Kako da svoj hobi pretvorite u biznis?

kako pretvoriti hobi u biznis

Hobi je ono u čemu uživate u svoje slobodno vreme i što vam donosi zadovoljstvo. Ipak, pojedini hobiji vremenom mogu da se pretvore i u priliku za mali biznis. Ukoliko se takva priika stvori, zgrabite je, jer ne postoji ništa lepše od toga da vam ono u čemu uživate postane i profesija (verovatno je da će i testiranje profesionalne orijentacije potvrditi isto). Pogledajte kako da prepoznate i iskoristite hobi kao poslovnu priliku.

 

1. Prepoznajte priliku i počnite da menjate pristup

Nije neophodno da odmah počnete da zarađujete ozbiljan novac da biste vaš hobi nazvali biznisom. Budite svesni i toga da ne može svaki hobi na početku doneti veliku zaradu. Ali ako uvidite da može, neka to za početak bude vaš honorarni posao. Zadržite elan i zadovoljstvo, i svemu dodajte sistematski pristup biznisu. Dakle, napravite biznis plan i imajte realna predviđanja. Ne menjajte način na koji se bavite svojim hobijem kada počnete da zarađujete, jer se baš to dopalo vašim kupcima tj. klijentima.

zarada od hobija 

2. Kada hobi postaje biznis?

Iako možda zvuči logično, hobi ne postaje biznis kada zaradite prvi novac. Hobi postaje biznis onda kada vi rešite da je biznis, a ne SAMO hobi. Hobijem se bavite u svoje slobodno vreme, a svojim biznisom 24 sata dnevno! Ako ste se iz hobija bavili izradom unikatnog nakita za sebe, a onda shvatili da i drugi žele da im pravite takav nakit - to je prilika za posao. Ali, onda morate da definišete ciljnu grupu, cene, kanale komunikacije i sve ostalo što biznis zahteva.

 

3. Ili je hobi ili je posao!

Ako ste svoj hobi pretvorili u ozbiljan posao i preuzeli određene obaveze, te obaveze morate ispuniti. Ne možete na pola posla ponovo shvatiti da je to ipak samo hobi, jer drugi očekuju od vas da ispunite obaveze koje ste preuzeli. Takođe, dobro razmislite koliko vam vaš hobi znači u životu, jer postoji mogućnost da vam, kao i biznis, vremenom dosadi. Bolje je baviti se dobrim hobijem nego lošim biznisom.

kako pretvoriti hobi u posao 

4. Budite uporni!

Svoj hobi ćete pretvoriti u biznis onda kada on već počne da vam donosi određene prihode. Međutim, za razliku od hobija kojim se bavite samo kada ste raspoloženi, biznis zahteva ogromnu upornost. Budite sigurni da su teški periodi neminovnost u biznisu i tada ne smete da odustanete! Naprotiv, tada morate da date sve od sebe. U takvim situacijama se prisetite koliko zapravo volite to što radite i radite još više.

 

Ovo je samo nekoliko saveta koji mogu da vam pomognu da se odlučite za taj važan korak i postanete uspešan preduzetnik koji uživa u onome što radi. Naravno, važno je da kao preduzetnik savladate i one poslovne veštine koje se ne tiču same delatnosti, u ovom slučaju vašeg hobija. Potrebno je da steknete znanja iz oblasti preduzetništva, marketinga, menadžmenta, poslovne administracije i brojnih drugih veština u zavisnosti od vrste posla kojim se bavite.

  • 16.01.2015 16:00

Komentar