Započnite karijeru HR menadžera od nule

Četiri načina da pokrenete svoju kreativnost


Godinama državni radio Studio 360 uveseljava svoje slušaoce pričama naših najkreativnijih tipova - Ang Lee, Kevin Bacon, Yo-Yo Ma, i tako dalje – o tome kako oni dolaze do ideja. Šta možemo mi obični smrtnici da naučimo iz njihovih navika?

Mnogo, sudeći prema novoj knjizi izvršne producentkinje Julie Burstein, Spark: Kako funkcioniše kreativnost. Za veliki broj kratkih eseja Burstein je odabrala delove iz najboljih intervjua Kurt Andersena. Najvažnija lekcija kad je kreativnost u pitanju može biti čista istrajnost. Kao što slikar Chuck Close primećuje, ‘Ukoliko čekate da se oblaci razdvoje i da ih pogodi munja, verovatno ćete čekati do kraja života.’ Burstein kaže da je osnovno da ‘svakodnevno radite svoj posao, znajući da će ideje za kreativnost nastati iz procesa rada. ‘


Kako vam kreativnost može pomoći da pokrenete sjajan posao:


Prigrlite ‘R i D’ fazu kreativnosti. ‘Kreativni ljudi su otvoreni prema svetu koji ih okružuje,’ kaže Burstein. ‘ Mnogi umetnici u Sparku pričaju o neočekivanom iskustvu koje je imalo jak uticaj na njihov rad. Producentkinja Mira Nair je odlučila da postane glumica a kasnije i režiser pošto je videla predstavu narodnog pozorišta na terenu za fudbal u njenom rodnom gradu u Indiji. Osoba zadužena za proizvodnju zvukova u Ratovima Zvezda, Ben Burtt, je stvorio karakterističan zvuk mača od snimaka koje je napravio na svom tv-u u svojoj dnevnoj sobi. ‘ Vreme koje se provede na posmatranju i slušanju pre nego što se prione na posao je od presudnog značaja na kreativnost na bilo kom polju, ne samo u umetnosti, ‘ kaže Burstein. ‘ Otvorenost ka novom i neočekivanom, kao i posvećivanje pažnje poznatom je RiD faza kreativnosti, i to je nešto što svi mi možemo da uradimo!’

kreativnost i nove ideje

Ne stidite se konflikta. ‘ Svi mi koji radimo u timovima znamo da konflikt može da bude bolan i ponekad može da preti da izbaci posao iz koloseka,’ kaže Burstein. ‘Isto ovo važi i za umetnost.’ U Sparku, pisac pozorišnih komada Toni Kušner opisuje kroz kakvu su borbu on i njegov tim prošli da bi završili jednu od ključnih pesama u predstavi Kerolajn ili promena. Ovo je zapravo uključivalo sedamnaest različitih verzija i emotivni krah cele grupe. Ali konačno, Kušner je rekao studiju 360 da je bitka da se pesma napiše bila veliki izvor ponosa kao i sama pesma. ‘ U kreativnom poslu, verovatno kod svih poslova, važno je da se na konflikte gleda kao na priliku za razvoj, mesto gde promena mora da se desi i gde će se javiti kreativne ideje – što vodi ka novom poslu,’ kaže Burstein.

Budite u pokretu. Previše često, kada smo suočeni sa teškim problemom, samo nastavljamo da udaramo u njega, ‘ kaže Burstein. Ali, mnogi umetnici u Sparku naglašavaju potrebu da ostave problem po strani jedno vreme i rade nešto što osvežava njihovu maštu kako bi problemu prišli iz drugog ugla. Možete da trčite, šetate, istuširate se. Sve to povećava verovatnoću da ćete rešiti problem.

Udovoljite svom ‘amaterskom duhu. Značajan deo kreativnosti leži u sposobnosti pristupanja problemu iz novog ugla, koja može biti naučena i negovana u nastavi. Međutim, ako niste imali priliku da tu sposobnosti steknete u školi, možete je podstaknuti traženjem novih izazova u ostalim aspektima života. Možete da se dopunjujete traženjem novih izazova u ostalim aspektima života. Osećam se izuzetno srećnim što sam pronašao profesiju gde se od mene očekuje da učim nešto novo sve vreme, kaže Burstein. Ali, ukoliko se u potpunosti fokusiram na reči, moja mašta može da presuši, pa svoju kreativnost hranim tako što radim nešto u potpunosti drugačije – pravim ćupove. Studirao sam keramiku mnogo godina, ali sam napravio dugačku pauzu dok su mi deca bila mala. Prošle godine, dok sam pisao Spark, opet sam počeo da idem na časove. Fantastično je baviti se fizičkim poslom koji zahteva drugačiju vrstu pažnje od pisanja. Takvo je zadovoljstvo sesti za svoj računar sa šoljom čaja u šolji koji sam ja napravio!’


Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Plate direktora - zarade od kojih zastaje dah Seminar - Trade marketing
Tehnike za donošenje odluka Invitations-Informal
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Strategijski i operativni menadžment i Menadžment projekata.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se