadržaja je ključna – moderni blogovi se zasnivaju na bogatom multimedijalnom sadržaju. Za neku temu će video biti prikladniji, dok će u drugom slučaju infografik biti adekvatnije rešenje.

Ukoliko na pravi način pristupite kreiranju sadržaja, skrenete pažnju na svoj brend, bićete u prilici čak i da zaradite novac od rada na internetu.

Koliko je važna promocija na društvenim mrežama?

Da biste osigurali popularnost sajta i dobru komunikaciju sa publikom, potrebno je da ozbiljno shvatite promociju na društvenim mrežama. Već na samom početku rada na blogu izvršite analizu navika vaše ciljne grupe. 

Svakako otvorite naloge na Instagramu, Facebooku, LinkedInu i Twitteru. Kako biste na mrežama na pravi način predstavili brend, uniformišite prezentacije tako da imaju isti logo, kombinacije boja i profilne fotografije.

Kako se promoviše sadržaj na društvenim mrežama?

Glavna uloga društvenih mreža je deljenje sadržaja sa bloga. To je veoma efikasan način da se korisnici privuku na sajt. Na kraju krajeva, mnogi blogovi veliki deo posete dobijaju upravo na ovaj način. Da biste ostvarili maksimalne rezultate, potrebno je da se okrenete reklamiranju na društvenim mrežama, ali i na drugim mestima na internetu.

Ne treba smetnuti sa uma ni uticaj koji drugi blogeri imaju na mrežama. Saradnja sa njima će vam otvoriti vrata ka novoj publici, a rezultati su veoma često fantastični. Nekada će pojedini blogeri prepoznati vaš kvalitet i ponuditi vam promociju besplatno. Ipak, mnogo češće će biti potrebno da se dogovorite oko uslova objave sponzorisanog sadržaja.

Društvene mreže shvatite i kao platforme za promocije koje možda nemaju direktne veze sa sajtom, ali utiču pozitivno na brend. To može biti kreiranje ekskluzivnog sadržaja za Instagram, Facebook ili YouTube, a koji je tematski vezan za blog. Dodatni bonus će biti ukoliko taj sadržaj postane viralan, što znači da ga veliki broj ljudi deli među sobom.

Dodatna korist od društvenih mreža je olakšana komunikacija sa publikom. Potrudite se da odgovorite na svako pitanje, da ponudite kvalitetnu informaciju i iskoristite priliku da ih upoznate sa svojim brendom.

Kako se zarađuje od bloga?

Blog omogućava različite načine monetizacije. Da biste došli do toga, morate prvenstveno da uložite značajan trud u kreiranje proizvoda koji ima vernu publiku i dobru reputaciju. Postoji više modela zarade od bloga:

  • Baneri mesta za oglase treba da planirate od samog početka kreiranja sajta. Oni treba da se nalaze na mestima gde će skrenuti pažnju čitaocu kako bi kliknuo na njih. 
  • Sponzorisani sadržaj – pisanje tekstova i snimanje audio i video materijala gde se na afirmativni način spominju klijent i njegov proizvod. Poenta je da sadržaj bude interesantan i da pritom ne izgleda kao reklama.
  • Affiliate program – ukoliko imate popularan sajt i veliki broj posetilaca, dobra ideja je da se oslonite na affiliate poslovanje. Reč je o preprodaji tuđih proizvoda koje ćete prezentovati svojim posetiocima. Na ovaj način dobijate procenat od prodaje svakog artikla koji su kupili vaši posetioci.
  • Učešće u marketinškim kampanjama – velike kompanije i marketinške agencije uvek angažuju uticajne blogere u reklamnim kampanjama. Nekad su zaštitna lica, a češće dobijaju zadatak da izrade određeni sadržaj koji će podeliti sa fanovima.
  • Prodaja reklamnog prostora u newsletterima – ukoliko koristite sve prednosti email marketinga (a trebalo bi!), onda ste svesni potencijala newslettera. To je odlična poslovna prilika gde klijentima možete da ponudite reklamni prostor u emailu koji šaljete. 
  • Internet prodavnica – da biste se bavili prodajom raznoraznih artikala, ne morate da razvijate kompleksan e-shop. U početku će biti dovoljno da se oslonite na sitne artikle poput šolja, majica ili razglednica. Ako potražnja poraste, možete da razmislite o fokusiranju isključivo na ovaj način zarade.

Sada kada ste naučili šta je blog i zašto je sajt važan za biznis, preostaje vam da usvojite neophodne veštine i započnete uspešnu karijeru.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.