Započnite karijeru HR menadžera od nule

Šta radi online PR manager?

Internet je neverovatnom brzinom postao najvažniji izvor informacija. Iz toga se rodila potreba za novom profesijom čiji je glavni fokus na online odnosima sa javnošću.Online PR manager

Kako još uvek na internetu nema prave cenzure, kontrola informacija ovde nije jednostavna. U pitanju su podaci koje korisnici dele među sobom, za razliku od radija, novina ili televizije. U zavisnosti od ugla posmatranja, slobodan protok informacija može biti problematičan, ali takođe može pozitivno uticati na brend koji zastupate – pod uslovom da se ne bavite ”kriznim PR-om”. U nastavku teksta otkrićemo vam čime se bavi online PR manager i kako biti uspešan u ovom poslu.

Šta je online PR management

Kada gradite imidž nekog brenda jednu od glavnih uloga igraće odnosi sa javnošću. Reputacija koju neka kompanija ima direktno utiče i na njeno poslovanje, zato je potrebno da se ona pažljivo formira kroz različite vidove promocije. U savremenom dobu, najznačajnije promocije odvijaju se putem interneta, gde milijarde korisnika na dnevnom nivou surfuju u potrazi za informacijama.

I upravo internet i njegovi korisnici jesu u centru interesovanja online PR managera. Da budemo još precizniji, najvažniji element kada se bavite odnosima sa internet javnošću jesu društvene mreže. U vezi sa tim, za jednog online PR managera neophodno je da razvija analitičke veštine koje će mu pomoći da plasira informacije na pravi način.

Benefiti digitalnog u poređenju sa klasičnim PR-om

Klasični i online PR se mogu međusobno dopunjavati, ali online promocija sama po sebi daje odlične rezultate. Njena velika prednost leži u činjenici da se na internetu svaka aktivnost može metrički izmeriti.

Postoje brojni alati koji će vam pomoći da prosudite da li vaša kampanja postiže željeni efekat ili ne. Na taj način štedite vreme, kao i novac, koji u tim situacijama možete usmeriti na drugu promotivnu aktivnost.

Digitalni PR temelji se na mnogim elementima internet marketinga koji olakšavaju ostvarenje zacrtanih ciljeva. U tom smislu, SEO optimizacija je vrlo važna jer vam daje informacije o pretragama posetilaca koje su relevantne i za vaš brend.

Tako svoje PR aktivnosti možete usmeriti tamo gde je to najbitnije. Recimo, možete se povezati sa tematski bliskim sajtovima ili onima koji svojim autoritetom mogu pozitivno uticati na reputaciju vašeg brenda.

Takođe, klasični PR je mnogo skuplji od online PR-a. Uzimajući u obzir da se čitav ovaj proces odvija u digitalnom prostoru, PR aktivnosti će koštati manje. Da li to znači da je efekat online promotivnih aktivnosti manji? Nikako! U većini slučajeva online kampanje su efikasnije u odnosu na klasični PR samim tim što omogućava brži pristup većem broju željene grupacije potrošača.

Osim toga, za ovaj PR su vam potrebni samo kompjuter i internet. Online i klasični PR se nikako ne treba gledati kao suprotstavljene strane. Oni su tu da koegzistiraju i međusobno se dopunjuju.

Mladi PR stručnjaciOsobine najuspešnijih online PR managera

Ukoliko želite da se bavite online PR-om nije dovoljno samo da znate šta je posao digital PR managera, već i koje osobine imaju oni koji nižu uspehe u ovoj oblasti.

Iskrenost – Paradoksalno, iskrenost jeste osnovni element svakog dobrog PR-a. Kako biste stvorili i održali dobru reputaciju, neophodno je da budete iskreni. Naravno, neke stvari možda i ne treba isticati, ali isto tako vaš brend ne treba da se temelji na lažnim informacijama. Imajte na umu da živite u dobu interneta i da će sve vaše laži u nekom trenutku biti otkrivene.

Multitasking – Ukoliko želite da se bavite online PR-om, morate biti spremni da simučtano obavljate više stvari, najverovatnije na različitim projektima. PR management je, generalno vrlo dinamična oblast koja zahteva brzo razmišljanje i sposobnost da donesete pravu odluku u svakoj situaciji.

Brzo pronalaženje i usvajanje informacija – Budite spremni na to da ćete baš vi kao PR manager često biti u situaciji da date nekome brz odgovor. Iako ne možete znati baš sve, trebalo bi da svoj imidž gradite tako da delujete kao neko ko ima odgovore. To ćete postići kada uvežbate da brzo dođete do informacija, čak i u toku samog razgovora sa nekim. Nije poželjno da kažete da ne znate nešto, jer vaša profesionalna ličnost oslikava brend za koji radite.

Strateško razmišljanje – Da biste bili jedan od najboljih u ovoj sferi, neophodno je da napravite dobre kratkoročne i dugoročne planove. Najuspešnji PR manageri dočekuju spremni svaki izazov i unapred ga prepoznaju, bilo da je u pitanju pozitivna ili negativna situacija. Ta spremnost vam pomaže da rešite svaki problem, a da pri tom delujete spontano i opušteno. 

Informisanost – Uvek morate raspolagati svim informacijama relevantnim za posao. To znači da ćete pored podataka važnih za rad sa klijentom takođe imati uvid u rad konkurencije. Pored toga, morate da prepoznate na vreme svaki spoljni faktor koji će uticati na projekat i reagovati u skladu s tim.

Komunikativnost – Svaki vid komunikacije koji uspostavite online ostaće negde arhiviran. Stoga, vaše pregovaračke i komunikativne sposobnosti moraju biti na visokom nivou. Vrlo često, vaša komunikacija će se odvijati preko chat-ova na društvenim mrežama ili putem imejla. U prevodu, u online PR-u sve se svodi na reči.

Šta je Content i zbog čega je važan?

Uslov da neki brend bude prisutan na internetu jeste da se o njemu priča, odnosno piše. Samim tim, za online PR managera je vrlo važno povezivanje sa YouTube kanalima, sajtovima od autoriteta, ali i stvaranje profila/kanala na društvenim mrežama.

U poslednje vreme čest je slučaj da, umesto news portala, neku važnu vest objave pojedinci na svojim blogovima ili profilima društvenih mreža. Samim tim, online PR manager ima zadatak da uspostavi  održava dobre kontakte sa urednicima sajtova, blogerima i influenserima.

Zvanične promocije proizvoda na internetu obično se odvijaju putem streamng platformi i društvenih mreža. Preko YouTube-a, recimo, prenosi se zvanična prezentacija proizvoda, a uporedo se pripremaju najave i na ostalim kanalima komunikacije onlajn. Tako se kreira imidž jednog brenda i skreće pažnja na njega.

Kako je očigledno da je sadržaj tesno vezan za PR, marketinške agencije konstantno rade na zanimljivim sadržajima uključujući u to uticajne web ličnosti poput jutjubera, te na ovaj način online marketing čine kvalitetnijim.

Uspešni brendovi nude sadržaj koji će privući pažnju ciljne grupe. Za uspeh je neophodno da se sadržaji na internetu pravilno plasiraju, a upravo tu nastaju mnoge greške.

Eksperti za online managementPR greške koje treba izbeći na internetu

Kao što možete očekivati, u online PR-u, kao i u ostalim poslovima, podrazumeva se da ćete napraviti neke greške. Međutim, trebalo bi da znate da postoje strategije koje mogu eliminisati većinu potencijalnih problema. Čak i kada ne postoji sofisticirana tehnka, možete se osloniti na sledeća pravila:

Menjajte sadržaj promo imejla u zavisnosti od toga kome ga šaljete – Iako zvuči kao da će proces promocije ići lakše ukoliko svima pošaljete PR saopštenje sa univerzalnim tekstom. Međutim, tako ćete samo dobiti veći broj istih objava. Takođe, ovako gubite priliku da napravite mnogo kvalitetniju saradnju sa nekim medijem.

Nemojte seobraćati svima, već usmerite energiju na ciljnu grupu – Mnogi klijenti koje ćete zastupati kao online PR manager će vam reći da se njihov brend obraća svima. Ipak, ako želite da ostavite jak utisak, to nije moguće. Konkretno, u saradnji sa uticajnim sajtom vaš brend neće postići mnogo ukoliko njegova publika nije i vaša. Zato je uvek bolje da pronađete sajt koji je manji, ali je baš u vašoj niši i da dogovorite zajedničke online aktivnosti.

Saradnja sa influenserima ne urodi uvek plodom – Mnogi od brendova će pribeći saradnji sa jutjuberima i Instagram influenserima sa velikim brojem pratilaca. Međutim, ako se vaša ciljna grupa i njihova publika ne poklapaju, ovim potezom nećete postići očekivani efekat. Takođe, postoji mogućnost da influenser ne deli vrednosti koje vaš brend promoviše. Tako može doći do toga da reputacija koju ste dugo gradili bude urušena.

Gde možete da radite kao online PR manager

Svaki kvalitetniji brend bori se da se što bolje plasira u nepreglednom prostoru interneta. Samim tim, online PR manageri su postali neophodni u celom svetu. Prvi korak bi bio aplicirati u marketinškim agencijama, uzimajući u obzir da je njihov odnos sa klijentima već izgrađen. 

Ovaj korak je vrlo važan jer ćete preko agencija lakše ostvariti kontakte, a potom i formirati karijeru i dalje napredovati. Ali, pored marketinških agencija, usmerenih na digitalni i klasični marketing, postoji i mogućnost da se zaposlite kao PR manager neke kompanije čiji je cilj da bude prezentovana na pravi način. Jednostavnije rečeno, mnoge velike i ozbiljne firme će imati i sektore za odnose s javnošću, te će im biti potrebni i stručnjaci iz ove oblasti, jer je način komunikacije sa publikom izuzetno važan za uspeh.

Naravno, uvek možete raditi i samostalno, radeći od kuće kao freelancer za klijente širom sveta. Moramo istaći da je dobro poznavanje engleskog u ovom slučaju neophodno. Pošto ćete raditi sa klijentima iz različitih država, od vas se očekuje da ih predstavljate na najbolji mogući način. Stoga, jezičke barijere ne bi smele da postoje.

Kako da se uspešno bavite PR-om

Vi, kao online PR manager, stvarate digitalni imidž kompanije koju predstavljate. To znači da ćete raditi odgovoran i dinamičan posao na kome se očekuje da imate određena predznanja. Najbolji izbor za sticanje širokog znanja jeste obrazovni program Odnosi sa javnošću. Ovaj program će vam omogućiti da steknete jasan uvid u to šta PR predstavlja u opštem smislu, a iz te tačke se vaše znanje može granati u skladu sa željama i ličnim tendencijama. 

Online PR manager je jedna od odlično plaćenih i veoma perspektivnih profesija čija popularnost neprestano raste. Tržište digitalnog marketinga se konstantno širi, otvarajući tako brojne mogućnosti. Stručno usavršavanje u ovom smeru može vam obezbediti karijeru u internet marketing sektoru i, samim tim, podstaći vas da iskoristite svoje talente i izgradite uspešnu karijeru.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se