Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

SEO paketi i cena: Na šta obratiti pažnju?

Uspeh optimizacije za pretraživače, pri čemu se prvenstveno misli na Google, zavisi od mnogo elemenata. Na cenu usluge utiču, između ostalog, kompleksnost sajta, njegovo trenutno stanje i postavljeni ciljevi. Na sam rezultat utiče i spremnost klijenta da uloži u optimizaciju i digitalni marketing. I najboljim SEO ekspertima će ruke biti vezane ako nemaju na raspolaganju određena sredstva za unapređivanje sajta. Šta više, često se dešava da angažovani specijalista odbije da prihvati posao jer smatra da, u datim uslovima, neće moći da postigne željeni efekat.

SEO paketi i SEO cena freelancer

Da bi se što preciznije odredila SEO cena, potrebno je upoznati se sa infrastrukturom sajta i dosadašnjim načinom rada na njemu. Pod analizu potpada i istraživanje konkurencije i ključnih reči po kojima se rangira, kako bi se sagledala opšta slika stanja. Pre detaljnije tehničke, onpage i offpage analize, potrebno je znati osnovne informacije o samom projektu, tj. sajtu:

  • da li je dosad i koliko kvalitetno vršena optimizacija sajta;
  • koliko su kvalitetni backlinkovi koji povezuju sajtove od autoriteta sa stranicom koju analizirate;
  • koliko stranica ima sajt;
  • kako se sajt kotira u rezultatima pretraga za bitne ključne reči;
  • da li je sajt posećen i odakle dolazi najviše saobraćaja;
  • koliki će budžet biti određen za SEO aktivnosti;
  • sa kakvim se izazovima susretao sajt dosad.

Ovo su neke od najvažnijih stavki koje utiču na određivanje cene za uspešno realizovanje projekta. Da bi sve bilo transparentno, od SEO stručnjaka se očekuje da na samom početku klijentu skrene pažnju na moguće prepreke koje mogu uticati na rezultat rada. Veoma je važno da se odmah stavi do znanja da optimizacija daje dugoročne rezultate. 

To znači da SEO optimizacija sajta nije sprint, već maraton, gde rezultati ne stižu trenutno, ali imaju dugoročni efekat. Ova stavka je vrlo bitna jer mnogi traže brze rezultate, s tim da žele da što jeftinije prođu. Borba za sam vrh u rezultatima pretraga može biti dug proces, čak i sa velikim budžetima na raspolaganju. Postavljeni cilj svakako utiče i na formiranje cene usluga, jer ambiciozni zahtevi traže i veći angažman SEO specijaliste.

Šta pružaju SEO paketi usluga?

Iako se obim i vrsta aktivnosti na nekom sajtu mogu razlikovati od slučaja do slučaja, ipak se zna otprilike šta može da se ponudi za određeni budžet. Takođe, SEO paketi pomažu i samim klijentima koji možda imaju zahteve koji nisu u skladu sa planiranim sredstvima. Na ovaj način lakše se vrše pregovori jer se na slikovit način objašnjava šta se dobija za uloženi novac.

U SEO paketima se obavezno navode oblasti koje će biti unapređene i kakav efekat može da se očekuje. Nekoliko oblasti je ključno za efektnu optimizaciju:

  • Struktura sajta – Da bi web sajt bio pregledan na svim platformama i veličinama ekrana, potrebno je da se ispune određeni uslovi. Tu se najpre misli na responzivnost sajta, tj. na brzinu i preglednost na telefonima i drugim mobilnim uređajima. Potrebno je i da sama arhitektura sajta bude urađena kako bi Google mogao što bolje da indeksira sajt.
  • Sadržaj sajta – Izuzetno je važno kakav sadržaj ima sajt. Za Google je važno da korisnik dobije što precizniju informaciju kao odgovor na upit. Upravo kvalitetan sadržaj može da pogura sajt ka samom vrhu. Pod ovom kategorijom misli se pre svega na: blog postove, video-snimke, podkastove, fotografije i infografike.
  • Kvalitet backlinkova – Sajt će dodatno skrenuti pažnju na sebe uz linkove na nekom od uticajnih sajtova. Tako se dobija na važnosti jer to znači da je neko od autoriteta smatrao da su stranice sa drugog sajta bitne. Vrlo je važno da Google ne pomisli da su backlinkovi kupljeni, tj. da je neki sajt postavio tuđe linkove zbog novca, a ne zbog sadržaja. 

Od dogovora sa klijentom zavisi koliko će se pažnje posvetiti određenim segmentima. SEO paketi pomažu da se lakše donese odluka, jer se u tom slučaju odluka donosi u skladu sa budžetom. Ipak, još jednom treba napomenuti da praktično ne postoji jedinstveni cenovnik, jer sve zavisi od procene obima rada i želja klijenta.

Većina SEO eksperata ima na umu dobrobit klijenta, pa tako ne žele da se bave rizičnim tehnikama. Naime, dok postoje opšteprihvaćene metode rada (White Hat), postoje i načini rada na koje Google ne gleda blagonaklono. Tu se misli na „sivu zonu” (Gray Hat), gde neke metode nisu eksplicitno zabranjene, ali nisu ni opšteprihvaćene. 

Često se dogodi da klijent u želji da što pre postigne cilj ne bira sredstva. To je ipak loša odluka, jer kazne mogu da budu drakonske. Najgora opcija je korišćenje zabranjenih metoda (Black Hat), koje možda mogu da donesu kratkoročni rezultat, ali po cenu toga da sajt bude ozbiljno kažnjen od strane Googlea. Kazne mogu da budu toliko drastične da sajt praktično bude uklonjen iz pretraga, te da bude nevidljiv za korisnike. 

Kako bi se izbegle sankcije, svaki ozbiljan SEO ekspert će uvek preporučiti da se optimizacija vrši isključivo po pravilima. Naime, čak i metode koje nisu eksplicitno zabranjene mogu da budu razlog kažnjavanja. 

cena SEO optimizacije

Kako se određuje cena SEO paketa?

SEO paketi koje kompanije nude klijentima prvenstveno zavise od postavljenih ciljeva, broja stranica koje treba unaprediti i vremena koje je potrebno uložiti. Konačnu cenu određuje i broj backlinkova koje je potrebno kreirati. Najjeftiniji paketi podrazumevaju da se izvrši analiza sajta i da se nakon toga predlože saveti šta bi trebalo da se ispravi. 

Paketi koji nude kompletnu uslugu optimizovanja sajta obuhvataju tehnički SEO, onpage SEO i offpage SEO. Treba dodati da ovakav SEO paket podrazumeva i usluge kreiranja sadržaja, promociju na društvenim mrežama i saradnju sa sajtovima od autoriteta. U ovom slučaju govorimo o „ključ u ruke” paketima. 

Proveravanje efekata optimizacije sajta

Jasno je da je SEO optimizovanje sajta dugoročan proces, gde rezultati nisu trenutno vidljivi. Ipak, to ne znači da nije moguće pratiti rezultate rada. Bez obzira na to koji je SEO paket odabran, očekuje se da klijent uvek bude u toku sa procesom. 

Zbog toga se rade redovni izveštaji, najčešće mesečni, koji pružaju uvid u to šta je urađeno, kao i šta se planira u narednom periodu. Pored toga, u svakom trenutku se klijentu može na uvid pružiti rangiranje stranica za najvažnije ključne reči. Konačni uspeh će u velikoj meri zavisiti od budžeta koji klijent odobri za rad na optimizaciji. 

Cena optimizacije sajta

Cena SEO usluge zavisi od ambicija klijenta, ali i od stanja na tržištu. Kao i u svakoj oblasti poslovanja, konkurencija utiče na cenu. Obično freelance eksperti manje naplaćuju svoje usluge od marketinških agencija. Često je slučaj da klijent nikad i ne upozna stručnjaka lično, jer ga je angažovao putem freelance sajtova. 

Po nedavnom istraživanju, u nekim slučajevima saradnja sa samostalnim profesionalcima može da bude duplo jeftinija. Naravno, treba imati na umu da je skoro svaki slučaj jedinstven i da se u skladu s tim formira cena. Na konačni iznos utiče i način plaćanja usluga, tj. da li se SEO stručnjak plaća na sat, mesečno ili po projektu.

Najčešće se usluge naplaćuju na mesečnom nivou (oko 75% profesionalaca). U tom slučaju, honorar je najčešće u rasponu od 500 do 1.000 dolara. Treba uzeti u obzir i da se cena rada razlikuje u zavisnosti od toga na kom se tržištu posluje i kakve cene nudi konkurencija.

Koliko se SEO isplati?

Čak i da nije reč o online biznisu, SEO može višestruko da se isplati. Ipak, mnogi poslodavci na optimizaciju sajta gledaju kao na (ne tako) nužno zlo. Usled toga, često se više razmišlja o uštedi nego o mogućim benefitima. Tu dolazi do velikog raskoraka između želja i mogućnosti, jer rezultati bez ulaganja u sajt jednostavno nisu mogući. Ipak, ako na projektu radi dokazani SEO stručnjak, rezultati neće izostati. 

Šta više, ne samo što se može računati na odlične rezultate već oni direktno doprinose povećanju prihoda kompanije. Svakako je reč o kontinuiranom procesu gde posao nikad nije u potpunosti završen, već je neophodno konstantno kontrolisati rad i unapređivati sadržaj. To se radi, pre svega, zbog konstantnih promena koje Google uvodi, ali i zbog konkurencije koja, takođe, želi da se nalazi u samom vrhu rezultata pretraga.

Kada se sve uzme u obzir, jasno je da svaki profesionalac koji se bavi marketingom, preduzetništvom ili prodajom jednostavno mora da uzme u obzir značaj SEO optimizovanja sajta. Da li ćete kao uspešan biznismen sami savladati ove tehnike i optimizovati vaš sajt ili angažovati profesionalce, zavisi najpre od toga šta želite da postignete. U svakom slučaju, SEO cena i SEO paket su stvari o kojima bi trebalo da razmislite.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.