Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

12 saveta za uspešno pregovaranje

Uprkos tome što ne prođe nijedan dan da o nečemu ne pregovaramo, o ovom važnom sredstvu komunikacije ne znamo mnogo. To je zato što se o pregovaranju vrlo malo govorilo tokom godina našeg školovanja. Ne znajući osnovna pravila uspešnog pregovaranja često propuštamo prilike da ostvarimo mnoge ciljeve.

Šta je pregovaranje?

Pregovaranje predstavlja komunikaciju u kojoj strane koje učestvuju imaju suprotstavjene interese ali zajednički pokušavaju da dođu do rešenja koje će biti privatljivo za sve koji su uključeni u proces pregovaranja. Veština pregovaranja se uči i ona može dosta da vam pomogne da određene situacije rešite u svoju korist.

Ipak, da bi se proces pregovaranja uspešno završio potrebno je odabrati odgovarajuće strategije pregovaranja i koristiti one taktike pregovaranja koje će dati najbolje rezultate.

saveti za pregovaranje

Kako pregovarati?

Postoji 12 dobrih saveta koji vam mogu pomoći da pregovarate lako i jednostavno i koji vas mogu dovesti do uspešnog ishoda procesa pregovaranja:

1. Vodite razgovor na profesionalan i prihvatljiv način za vašeg sagovornika.

2. Nikada ne ulazite u proces pregovaranja nepripremljeni. Imajte jasan plan.

3. Postavite jasne ciljeve pregovaranja.

4. Ravnopravno se odnosite prema drugoj strani u pregovorima. Nikada ne potcenjujte sagovornika.

5. Koncentrišite se na pregovore i na sagovornika. To je osnovna pretpostavka uspešnog pregovaranja. Ne dozvolite da vam misli lutaju.

6. Nemojte se služiti lažima tokom pregovora.

7. Strpljenje je osnovno obeležje dobrog pregovarača. Imajte strpljenja, uzmite dovoljno vremena, ne požurujte razgovor kao ni donošenje odluka.

8. Budite razumni. Gledajte stvari i iz tuđe perspektive i zaključujte objektivno.

9. Ne ulazite u sukob sa Vašim sagovornikom. Izbegnite sledeće stvari: emotivno reagovanje,  preterivanja, provokacije i uvrede. Na pažljiv način navedite ako se sa nečim ne slažete.

10. Ne insistirajte na savršenosti. Ona ne postoji. Retko kada ćete postići sve ciljeve koje želite. Zbog toga, budite realni i ne gubite vreme na neostvarivo.

11. Služite se kompromisima. Oni su ključna stvar za uspešan završetak pregovora. To ne znači da treba pristati na nešto što ne želite. Imajte na umu uvek ono što smatrate minimumom dogovora koji Vas čini zadovoljnim, a ukoliko se to ne dogodi, uvek možete ustati i otići.

12. Pregovaranje završite na prijateljski način i u pozitivnoj atmosferi.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Dialogue With a Salesman Motivacija, učinak i nagrađivanje zaposlenih
Birthday Wishes 6 principa izgradnje korporativnog imidža na internetu
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment i Menadžment prometa nepokretnosti.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.