Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

6 principa izgradnje korporativnog imidža na internetu

Prepoznatljivost kompanije je ključna za izgradnju poverenja sa klijentima. Stoga je važno posvetiti posebnu pažnju analizi korporativnog imidža i neprestano ulagati u njegovo poboljšanje.

Na internetu, veb-sajt postaje centralni element u kreiranju korporativnog imidža. Korporativni imidž je odraz percepcije koju javnost ima o kompaniji. Zasnovan je na njenim komunikacijama, predstavljanju i delovanju. Da bismo razumeli kako se ovaj imidž može uspešno kreirati, razmotrićemo šest najvažnijih principa.

I. Princip konzistentnosti

U današnjem poslovnom svetu, u kojem se novonastale kompanije pojavljuju velikom brzinom, potreba da ostanemo zapamćeni na tržištu sve više raste. Tu brend igra najbitniju ulogu. Brend je mnogo više od logotipa ili slogana; predstavlja ukupno iskustvo koje klijenti povezuju sa vašom firmom putem vašeg veb-sajta. Upravo ovde princip doslednosti igra neizostavnu ulogu.

Konzistentnost se ne odnosi samo na vizuelne elemente, već i na sadržaj koji predstavljate. Jezik, ton i stil komunikacije treba da budu ujednačeni kroz sve tekstualne elemente na sajtu. Svaki segment sajta, bilo da je to opis proizvoda, blog članak ili stranica sa često postavljanim pitanjima treba da pruži neprestanu i ujednačenu komunikacije.

Kada govorimo o korporativnom imidžu na internetu, doslednost igra bitnu ulogu u kreiranju jedinstvenog i prepoznatljivog brenda. To podrazumeva da vizuelni elementi, poput logotipa, korporativnih boja i slogana, ostaju dosledni i usklađeni kroz sve tačke prisutnosti vaše kompanije, uključujući i vaš veb-sajt.

Veb-sajt je često prva tačka kontakta između vašeg brenda i potencijalnih klijenata ili poslovnih partnera. Kao takav, trebalo bi savršeno da odražava vaš brend, čime bi omogućio posetiocima da na brz i efikasan način steknu jasnu sliku o tome ko ste i šta predstavljate.

II. Princip funkcionalnosti

U vremenu naprednih tehnologija, funkcionalnost postaje esencijalno važna. Ova karakteristika ne obuhvata samo tehničke specifikacije već i sposobnost veb-sajta ili aplikacije da odgovori na zahteve korisnika.

Prilikom kreiranja sajta u primarnom fokusu treba da bude korisnik. Ako on naiđe na prepreke prilikom korišćenja, funkcionalnost je kompromitovana. Jasnoća i intuitivnost veb-prezentacije su neophodne; svaka opcija mora biti lako shvatljiva i dostupna korisniku.

Adaptabilnost je takođe nezaobilazna. Sajtovi i aplikacije treba da budu otvoreni za unapređenja, dodavanje novih mogućnosti ili modifikacija u skladu sa promenama, i sve to bez ugrožavanja osnovne funkcionalnosti.

Stalno testiranje i feedback – odgovor, reakcija dobijeni od korisnika – imaju vitalni značaj. Kroz identifikaciju i rešavanje izazova, funkcionalnost se kontinuirano unapređuje, a sajtovi bi trebalo da se lako integrišu s drugim platformama, što osigurava fluidno korisničko iskustvo.

U krajnjoj liniji, princip funkcionalnosti stremi ka stvaranju veb-sajtova i aplikacija koji bez zastoja ispunjavaju korisničke zahteve.

III. Princip brzine

Za uspeh svake veb-stranice postala je potrebna dobra brzina učitavanja. Ona utiče na prvi utisak posetilaca i odražava profesionalizam kompanija iza sajta. Sporo učitavanje može izazvati frustraciju kod korisnika, što često dovodi do toga da napuste sajt, dok brzo učitavanje ne samo da zadržava pažnju već i poboljšava rangiranje na pretraživačima poput Gugla.

Brzina učitavanja je od suštinskog značaja za pozitivan prvi utisak i pokazuje posvećenost i stručnost kompanija zaduženih za te sajtove. I dok se mnogo pažnje posvećuje estetici i dodavanju različitih komponenata na sajt, neoptimizovane stranice mogu usporiti učitavanje, čime se smanjuje broj poseta i interakcija korisnika.

IV. Princip jednostavne navigacije

Da bi veb-sajt bio korisnicima lak za upotrebu (user friendly), posetiocima treba omogućiti jednostavno snalaženje. To podrazumeva jasne i intuitivno organizovane menije, kao i pridržavanje pravila „3 klika i 8 sekundi”, kako bi korisnik brzo došao do željenih informacija.

U digitalnom marketingu jednostavna navigacija je neophodna za kvalitetno korisničko iskustvo. Bez obzira na obim informacija ili usluga koje sajt nudi, suština je u tome da korisnik lako pronađe ono što traži.

Sajt na kojem se korisnici lako snalaze

Kada korisnici posete sajt, njihova namera je često jasna – žele informacije, žele da kupe proizvod ili traže kontakt informacije. Ako se suoče s komplikovanom navigacijom, postoji rizik da će napustiti sajt, bez obzira na njegovu vrednost. Zato je važno da sajt ima logičnu i korisnički orijentisanu strukturu menija, u kojoj su svi segmenti sajta jasno vidljivi, a sve potkategorije i stranice su pregledno organizovane.

V. Princip informativnosti

Bez pružanja brzog pristupa pouzdanim informacijama, uvek ćete kaskati za konkurentima. Kada neko poseti vaš veb-sajt, obično traži specifične podatke o vašoj ponudi, cenama ili iskustvima drugih korisnika.

Davanjem tačnih, ažuriranih i relevantnih informacija stičete poverenje korisnika. Tako im i dajete savete i obrazujete ih o industriji u kojoj poslujete. To će im pomoći da donesu informisanu odluku i izaberu upravo vaš proizvod. Edukovanjem korisnika i pomaganjem pri odlučivanju možete svoju firmu pozicionirati kao lidera na tržištu. Redovno osvežavanje sadržaja takođe odražava vašu aktivnost i posvećenost korisnicima.

Stoga, pružanje kvalitetnih informacija treba da bude vaš prioritet. Ne samo da obrazujete korisnike već i gradite poverenje i reputaciju svoje kompanije.

VI. Princip interaktivnosti

Interakcija sa korisnicima je neprocenjivo važna iz nekoliko razloga.

  • Ako korisnik ima mogućnost da komunicira sa vama, postavlja pitanja i dobija zadovoljavajuće odgovore, to može doprineti jačanju veze između vaše kompanije i korisnika;
  • U prošlosti su kompanije plaćale ogromne sume novca za istraživanja iz kojih bi dobile barem delimično pouzdane informacije, koje danas mogu da budu nadohvat ruke. Interakcijom sa svojom ciljnom grupom dobijate neprocenjivo vrednu povratnu informaciju, koju možete iskoristiti radi prilagođavanja svojih poslovnih poduhvata i njihovog okretanja u pravom smeru.
  • Integracija interaktivnih elemenata, poput kontakt formulara, zahteva za ponude ili anketa, može poboljšati angažman korisnika. Takođe, mogućnost brzog deljenja informacija ili preporuke prijateljima može povećati vidljivost vašeg brenda i doprineti izgradnji vašeg korporativnog imidža.

Izgradnja korporativnog imidža na internetu je složen proces koji zahteva pažljivo razmatranje svakog detalja. Primena ovih šest principa može biti put ka uspehu u kreiranju snažnog digitalnog prisustva. Konzistentnost, funkcionalnost, brzina, jednostavna navigacija, informativnost i interaktivnost predstavljaju temelji na kom treba graditi svaku onlajn-strategiju. Uz njihovu pomoć, vaša kompanija može postići zapaženo mesto na internetu i ostvariti dugoročne odnose sa svojim klijentima.

Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
10 karakteristika koje treba da poseduje uspešan pregovarač Kako preporuka pomaže da dobijete nove klijente
Pisanje oglasa - kako se piše oglas koji će privući više mušterija Checking Into a Hotel
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Cambridge poslovni program.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.