Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Reklamiranje na Instagramu

Digitalne platforme dominiraju u komunikaciji u odnosu na tradicionalne, a Instagram se izdvojio kao jedan od ključnih kanala za reklamiranje u toj sferi. Sa više od milijardu aktivnih korisnika širom sveta, ova platforma nudi neviđene mogućnosti za brendove da dođu do široke i angažovane publike. Zbog svoje široke upotrebe i raznih mogućnosti, Instagram se ističe kao moćan alat za promociju brenda i interakciju sa ciljnom publikom.

Reklamiranje na Instagramu mobilna aplikacija

Dok se tradicionalni oblici oglašavanja bore da zadrže pažnju potrošača, reklamiranje na Instagramu otvara nove horizonte u kreiranju kreativnih i upečatljivih kampanja.

Kako se sve dolazi do ciljne publike preko Instagrama i koje su najbolje praktične preporuke za korišćenje ove platforme u reklamne svrhe?

 Dodatna prednost je i popularnost affiliate marketinga, gde korisnici promovišu tuđe proizvode kako bi dobili procenat od prodaje. Postoje još mnoge mogućnosti koje nudi reklamiranje na Instagramu – zato pratite naše savete i unapredite svoja znanja iz ove oblasti.

Šta su oglasi na Instagramu?

Oglasi na Instagramu predstavljaju moćan alat koji omogućava malim i velikim preduzećima i preduzetnicima, brendovima i pojedincima da promovišu svoje proizvode, usluge ili čak lične profile široj publici.

Na osnovnom nivou, oglasi na Instagramu su plaćeni postovi koji se prikazuju ciljanim grupama korisnika na ovoj popularnoj društvenoj mreži. Za razliku od redovnih postova, koji se prikazuju samo pratiocima određenog profila, plaćeni oglasi imaju potencijal da dosegnu mnogo širu publiku zahvaljujući složenim algoritmima targetiranja koje Instagram nudi.

Na Instagramu oglasi mogu biti u različitim formatima, uključujući fotografije, video-zapise, karuselske postove (serije slika ili video-zapisa), kao i priče (stories).

Ovi oglasi su dizajnirani tako da se prirodno uklapaju u korisnički interfejs platforme pružajući korisnicima tečno iskustvo pregledanja. Na prvi pogled, možda se neće čak ni razlikovati od redovnih postova, ali bitna razlika je oznaka „Sponzorisano”, koja jasno označava da je reč o plaćenom oglasu.

Pored toga, na Instagramu oglasi često sadrže dugme Call to Action (CTA), sa porukama kao što su „Saznaj više”, „Kupi sada” ili „Prijavi se”, koje vodi korisnike do određene veb-stranice ili druge destinacije u aplikaciji, čime se dodatno podstiče angažovanje i interakcija.

Ove specifične funkcije oglasa na Instagramu omogućavaju brendovima i zaposlenima u marketingu da precizno targetiraju svoje oglase prema određenim demografskim grupama, interesovanjima i ponašanju korisnika, čime se maksimizira ROI (povratak na ulaganje) i ostvaruje dublja konekcija sa potencijalnim i postojećim kupcima. S obzirom na visok nivo personalizacije i kreativne slobode koju Instagram nudi, oglašavanje na ovoj platformi postaje sve više instrumentalno u savremenim digitalnim marketinškim strategijama.

Koliko koštaju oglasi na Instagramu?

Cena oglasa na Instagramu može varirati u zavisnosti od različitih faktora. Prvo, ukupni budžet koji ste spremni da potrošite igra odlučujuću ulogu u određivanju cene vaše kampanje. Veći budžeti mogu doneti veću vidljivost i angažovanje, dok manji budžeti možda neće imati isti efekat.

Trajanje kampanje takođe utiče na ukupne troškove. Dugotrajnije kampanje će zahtevati veći budžet u odnosu na kraće kampanje. Važno je napomenuti da je strategija raspodele budžeta takođe važna. Možete odabrati dnevni ili nedeljni budžet za svoje oglase na Instagramu, u zavisnosti od vaših marketinških ciljeva i resursa.

Podešavanje budžeta nije jedini faktor koji utiče na cenu. Specifično ciljanje publike, konkurentnost vaše industrije, doba godine i odabrano mesto za plasman takođe igraju značajnu ulogu. Na primer, oglašavanje tokom praznične sezone može biti skuplje zbog povećane konkurencije. Takođe, mogu se razlikovati troškovi između oglasa na Instagramu i Fejsbuku, iako su obe platforme deo iste kompanije.

Kada je reč o određivanju budžeta, najbolje prakse sugerišu da, ako ste novi u oglašavanju na Instagramu, pametnije je započeti sa manjim budžetom. Ovo vam omogućava da testirate različite strategije i prilagodite svoju kampanju kako biste dobili najbolje moguće rezultate pre nego što povećate svoj budžet.

U suštini, ne postoji fiksna ili referentna cena za oglase na Instagramu. Dosta faktora utiče na ukupne troškove i preporučljivo je da eksperimentišete sa različitim strategijama i budžetima kako biste pronašli šta najbolje radi za vaš brend.

Vrste oglasa na Instagramu

Instagram, kao platforma bogata vizuelnim sadržajem, nudi različite formate oglasa koji omogućavaju brendovima da predstave svoje proizvode ili usluge na kreativan i angažovan način. Evo nekoliko popularnih vrsta oglasa na Instagramu.

 • Slika i video-oglasi: Ovi oglasi su odlični za prikazivanje vaših proizvoda ili usluga u akciji;
 • Reels Oglasi: Reels oglasi su format koji omogućava brendovima da kreiraju zabavne i angažovane kratke video-snimke;
 • Carousel oglasi: Omogućavaju vam da prikažete više slika ili video-zapisa u jednom oglasu, idealno za prikazivanje serije proizvoda;
 • Collection oglasi: Pomažu korisnicima da direktno kupe proizvode iz vaših oglasa;
 • Stories oglasi: Savršeni za deljenje ograničenih ponuda ili promocija u kratkom i atraktivnom formatu;
 • Explore oglasi: Oglasi u sekciji Explore omogućavaju brendovima da dosegnu korisnike dok istražuju nova interesovanja i nalaze nove brendove. Idealni su za povećanje svesti o brendu;
 • IGTV oglasi: IGTV oglasi se pojavljuju u dužim video-formatima na IGTV platformi pružajući brendovima prostor za detaljnije priče o proizvodima ili uslugama. Omogućavaju brendovima da se povežu sa publikom na dubljem nivou kroz zanimljive i informativne video-sadržaje.

Svaki od ovih formata ima svoje jedinstvene prednosti i može se koristiti u različitim fazama marketinške kampanje, od povećanja svesti o brendu, angažovanja publike, do podsticanja konverzija i prodaje. Izbor pravog formata za vašu kampanju zavisiće od vaših specifičnih ciljeva i ciljane publike.

Kako se oglašavati na Instagramu?

Oglašavanje na Instagramu može biti izvedeno kroz dve osnovne strategije koje omogućavaju brendovima da povećaju svoju vidljivost i angažovanje sa ciljanom publikom. Ove strategije uključuju jačanje postojećih objava i kreiranje potpuno novih oglasa. Evo kako funkcionišu.

Jačanje postojećih objava (Instagram Boost metod)

Ova taktika omogućava promociju postojećih objava direktno kroz aplikaciju Instagram, što proces čini jednostavnim i brzim. Korisnicima je potrebno samo nekoliko klikova da promovišu objavu koja će, kao rezultat, dobiti veći doseg i interakciju.

Korišćenje Meta Ads Managera

Meta Ads Manager omogućava kreiranje sofisticiranih reklamnih kampanja sa detaljnim opcijama targetiranja. Ovaj alat omogućava korisnicima da maksimalno iskoriste mogućnosti ciljanja oglasa, jer sa njim mogu da dosegnu specifične demografske grupe i postignu bolje rezultate. Kroz Meta Ads Manager brendovi mogu detaljno planirati i optimizovati svoje reklamne kampanje, jer on pruža veću kontrolu i mogućnosti analize u odnosu na Instagram Boost metod.

Saveti za oglašavanje na Instagramu

Sada, kada ste upoznati sa osnovama postavljanja i pokretanja oglasnih kampanja na Instagramu, vreme je da pređete na sledeći korak – kreiranje vizuelno privlačnih i efektivnih oglasa koji će privući pažnju vaše ciljane publike. Dobar dizajn je srž uspešnog oglašavanja na Instagramu, platformi koja je visoko vizuelno orijentisana. Evo nekoliko dragocenih saveta koji će vam pomoći da dizajnirate očaravajuće oglase na Instagramu.

1. Koristite relevantne hashtagove

Na Instagramu haštagovi – označeni simbolom # („taraba”) igraju ključnu ulogu u pronalaženju postova. Oni su ključne reči koje opisuju sadržaj vaše objave, kao što su recimo #lifestyle ili #fashion, i omogućavaju korisnicima da lako pronađu ono što ih zanima.

Važno je odabrati fraze koje privlače ciljanu publiku i pratiti trendove u njihovoj upotrebi. Ponekad određeni haštag postane veoma popularan, što može biti prilika za kreiranje relevantnog sadržaja. Međutim, neadekvatna upotreba haštagova može naneti štetu vašem brendu. Nije preporučljivo koristiti popularne haštagove samo zbog njihove trenutne popularnosti, posebno ako nisu relevantni za vašu objavu.

Takođe, treba biti oprezan sa previše popularnim frazama koje mogu utopiti vaš sadržaj u more drugih objava. Pravilan izbor i balansiranje haštagova može biti iznenađujuće efikasno u promociji vaših postova.

Zanimljivo je da Instagram sada omogućava i pretragu pomoću emotikona, uz pravila upotrebe slična onima za haštagove. Važno je da se emotikoni koriste umesno i u skladu sa imidžom vašeg brenda. Kada se koriste prirodno, mogu znatno doprineti vidljivosti vaše objave.

2. Prilagodite oglase za mobilne uređaje

Sa više od četiri milijarde korisnika koji pristupaju društvenim mrežama preko svojih mobilnih uređaja, imperativ je da se oglasi optimizuju za mobilno gledanje. Instagram, kao platforma koja je primarno usredsređena na mobilne korisnike, pruža idealno tlo za oglašivače koji žele da maksimalno iskoriste ovu tendenciju.

Evo nekoliko ključnih saveta kako da prilagodite svoje oglase na Instagramu za mobilne uređaje i time znatno povećate efikasnost vaših oglasnih kampanja:

 • Koristite vertikalni format: Budući da je vertikalno držanje telefona najprirodniji način za korišćenje Instagrama, važno je da dizajnirate svoje oglase u vertikalnom formatu (9:16). Ovaj format omogućava korisnicima da vide vaš oglas u punom ekranu bez potrebe za rotacijom uređaja;
 • Koristite veći font: S obzirom na ograničeni prostor ekrana mobilnih uređaja, korišćenje većeg fonta olakšava čitanje i omogućava korisnicima da brzo shvate suštinu vaše poruke;
 • Dodajte animacije i kratke video-snimke: Animacije i kratki video-snimci dužine do 15 sekundi mogu znatno povećati angažovanje korisnika. Dinamičan sadržaj često privlači više pažnje i ostaje u memoriji korisnika;
 • Testiranje i optimizacija: Proučite kako se vaši oglasi ponašaju na različitim mobilnim uređajima i kontinuirano ih prilagođavajte kako biste osigurali optimalno korisničko iskustvo.

3. Koristite različite tipove oglasa

U današnje digitalno doba oglašivači imaju na raspolaganju širok spektar tipova i formata oglasa koje mogu koristiti da dopru do svoje ciljne publike. Nije svaki tip oglasa prikladan za svaku publiku ili poruku, stoga je eksperimentisanje sa različitim formatima neophodno za pronalaženje prave kombinacije koja će rezonovati sa vašom publikom.

U nastavku istražujemo kako koristiti različite tipove oglasa, dok istovremeno podstičemo kreativnost i eksperimentisanje da biste optimizovali svoje marketinške napore:

 • Gifovi i memovi: Ovi dinamički i zabavni formati mogu privući pažnju i povećati angažovanje. Eksperimentišite sa različitim gifovima i memovima da biste videli koji stil najbolje odgovara vašem brendu i poruci koju želite preneti;
 • Prilagođene ilustracije: Kreiranje prilagođenih ilustracija omogućava vam da prenesete jedinstvenu i autentičnu poruku. Osim toga, ilustracije mogu biti dizajnirane tako da odražavaju brendiranje vaše kompanije, što može povećati prepoznatljivost brenda;
 • Razmišljanje izvan ustaljenih okvira: Spajanje maštovitog teksta koji prenosi neobične ali uticajne poruke sa zanimljivim slikovnim elementima može ostaviti snažan utisak na ciljanu grupu. Kada ciljana grupa uvidi da vam je važnije poslati pravu poruku koja je namenjena baš njima, a ne samo slediti opšteprihvaćene poglede, osetiće jaču povezanost sa vašim brendom i vrednostima koje zastupate;
 • Testiranje novih formata: Industrija digitalnog oglašavanja je brzog tempa, sa novim formatima koji se redovno pojavljuju. Budite otvoreni za testiranje novih formata kako biste ostali konkurentni i ispred trendova.

4. Koristite zvuk tokom trajanja oglasa

Instagram, kao vizuelno orijentisana platforma, pruža oglašivačima mogućnost da koriste zvuk kako bi dodatno obogatili svoje oglase i privukli pažnju korisnika. Ipak, istraživanja pokazuju da oko 70% korisnika koristi društvene mreže sa isključenim zvukom.

Stoga je od suštinske važnosti da oglašivači prilagode svoje oglase tako da budu efikasni i sa uključenim i sa isključenim zvukom

Evo nekoliko strategija koje možete primeniti kako biste maksimizovali efikasnost zvuka u svojim oglasima na Instagramu:

 • Dizajnirajte svoje oglase tako da zvuk nije neophodan za razumevanje poruke, ali da dodaje vrednost kada je uključen. Na ovaj način korisnici koji pregledaju sa isključenim zvukom neće biti izgubljeni, dok će oni sa uključenim zvukom imati bogatije iskustvo;
 • Sinhronizujte zvučne i vizuelne elemente kako biste kreirali koherentnu i privlačnu priču. Na primer, koristite zvuk kako biste naglasili ključne momente u vašem video-oglasu ili kako biste dodali emotivni ton vašoj poruci;
 • Ako odlučite da uključite zvuk u svoje oglase, osigurajte da je zvuk visokog kvaliteta. Jasan i profesionalno produciran zvuk može znatno poboljšati percepciju vašeg brenda;
 • Muzika i zvučni efekti mogu dodati energiju i dinamiku vašim oglasima čineći ih atraktivnijim i zanimljivijim za korisnike;
 • Uključite titlove ili tekst na ekranu kako biste osigurali da je vaša poruka jasna i korisnicima koji pregledaju bez zvuka. Ovo je takođe odličan način da naglasite ključne poruke ili pozive na akciju.

5. Predstavite brend u prvih nekoliko sekundi

Svaki trenutak je dragocen kada je u pitanju zadržavanje pažnje korisnika. Prvih nekoliko sekundi vašeg oglasa mogu biti odlučujući faktor koji će uticati na to da li će korisnik prestati da skroluje i posvetiti pažnju vašem oglasu.

Evo i kako.

Započinjanje ključnom porukom

Pristup koji se često koristi u ovom scenariju jeste započinjanje oglasa ključnom porukom koja je u stanju da odmah privuče pažnju korisnika. Ovo je vaša šansa da odmah prenesete šta je to što vaš brend nudi i zašto su vaš proizvod ili usluga vredni pažnje korisnika.

Vizuelni elementi

Vizuelni elementi su takođe od velike važnosti, jer vizuelni stimulansi mogu brzo privući pažnju i stvoriti emocionalnu povezanost. Iskoristite moć slika, boja i video-materijala da biste odmah privukli pažnju korisnika i istakli svoj brend.

Jasno i privlačno predstavljanje

Oglasi koji su jasni, privlačni i koji odmah idu na stvar imaju veću šansu da zaustave korisnika dok lista i privuku njegovu pažnju. Važno je razviti strategiju koja će u prvim sekundama predstaviti brend na način koji je intrigantan i koji prenosi glavne prednosti vašeg proizvoda ili usluge.

6. Pratite oglas putem analitike

Praćenje i analiza performansi vaših oglasa na Instagramu jesu važni koraci ka razumevanju efikasnosti vaše marketinške kampanje. Analitički alati vam omogućavaju da dobijete uvid u to kako vaša ciljna publika reaguje na vaše reklamne poruke, što vam dalje omogućava da optimizujete svoje strategije oglašavanja za bolje rezultate.

Evo kako analitika može pomoći u oceni učinka vaših oglasa na Instagramu:

 • Praćenje učinka: Analitika je najbolji način da proverite delotvornost vaših oglasa na Instagramu. Prikupljanje i analiza podataka o performansama omogućava vam da razumete da li vaši oglasi postižu željeni efekat i dopiru do prave publike;
 • Prikazi i klikovi: Prikazi vam pokazuju koliko puta je vaš oglas viđen, dok klikovi ukazuju na broj korisnika koji su imali interakciju sa vašim oglasom klikom na njega;
 • Stope angažovanja: Merenje stope angažovanja, kao što su lajkovi, komentari i deljenja, pruža uvid u to koliko je vaša publika zainteresovana i reaguje na vaš oglas;
 • Segmentacija publike: Razumevanje toga kako različiti segmenti vaše publike reaguju na vaše oglase može vam pomoći da prilagodite svoje marketinške strategije kako biste bolje ciljali svoju publiku;
 • Analiza povratnih Informacija: Prikupljanje povratnih informacija i analiza podataka omogućava vam da identifikujete oblasti poboljšanja i optimizujete svoje oglase za bolje performanse u budućim kampanjama.

Saradnja sa influenserima

Saradnja sa influenserima je jedan od najefektivnijih pristupa reklamiranju na Instagramu. Ova strategija uključuje partnerstvo sa ličnostima popularnim na ovoj društvenoj mreži, koje imaju veliki broj pratilaca i uticaj u određenim nišama ili industrijama.

Evo nekoliko najbitnijih aspekata koje treba uzeti u obzir kada je reč o saradnji sa influenserima.

Odabir pravog influensera

Važno je pronaći influensera čiji stil, vrednosti i publika odgovaraju vašem brendu. Njihovi pratioci treba da budu vaša ciljana publika. Analizirajte njihov sadržaj, interakciju s publikom i dosadašnje sponzorisane objave kako biste procenili da li su pravi izbor za vaš brend.

Autentičnost i prirodna integracija

Influenseri koji autentično prezentuju proizvode postižu mnogo bolje efekte. Potrebno je da proizvod ili usluga budu prirodno integrisani u njihov uobičajeni sadržaj. Ovo povećava šanse da će njihova preporuka biti prihvaćena od njihovih pratilaca.

Jasni marketinški ciljevi

Pre početka kampanje, jasno definišite vaše marketinške ciljeve. Da li želite da povećate svest o brendu, promovišete određeni proizvod, ili povećate prodaju? Vaši ciljevi će odrediti izbor influensera, tip sadržaja koji će kreirati i način merenja uspeha kampanje.

Transparentnost i usaglašenost sa pravilima

Sve sponzorisane objave moraju biti jasno označene kako bi se održala transparentnost. Instagram ima stroga pravila u vezi sa sponzorisanim sadržajem, te je bitno da se i influenser i brend pridržavaju tih pravila.

Praćenje i analiza rezultata

planiranje marketinških kampanja na Instagramu

Nakon pokretanja kampanje, važno je pratiti i analizirati rezultate. Ovo uključuje praćenje angažovanja, dosega i potencijalno povećanja prodaje ili posete vašem sajtu. Analiza rezultata pomoći će vam da shvatite efikasnost kampanje i da optimizujete buduće saradnje.

Saradnjom sa pravim influenserima brendovi mogu efikasno doći do svoje ciljane publike, izgraditi poverenje i autentičnost, te znatno unaprediti svoje marketinške napore na Instagramu.

Promocija na društvenim mrežama je važna

Veliki broj kompanija smatra da je Instagram neophodan za poslovni razvoj. Kako je konkurencija jaka, potrebno je posedovati snažan mentalitet i najbolja moguća znanja iz oblasti digitalnog marketinga. Na taj način sigurno možete da unapredite poslovanje sopstvenog biznisa ili kompanije koja vas je angažovala kao eksperta.

Baš zbog odličnih poslovnih prilika, kako kod nas, tako i u inostranstvu, sve više ljudi se interesuje za moderne poslove koji se tiču društvenih mreža. Neke od popularnih profesija u ovoj sferi su bloger, onlajn PR menadžer, marketing menadžer… Reč je o modernim zanimanjima koja imaju odličnu perspektivu jer omogućavaju rad od kuće, što otvara mogućnosti saradnje sa klijentima iz celog sveta.

Ipak, važno je da odaberete iskusnu obrazovnu instituciju u kojoj ćete zaista steći praktična znanja iz internet marketinga. Iako na našem tržištu postoje brojni kursevi, imajte na umu da je za najbolje rezultate potrebno bar godinu dana školovanja. Na taj način ćete, uz podršku stručnjaka, zaista moći da tvrdite da se razumete u reklamiranje na Instagramu.

Ukoliko ste organizovani i komunikativni i volite društvene mreže, ne treba da imate dilemu da li je ovakav posao za vas. Posvetite se modernim poslovima na internetu koji pružaju odličnu perspektivu za dugu karijeru i uspešno razvijanje biznisa.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.