BusinessAcademy je pravi izbor za unapređenje vaše karijere. Prijavite se!

Reklamiranje na Instagramu

Društvene mreže nisu namenjene samo privatnim korisnicima, već imaju i značajnu poslovnu ulogu. Od vrste biznisa zavisi i izbor mreže na koju treba da se fokusirate, ali i načina na koji ćete komunicirati sa potencijalnim klijentima. Iako se često čuje da su sve društvene mreže važne, pokazalo se da je upravo reklamiranje na Instagramu najbolje rešenje za mnoge poslovne korisnike. 

Reklamiranje na Instagramu mobilna aplikacija

Sadržaj na Instagram biznis profilu je veoma bitan jer od njega zavisi da li će vaše promotivne poruke doći do željene publike. Reč je o platformi koja je izuzetno popularna, a dodatna prednost je to što su korisnici navikli da preko ove platforme ostvaruju komunikaciju sa brendovima. 

Pored toga, oglašavanjem je moguće dopreti do željene ciljne grupe i na taj način povećati prodaju. Iz tog razloga, male i velike firme, ali i preduzetnici, stavljaju Instagram visoko na listi prioriteta kada je reč o marketingu. 

Ako govorimo o popularnosti ove mreže, dovoljno je da istaknemo da Instagram ima preko milijardu aktivnih mesečnih korisnika. Tog podatka su svesne mnoge kompanije koje ulaži velike sume u onlajn promotivne aktivnosti. Dodatna prednost je i popularnost affiliate marketinga, gde korisnici promovišu tuđe proizvode kako bi dobili procenat od prodaje. Postoje još mnoge mogućnosti koje nudi reklamiranje na Instagramu – zato pratite naše savete i unapredite svoja znanja iz ove oblasti.

Kako da reklamiranje na Instagramu bude efektno?

Ukoliko želite da maksimalno iskoristite sve potencijale Instagrama, obratite pažnju na korisne savete u nastavku iza kojih stoje stručnjaci za internet marketing. Uz njih ćete lakše sprovesti zacrtane ciljeve i ostvariti bolje poslovanje za kompaniju.

1. Prednost imaju fotografije u obliku kvadrata

S pravom se smatra da kvalitet Instagram profila zavisi od fotografija koje se postavljaju na njega. To znači da je prvi korak u pravljenju kvalitetnog profila odabir fotografija koje zadovoljavaju određene standarde.

Prvo što ćete čuti od mnogih eksperata jeste to da treba da postavljate fotografije u obliku kvadrata. Za to vam ne treba nikakvo posebno znanje, jer ne samo što telefoni i kamere imaju ovu opciju, već i sama aplikacija omogućava takvo podešavanje pri postavljanju.

Imajte na umu da mogućnosti za uređivanje slika pomoću aplikacije ipak nisu neograničene. Za neke naprednije opcije potrebno je savladati specijalne programe za obradu fotografija. Ipak, u velikom broju slučajeva, za postavljanje na društvene mreže će vam biti sasvim dovoljne opcije koje nudi prosečan mobilni telefon.

Pratite aktivnosti kroz poseban link

Da biste znali da li vaše marketinške aktivnosti daju rezultate, potrebno je da uspostavite način merenja efekta oglasa. Kako biste otkrili kako korisnici reaguju na vaše objave, potrebno je da prilagodite link koji postavljate u opis profila. Postoje brojni servisi koji omogućavaju modifikovanje web adrese, a jedan od popularnijih je svakako Bitly.

Ukoliko podesite link na ovaj način, znaćete koliko posetilaca je zahvaljujući Instagramu došlo na sajt koji ste im preporučili. Reč je o veoma korisnim informacijama, pa se preporučuje da svaki link koji postavljate u biografiju bude posebno podešen.

Planirajte objave unapred

Da biste što bolje iskoristili potencijale za promociju preko Instagrama, potrebno je da imate dugoročni plan objavljivanja sadržaja. Tu se pre svega misli na posebne prilike, kada su kupci neobično aktivni. Pojedini dani su posebno isplativi za određene grane biznisa, a svaka kompanija treba posebno da planira objave za Božić, Novu godinu, Black Friday itd. U skladu sa planom, potrudite se da vaše objave budu drugačije kako biste imali dodatne koristi od njih.

Dugoročni plan je neophodan jer je za pojedine datume potrebno uložiti više vremena i resursa kako bi se postigao željeni efekat. Ukoliko ste u mogućnosti, kreirajte poseban video, organizujte nagradnu igru, angažujte influensere, delite poklone, povežite se sa drugim brendovima itd. Za pojedine branše ovi dani predstavljaju vreme kada se ostvaruje zarada na nivou kvartalnog prometa kompanije. 

planiranje marketinških kampanja na Instagramu

Maksimalno iskoristite potencijal fotografija i videa

Poznato je da je video izuzetno efikasan u animiranju publike, zbog čega ovom obliku postova treba posvetiti posebnu pažnju. To je odličan metod za angažovanje verne publike, ali i dobijanje nove. 

Nije potrebno biti stručnjak za oglašavanje na Instagramu da biste shvatili da je ova društvena mreža fokusirana na vizuelne elemente. Baš zato i čudi što veliki broj PR menadžera i stručnjaka za online marketing ne koristi sve potencijale koje pruža ovaj format objava. Ipak, najpoznatije kompanije su ovakve promotivne akcije dovele do savršenstva. Obratite pažnju na najveće „igrače” kako biste saznali koje su metode najefikasnije. 

Ukoliko pogodite ukus publike, vaš video će postati viralan, odnosno, korisnici će ga deliti sa prijateljima. To je idealan scenario kojem teže svi marketinški stručnjaci, ali do kog se ne dolazi tako lako. Da biste došli do takvih rezultata, maksimalno koristite tehničke mogućnosti svog foto-aparata ili telefona. Ukoliko je video interesantan, privući će pažnju drugih. Ipak, imajte na umu da tehnički savršen video često neće postići nikakav efekat ukoliko nije interesantan publici.

Koristite aktuelne „tarabe”

Objave na Instagramu se u velikoj meri oslanjaju na haštagove (tzv. tarabe, po simbolu # koji liči na ogradu). To su reči koje opisuju post kako bi ga korisnici lakše našli: recimo, #InternetAcademy ili #kursevi. 

Koristite fraze koje vam mogu dovesti željenu publiku i pratite ovu „scenu”. Često se dešava da neki haštag postane izuzetno popularan, pa je dobra ideja da kreirate objavu koja će biti interesantna korisnicima koji pretražuju sadržaj na ovaj način. Naravno, imajte na umu da nelogično korišćenje „taraba” može samo da škodi. 

Sigurno ne želite da urušite svoj brend stavljajući neki haštag samo zato što je trenutno popularan. Takođe, treba znati kada je neka fraza previše popularna, što znači da će efekat biti nikakav jer jednostavno nećete doći od izražaja od miliona drugih sličnih objava. Kada nađete pravu meru, iznenadićete se koliko ovaj način promovisanja postova može da bude delotvoran.

Interesantno je da se načini pretrage ovde ne završavaju. Instagram je nedavno uveo i mogućnost pretrage na osnovu emotikona. Pravilo za njihovo korišćenje je slično kao i kod haštagova – sa merom i u skladu sa imidžom brenda. Dok god je to uvezivanje prirodno, efekat neće izostati.

Promocija na društvenim mrežama je ključna

Veliki broj kompanija smatra da je Instagram ključan za poslovni razvoj. Kako je konkurencija jaka, potrebno je posedovati pobednički mentalitet i najbolja moguća znanja iz oblasti digitalnog marketinga. Na taj način sigurno možete da unapredite poslovanje sopstvenog biznisa ili kompanije koja vas je angažovala kao eksperta.

Baš zbog odličnih poslovnih prilika, kako kod nas tako i u inostranstvu, sve više ljudi se interesuje za moderne poslove koji se tiču društvenih mreža. Neke od popularnih profesija u ovoj sferi su bloger, onlajn PR menadžer, marketing menadžer… Reč je o modernim zanimanjima koja imaju odličnu perspektivu jer omogućavaju rad od kuće, što otvara mogućnosti saradnje sa klijentima iz celog sveta.

Ipak, važno je da odaberete iskusnu obrazovnu instituciju gde ćete zaista steći praktična znanja iz internet marketinga. Iako na našem tržištu postoje brojni kursevi, imajte na umu da je za najbolje rezultate potrebno bar godinu dana školovanja. Na taj način ćete, uz podršku stručnjaka, zaista moći da tvrdite da se razumete u reklamiranje na Instagramu.

Ukoliko ste organizovani i komunikativni i volite društvene mreže, ne treba da imate dilemu da li je ovakav posao za vas. Posvetite se modernim poslovima na internetu koji pružaju odličnu perspektivu za dugu karijeru i uspešno razvijanje biznisa. Internet okruženje je kao stvoreno za ambiciozne i hrabre ljude, što je najbolja preporuka da se posvetite radu u digitalnom marketingu.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.