BusinessAcademy je pravi izbor za unapređenje vaše karijere. Prijavite se!

5 koraka do uspešne prodaje

// Kutak za marketing stručnjake i prodavce

1. Obezbedite cenu i opis proizvoda/usluge

Nije mi ništa drugo preostalo nego da pogledam proizvode i njihove cene. Čak sam zaustavio i koleginicu u hodniku da bih dobio više informacija, ali ona zaista ništa nije znala.
Konačno sam shvatio da je postojao inventar u kutijama iznad pulta. Spuštajući kutije jednu po jednu postalo je očigledno da su proizvođači dali opis materijala svake jedinice na spoljašnjem delu kutija.

 

2. Obezbedite podatke o proizvodu/usluzi

Ova informacija može biti od koristi dobro upoznatom potrošaču ali meni nije mnogo značilo. Tog trenutka obratio sam se svojoj supruzi. Ona je uspela da mi da objašnjenje o svakom proizvodu.

3. Obezbedite korist od proizvoda/usluge
 
Treći stepen prodaje je kada se obezbeđuju beneficije koje su u vezi sa karakteristikama proizvoda. Jedna od opcija na šporetima koje smo gledali je bila konvekcija.
Nisam imao predstavu šta je to bilo pa je moja supruga objasnila da to pomaže da se obezbedi podjednako zagrevanje rerne. Dok sam razmišljao kako je podjednako zagrevanje rerne zvučalo dobro nisam u stvari razumeo šta to znači meni.

4. Objasniti kako i zašto su osobine i beneficije važne za mušteriju

Četvrti stepen prodaje je kada beneficije mogu da se pretvore u "Ti možeš" izjave.
Ono šta sam ja zaista hteo je bilo da mi neko kaže da li bih zbog konvekcije ja mogao svog lososa da pripremim bolje ili brže. Možda bi kuvano jelo bilo sočnije ili ukusnije zbog ove osobine. (Ah, mogu da sanjarim zar ne?)
Ja toliko volim da budem prodavac da bih lako mogao da manevrišem sa savršene osnovne jedinice do visoko prodaje ukoliko bi mi neko samo pomogao da opravdam da će mi visoko prodaja pomoći da uradim nešto više što bi mi osnovna jedinica dozvolila.
Konačno smo se odlučili za jedan toster, kupili ga i krenuli kući da pripremimo lososa. Na putu kući sam nonstop razmišljao o različitim nivoima prodaje i po prvi put sam shvatio da sam iskusio drugi nivo prodaje mnogo godina pre kada sam dobio svoj prvi stan u Njujorku.
Jedan od mojih prvih posetilaca bio je prodavac Electrolux-a a moja prva kupljena stvar bio je Electrolux usisivač.
Dobio sam stari usisivač od svojih roditelja pre nego što sam otišao za Njujork, ali se sećam prodavca koji je bacio prljavštinu na moj tepih. Počistio sam što sam bolje mogao. Prodavac Electroluxa je zatim počistio gde sam ja bio očistio i demonstrirao kako je Electrolux mnogo više pokupio od mene. Kupio sam Electrolux.

 

5. Dozvolite mušteriji da vidi i doživi kako je proizvod/usluga superiornija
u poređenju sa ostalim opcijama

Peti stepen je kad proizvod može da se doživi ili demonstrira da ima bolje rezultate od druge opcije ili opcija.
Kada razmišljate o tome kako reklamirate vaš proizvod, po kom stepenu prodajete svoj proizvod? Da li postoji nešto što možete da uradite da odete na viši nivo i povećate vašu prodaju i/ili vašu profitabilnost?

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Organizacija i upravljanje timovima Complaint
Plate direktora - zarade od kojih zastaje dah Stilovi komunikacije
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Prodaja i menadžment prodaje.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.