6 bitnih stvari koje treba da znate pre osnivanja privatne firme

Pokretanje novog biznisa u današnjoj ekonomiji može biti veliki izazov, ali svakako ne i nemoguć. Biti konačno svoj čovek i razvijati svoju ideju pruža veliki osećaj zadovoljstva. Međutim, pre uskakanja u avanturu ličnog biznisa potrebno je imati u vidu nekoliko bitnih stvari.


Pokretanje novog biznisa je izazov


Dosta vam je rada za druge i konačno ste sakupili hrabrost da pokrenete svoj biznis. Čestitamo! Doneli ste najbolju odluku za svoju budućnost. Ali pre nego što se upustite u bilo koji posao, provešćete sate razgovora sa advokatima, računovođama i ostalim preduzetnicima u pokušaju da shvatite sve korake. Ako ste kao i drugi ambiciozni ljudi, onda i vi znate da je preduzetnička nezavisnost rezultat ulaganja u neophodna poslovna znanja. Spasite sebe glavobolje i bačenih sati usvajanjem nekoliko sledećih činjenica:

1. Dobar osećaj za pravi trenutak

Pravi trenutak nastupa može biti ključan za uspeh vašeg biznisa. Potrebno je balansirati između nekoliko faktora koji uključuju tokove u ciljnoj industriji, (ne)uspeh konkurencije, dostupnost fondova i kredita za finasiranje, ali i lične okolnosti. Beba u ovoj godini? Možda je bolje da sa biznisom pokušate kasnije.

2. Pravilno isplaniran budžet može biti ključna stvar

Uobičajena greška koju prave novi preduzetnici je nedovoljno razmišljanje o budžetu i proveri računa, jer su sigurni da će novca biti dovoljno da pokriju svoje troškove. Jako je važno imati super detaljan budžet pre nego što potrošite ijednu paru. Ako niste stručnjak za budžet, potražite stručnu pomoć. Svaka oblast poslovanja treba biti pažljivo isplanirana i plana se treba pridržavati što je više moguće. Kad smo kod toga…

Obezbedite novac za finansiranje na vreme, bilo da gradite samostalan biznis ili ulazite u franšizno poslovanje!

Koliko novca je potrebno, može da varira od biznisa do biznisa. Bilo da se finansirate novcem iz svog džepa, preko malih poslovnih kredita ili investitora, bitno je shvatiti koji put dobijanja sredstava je najpogodniji za vašu kompaniju.

 

3. Samodisciplina vas može spasiti loših poteza

Ovde ne govorimo samo o novcu, ali da biste bili sigurni, vežbanje samokontrole i pridržavanje budžetu je definitivno nešto što morate usvojiti. U svakom pogledu, pokretanje biznisa, posebno tokom njegove početne faze, zahteva disciplinu u svim oblastima. Odredite unapred ciljeve za svaki dan, nedelju, mesece, a ne samo odluke o tome koliko ćete sati raditi. Svi želimo da napravimo balans između posla i privatnog života, ali jednostavna činjenica je da je firmi na početku potrebno malo više negovanja od one koja je već pozicionirana. Odlučite šta treba i kada postići, i naterajte sebe da se držite isplaniranog.

4. Socijalne i veštine pregovaranja vode ka uspehu

Ako vi i vaš tim poznajete ključne ljude za biznis koji pokrećete, onda fantastično. Ako to ipak nije slučaj, neumorno i posvećeno usklađivanje postojeće mreže ljudi, kao i nove mogućnosti da se uvežete sa moćnim ljudima, deo su vašeg opisa posla. U svakom slučaju, sposobnost formiranja novih odnosa, negovanje i održavanje postojećih važno je za vitalnost vašeg poslovanja.

5. Budite spremni na fleksibilnost

Ako postoji nešto što je istina o pokretanju firme, to je da će vrlo malo toga biti isto u odnosu na ono što ste isplanirali na početku. Kada ste već uložili toliko vremena, truda i vere u jedan poslovni plan izgrađen na jednom poslovnom modelu, logično je da imate problema sa prihvatanjem da nešto može da se menja. Ili još gore, da ideju ukinete ili je obnovite u potpunosti! Treba biti u stalnoj potrazi za načinima unapređenja i većim uspehom, i u potpunosti prihvatati promene bez straha.

 

6. Budite uporni i verujte u svoju ideju

Biznis planovi koji su osnovani na najinovativnijim ili vizionarskim idejama, neće imati uspeha, ukoliko ljudi na čelu firme nemaju istrajnost, veštine i znanja da nose ceo poduhvat do uspešnog ostvarenja. Na kraju krajeva, znanje kako da se nešto uradi verovatno je važnije od znanja šta treba da se uradi. Imati iskustva u industriji u koju se upuštate i energije za težak posao nezamenljiv je faktor kada je u pitanju uspeh privatnog preduzeća.

 

Bez obzira da li preduzeće pokrećete od nule, gradite nov sektor uspešne organizacije ili tražite način da uložite u poslovne poduhvate, preduzetničke veštine i znanja su ključni za ostvarivanje vaše ambicije. I za zaradu očekivanog novca. Potrebno znanje je sada lako dostupno i putem online kurseva, na kojima ćete naučiti da prepoznate prioritete kada je reč o resursima i budžetu, ali i na koji način može da se poboljša motivacija zaposlenih

  • 24.06.2016 15:01

Komentar