9 saveta za buduće uspešne lidere

 

Vodeći stručnjaci u svetu biznisa slažu se da uspešni lideri moraju imati sposobnosti i veštine koje će obezbediti uspeh svim zaposlenima.

Iskustvo i profesionalnost u struci je svakako neophodna, ali to nije sve što čini uspešnog lidera. Pre nego što postanete lider, najvažniji je rad na sopstvenom unapređenju, ali u trenutku kada postanete vođa, vaša odgovornost se povećava, vaš cilj postaje unapređenje celog tima.

 

Lideri unapređuju ceo tim

 

Postoje različiti stilovi liderstva, ali ono što razlikuje dobrog od lošeg lidera jeste svest o tome da uvek može bolje. Oni najbolji u svojoj profesiji nikada ne prestaju da usavršavaju sebe i da razvijaju svoj tim. Pročitajte ove biznis savete kako biste postali još bolji u svom poslu, imali harmonične odnose sa ostalim zaposlenima, i pospešili poslovanje čitave kompanije.

 

1. Ugledajte se na najbolje

I najuspešniji lideri vodećih svetskih kompanija su svoj posao postepeno učili i pronalazili delotvorna rešenja za probleme na koje su nailazili. Napravite spisak svojih favorita i učite od njih. Mnogi stručnjaci vode blogove u okviru kojih iznose svoja iskustva. Ovi blogovi će vam biti od koristi jer ćete naučiti korisne trikove, a ispratićete i trendove.

Sa druge strane možete da kontaktirate stručnjake koji su u nekom trenutku vama bili mentori, profesori ili nadređeni. Pored toga što možete dobiti koristan savet, oni će postati još jedan kontakt u vašoj mreži ili potencijalni partner.

 

2. Zaslužite poštovanje u svom timu

Veoma je važno da steknete poštovanje i da izgradite dobre odnose sa kolegama. Nikako se nemojte hvaliti već svojim delima dokažite da ste zaslužili svoju poziciju. Ukoliko ste zaista profesionalni u svojoj oblasti poslovanja, onda će poštovanje doći samo po sebi.

Dobar lider ume da napravi balans između hvalisanja i izgradnje autoriteta na osnovu svojih uspeha i kontakata. Budite svesni da autoritet donosi i odgovornost, pa se pripremite za izazove koji dolaze.

 

Dobri odnosi među kolegama

 

3. Budite primer zaposlenima

Iako ste postigli veliki uspeh u poslovanju, to nije dovoljno da biste zadržali autoritet i imali skladan odnos u timu. Svakodnevno morate insistirati na profesionalizmu kako biste bili dobar primer svima.

Način na koji se vi ponašate postaće model ljudima koje vodite. Ponašajte se onako kako biste voleli da se ponašaju svi zaposleni i videćete kako će se postepeno atmosfera menjati u vašu korist.

 

4. Sledite viziju

Kako bi se i ostali zaposleni poistovetili sa vizijom kompanije, lider mora biti taj koji će svojim primerom pokazati da veruje u ono što radi. Zbog toga je važno da ostanete dosledni i da svojim postupcima jednako kao i stilom života sledite viziju.

Formulišite opšte i konkretne ciljeve i kroz njih prenesite zamisao na sve zaposlene. Svaki vođa mora da zna kuda ide i šta ga na tom putu čeka. Tek tada svi ostali mogu da ga prate.

 

Lideri slede viziju kompanije

 

5. Razvijajte komunikacijske sposobnosti

Za uspešnog lidera od najvećeg značaja je veština komunikacije. Vaši zaposleni neće znati šta treba da urade ako im vi to ne objasnite na jasan i što jednostavniji način.

Fokusirajte se na ciljeve i definišite ih što bolje kako ne bi bilo zabune. Svima jasno stavite do znanja koji su prioriteti i rokovi.

Važan element komunikacije je slušanje. Dok vam neko govori, pokušajte da ga razumete i trudite se da ne smišljate svoj govor dok neko drugi priča. Poštovanje sagovornika i neupadanje u reč se podrazumeva, ali nije na odmet podsetiti se.

 

6. Imajte poverenja i podelite posao

Teško je prepustiti nekom drugom deo posla koji ste dugo sami obavljali. Međutim ako želite da vaš biznis raste, onda morate naučiti da delegirate poslove. Sastavni deo posla svakog lidera je da osnaži druge i da pametno rasporedi poslove.

Važno je da svojim zaposlenima pokažete poverenje. Naravno, ne smete rizikovati da neki važan posao bude loše obavljen, pa zbog toga dobro razmislite pre nego što podelite zaduženja. Najvažnije poslove dajte ljudima koje duže poznajete, a onima koji su tek zaposleni dajte neke manje bitne zadatke.

Uvek možete testirati zaposlene tako što ćete zadatak koji ste delegirali i sami uraditi, kako biste sledeći put znali na koga možete da se oslonite. U svakom slučaju naglasite svojim zaposlenima kolika je važnost njihovog zadatka kako bi bili svesni vašeg poverenja i njihove odgovornosti.

 

Lider pametno delegira poslove

 

7. Upoznajte svoje zaposlene

Nisu sve osobe iste i nemaju sve iste veštine. Zbog toga vrhunski lideri dobro poznaju svoj tim i tačno znaju koje su im prednosti, a koje mane. Na osnovu toga oni mogu da podele zadatke na pravi način i da obezbede uspeh svojoj kompaniji.

Međutim ima još faktora koji utiču na to da li će neko biti manje ili više produktivan. Iznenadićete se kada budete shvatili koliko su produktivniji oni zaposleni koji obavljaju poslove koji im se sviđaju. Zato oslušnite ko ima kakve afinitete. I zapamtite: dobra organizacija i podela posla donosi najbolje rezultate.

 

8. Ne paničite i ostanite pozitivni

U poslu često dolazi do neplaniranih situacija i iznenadnih kriza. Budite svesni da ste u tim situacijama vi osoba koja mora da pokaže najveću pribranost i odlučnost.

U neželjenim okolnostima sve zavisi od vas i vašeg stava. Ukoliko zaposleni u vama vide nesigurnost i paniku, i oni će se tako osećati, a to će im smanjiti produktivnost i problem će se teže rešavati. Zato ostanite optimisti i pokažite smirenost.

Ukoliko dođe do greške nekog od zaposlenih imajte na umu staru izreku: „ko radi taj i greši”. Vaš cilj je da se greška ispravi i, ako je moguće, više ne ponovi. Zbog toga nećete ništa postići izlivima besa, jer će zaposleni koji je uplašen sigurno grešiti još više. Umesto toga dobro objasnite svima kako je došlo do greške i pokažite krivcu podršku da je ispravi i iz nje nauči.

 

Ko radi, taj i greši

 

9. Opustite atmosferu

Poslednji, ali ne manje važan savet vezan je za atmosferu u kojoj radite. Atmosfera ima veliki uticaj na to kakve rezultate postižete. Potrudite se da ona bude opuštena, ali radna. Ovaj zadatak nije nimalo lak, a najbolji lideri su oni koji su uspeli da naprave balans između toga da poštuju rokove, a smanje pritisak na zaposlene u što većoj meri.

Radite na tim bildingu i pobrinite se za to da su međuljudski odnosi u vašem timu dobri i profesionalni. Lider je tu da vodi i inspiriše, pa je i humor uvek poželjan. Sve što vas ne ometa u radu, a poboljšava atmosferu dobro će doći vašem timu i učiniće ga još produktivnijim.

Iako liderske pozicije nose puno odgovornosti i zahtevaju određene veštine, imajte na umu da se to sve može naučiti. Razmislite koji od ovih saveta vam je najteže da poslušate i radite na tom polju dok vam i to ne postane lako. Ne dozvolite da vas zavaraju mitovi o „prirodnim vođama”. Sve možete postići ukoliko uložite trud i posvetite se učenju. Kao što kaže Warren Bennis, autor poznate knjige On Becoming a Leader, „Lideri se ne rađaju, lideri se stvaraju”.

  • 11.12.2015 17:32

Komentar