Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Šta je WordPress?

U poslednje vreme internet napreduje veoma brzo, što je dovelo do toga da svako može napraviti svoj kutak na njemu. Jedan od načina da to ostvarite jeste da napravite sajt, a njega možete kreirati pomoću WordPressa.

Bloger traži šta je wordpress

Uvek je lakše kada angažujete stručnjake iz određene oblasti, ali zašto ne biste pokušali da sami napravite sajt? Proces kreiranja je jednostavan, pa zato verujemo da uz malo truda možete napraviti idealnu web prezentaciju bez odvajanja velikog budžeta na taj deo posla. Osim što je isplativije, sigurno će biti zanimljivo da sami prođete sve korake i napravite wordpress sajt po svojim kriterijumima.

Volite da pišete atraktivne tekstove za blog ili želite online prodavnicu za svoje proizvode? Onda je vreme da shvatite šta je WordPress i na koji način funkcioniše, jer ćete pomoću njega ostvariti svoj cilj. Reč je o jednom od najpoznatijih i najkorišćenijih Content Management sistema za upravljanje sadržajem.

Pre nego što objasnimo njegovu primenu, trebalo bi da znamo zbog čega je on važan. WordPress pruža mogućnost ne samo da objavite sadržaj već i da ga oblikujete na način koji vama odgovara. Postoji još nekoliko CMS-ova, od kojih su, između ostalog, najpopularniji Drupal, Symphony i Joomla

Međutim, ono što je svojstveno WordPressu jeste lakoća korišćenja. Mnoge poznate kompanije izgradile su svoje mesto na internetu baš pomoću ovog CMS-a, a možete doći i do podatka da oko 30% svih sajtova koristi WP. Zašto ne biste i vi napravili sajt koji će videti veliki broj korisnika?

WordPress.com i WordPress.org

Na početku bi trebalo da se upoznate sa dve vrste WordPressa. Oba su prilično laka za korišćenje i tu se vidi njihova sličnost. WordPress.com možemo posmatrati kao online platformu sa jednostavnim funkcijama, dok je WordPress.org najpopularniji Content Management sistem koji će od vas zahtevati zakup hostinga, kao i kupovinu naziva domena, ali će zauzvrat pružiti mnogo više mogućnosti za lepši i, pre svega, funkcionalniji sajt.

WordPress.com je odlična opcija za nekog ko tek počinje da se bavi ovim poslom. Nisu potrebni određeni zahtevi, jer ne morate zakupiti hosting na internetu, kao ni domen, odnosno adresu svog sajta. Međutim, kada je u pitanju WordPress.org, imaćete na raspolaganju čitavu paletu dodatnih opcija za uređivanje sajta.

Sa WordPress.org nećete imati nikakvih ograničenja, vaše je samo da se posvetite copywritingu, SEO optimizaciji, PPC oglašavanju i drugim važnim stvarima za bolji rang u pretragama. U samo nekoliko koraka imaćete sopstveni deo interneta bez mnogo napora.

Sređivanje teksta u Wordpressu

WordPress najjednostavniji CMS

Wordpress je open source platforma, čija početna ideja je bila da pomogne blogerima kako bi lakše objavljivali tekstove, ali s vremenom je napredovao pa je sada prilagođen svim oblicima sajta. U pitanju je najpoznatiji CMS na svetu koji se koristi za kreiranje web sajta, a u prilog tome govori i činjenica da WP obuhvata 60% tržišnog udela CMS-ova za upravljanje sadržajem na internetu.

Upravljanje sadržajem – Sve infomacije koje ste postavili na stranicu biće smeštene na server kojim samo vi upravljate. Međutim, to je slučaj samo sa WordPress.org sajtom, ali kada je u pitanju WordPress.com, situacija je drugačija. U drugom slučaju imate sajt koji praktično i nije u vašem vlasništvu i bićete uskraćeni za mnoge dodatne opcije koje doprinose boljem i kvalitetnijem upravljanju sadržajem.

SEO optimizacija – Od velikog značaja je mogućnost upravljanja svim delovima sajta, kao i njihovo optimizovanje kako bi pronašao put do verne publike. Da biste efikasno sproveli bilo koju SEO strategiju, WordPress vam omogućava opciju dodavanja nekih od popularnih SEO pluginova. Na taj način pruža mogućnost da optimizujete svoj sajt i da pokušate da se izborite za najbolju poziciju na pretraživaču, uz poštovanje svih pravila koje SEO optimizacija podrazumeva.

Pregledan na telefonima – Najveći broj pretraga na internetu vrši se putem mobilnih telefona, pa je neophodno napraviti sajt tako da bude pregledan na telefonima, odnosno da ima responsive web dizajn. Osim što mora biti pregledan i dobro dizajniran, važan faktor je i brzo učitavanje. Ukoliko se sadržaj sporo učitava, to može izazvati nezadovoljstvo kod korisnika i odvesti ih na konkurentnu web adresu. Upravo zato morate brinuti o svim aspektima sajta i dovesti ih u optimalno stanje.

Programski dodaci – Koncipiran je tako da možete instalirati razne pluginove, pa ćete imati mogućnost da kreirate unikatan sajt. Teme su već napravljene, dovoljno je samo da ih instalirate i odaberete onu koja je za vaš content najbolja. Pored dodataka za koje morate izdvojiti određenu sumu novca, postoje i programski dodaci kojim možete unaprediti sajt, a da ne morate izdvojiti nijedan dinar.

Jednostavno korišćenje – Sigurno se pitate da li je izrada sajta u wordpressu teška za početnike, i da li će uspeti u tome sami? Kao što smo već rekli, proces kreiranja i izrade sajta u wordpress-u nije komplikovan. Čak i apsolutni početnik bez pomoći iskusnog dizajnera uz malo truda može napraviti zanimljiv i funkcionalan sajt. Odaberite wordpress teme i dodatke koji su najefikasniji i na najbolji način predstavite korisnicima interfejs svog web sajta. 

Ne zahteva veliki budžet – Kada je u pitanju WordPress, uglavnom ćete izdvojiti novac samo za domen, odnosno adresu sajta, i web hosting. U najvećem broju slučajeva sve ostale funkcije biće potpuno besplatne i ne zahtevaju od vas izdvajanje bilo kakvog budžeta. Zašto onda već sada ne pokušate da kreirate idealnu stranicu po vašim kriterijumima?

Pluginovi koji su dostupni u Wordpressu

Instaliranje WordPressa

Finalnom predstavljanju sajta krajnjim korisnicima prethode dva najvažnija koraka – domen i hosting.

Kupovina domena ide preko bilo kog pružaoca usluga koji je ovlašćen od strane Registra nacionalnog internet domena Srbije ukoliko je reč o domenima kao što su, na primer, .org.rs i .co.rs. Odlična stvar je što, uglavnom, kod njih možete zakupiti i hosting sa internacionalnim domenom kao što je .com, .net ili .info.

Hosting jeste jedan od najvažnijih koraka, ali pre toga valjalo bi objasniti šta on u stvari znači. Reč je o zakupu servera za skladištenje vašeg sajta, kao i svih fajlova sa tog sajta. Od velikog značaja je da odaberete količinu prostora tako da ih sve smestite na server, kao i da količina poseta korisnika bude u okviru protoka koji ste zakupili. Zakup se vrši na svakih 12 meseci, pa bi trebalo voditi računa da na vreme produžite pretplatu kako ne bi došlo do većih komplikacija.

Kada završite i ovaj deo posla, ostaje samo da instalirate WordPress i krenete u dalje sređivanje njegovog interfejsa. Postoje dva načina instaliranja – ručno i automatski. Ručna instalacija WordPressa podrazumeva da preuzmete dadoteku sa zvaničnog WP sajta. Međutim, u najvećem broju slučajeva instaliranje je automatsko, jer većina hosting provajdera omogućava korisnicima instalaciju samo jednim klikom na fajl.

Na početku, odaberite temu kojom želite predstaviti web sajt. Nakon toga instalirajte potrebne pluginove i kreirajte zanimljiv content koji mora biti optimizovan kako biste bili u vrhu rezultata pretrage. Kada završite sa ovim koracima, pred vama će biti sajt koji je spreman za predstavljanje korisnicima.

Teme u WordPressu

S obzirom na to da stranicu kreirate za krajnje korisnike, učinite da bude što lepša i jednostavnija za korišćenje. Postoji veliki broj različitih tema, a na vama je da odaberete onu koja će biti prilagođena vašim zahtevima. Ako je vaš cilj da online prodajate proizvode, onda morate izabrati temu koja će pratiti oblast kojom se bavite. 

U zavisnosti od toga ko je vlasnik dostupnih tema, neke od njih će biti naplaćene, ali većinu možete preuzeti potpuno besplatno. 

Ono što vam može pomoći prilikom odabira teme je informacija da uz plaćene opcije imate i naknadna ažuriranja, kao i tehničku podršku za sve nedoumice. Za početnike u web dizajnu, ali i za one sa većim iskustvom, ovo može biti bolja opcija.

U zavisnosti od svojih finansijskih mogućnosti i zahteva sajta, možete se opredeliti za treću opciju. Osmislite izgled sajta od samog početka uz pomoć grafičkog, a odmah potom i web dizajnera. To je verovatno i najbolja opcija od svih koje su ponuđene, ali zato zahteva i mnogo veće troškove. Ovo je najskuplja opcija od svih jer se od samog početka kreće sa celim procesom, ali je fleksibilnost u kreiranju tema mnogo veća zato što ih prilagođavate sopstvenim zahtevima.

Pluginovi u WordPressu

Kako bi WordPress bio uspešniji i funkcionalniji, predlažemo da instalirate pluginove koji će vam pomoći u tome. Neki od njih su apsolutno neophodni kao što je WP Super Cache, koji će biti odlična alatka koja ubrzava vreme učitavanja sajta, ili Google XML Sitemap, koja pomaže pretraživačima da indeksiraju vaš web sajt. Za još uspešniju SEO optimizaciju instralirajte veoma popularan plugin All in One SEO Pack, kao i SEO Friendly Images za bolju optimizaciju slika za pretraživače.

Pored ovih pluginova, u WordPressu naći ćete i one koji su namenjeni za komentare, linkove, detaljnu analizu i mnoge druge koji doprinose lepšem i funkcionalnijem sajtu koji želite prikazati krajnjim korisnicima. 

Napredni nivo WordPressa

Ako ste tek zakoračili u svet web dizajna, onda će ovi saveti biti sasvim dovoljni za početak. Međutim, ako želite da gradite karijeru u tom smeru i zanima vas napredni nivo WordPressa, onda morate nadograditi znanje dostupnim kursevima, nakon čega dobijate i sertifikat, kao dokaz za usvojeno znanje. 

Kako biste u potpunosti shvatili na koji način funkcioniše WordPress, neophodno je da poznajete kompjuterske opisne jezike HTML i CSS. Uz kombinaciju sa PHP programskim jezikom imaćete odličnu dopunu trenutnog znanja, koje je u digatalnom svetu danas izuzetno vredno.

Upoznajte WordPress na osnovnom ili naprednom nivo u zavisnosti od toga u kojoj funkciji želite da ga koristite. Bez obzira na to da li je vaš cilj unaprediti sadržaj sajta ili profesionalno bavljenje web dizajnom, WordPress će nesumnjivo biti odličan alat za ostvarenje takvog cilja. Nakon ovih saveta odluka je na vama kako ćete pokrenuti sopstveni posao i ostvariti veću zaradu na internetu.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.