Da li je moguće izgraditi posao pomoću kolačića?

Nekad je za uspešan biznis dovoljno da imate dobru ideju. Ne mora ona biti spektakularna i podrazumevati velika ulaganja, međutim, treba biti održiva i da se kao takva razvija korak po korak. 

 

kako napraviti posao pomoću kolačića

 

Da li ste nekada razmišljali o svom životu? Da li ste nekad razmišljali o tome da pokrenete svoj posao iako ne raspolažete ogromnim kapitalom? Ne verujete da to može? Predstavljamo šta sve možete uraditi ukoliko ste ambiciozni, fokusirani i željni da učinite nešto za sebe već danas.

 

Grupa izviđačica iz Oregona

Jednom davno, grupa izviđačica iz Oregona, organizovala je rasprodaju kolača.

Posle skoro jednog veka, ove devojčice imaju u vlasništvu imperiju kolača u vrednosti od 700 miliona dolara, a prodaju više od 200 miliona kutija ovih poslastica godišnje. Te devojke su uspele da izgrade posao zahvaljujući dobrim organizacionim sposobnostima, pametnim izborima, kvalitetnim proizvodima i nenadmašivom imidžu.

Svoj prvi keks one su prodale davne 1917. godine, na jednoj dobrotvornoj zabavi, i već tad se rodila ideja o prodaji kolača. Nekoliko godina kasnije, svaka izviđačka organizacija dobila je univerzalni recept za ovu poslasticu, koja je bila posve jednostavna.

Kako se ideja širila, tako su se rađali i novi pristupi o načinu unapređenja prodaje, pa je grupa devojaka počela da prodaje keksiće u izlozima lokalnih komunalnih preduzeća.

 

Posao sa keksićima

 

Pedesetih godina su predstavili još tri vrste popularnih keksića: sa puterom, sendvič keksiće sa kikiriki puterom i tzv. thin mints kolače. Danas njihove kolačiće možete kupiti i online.

 

Žena koja je izgradila, izgubila i ponovo obnovila imperiju kolača

Kathleen King se bavi poslastičarstvom od svoje 11 godine. U početku je to radila na porodičnoj farmi, da bi za nekih desetak godina svoje proizvode ponudila u gradu. Sa skromnim kapitalom uspela je da iznajmi pekaru i ponudi svoje kolače u srcu Menhetna.

Zahvaljujući fantastičnim receptima, dobrim preduzetničkim sposobnostima i trudu, Kathleen je, za tri godine, osvojila srce svojih sugrađana, a zarađeni novac je uložila u sopstveni poslovni prostor u kome je nastavila da razvija svoj biznis sa kolačićima. Do svoje četrdesete godine, ona je uspela izgraditi 3 miliona vredan posao.

S obzirom da je čitavu mladost posvetila poslu, ona je odlučila da se malo povuče i sklopi partnerstvo sa ljudima koji su bili zainteresovani za dalji razvitak ove preduzetničke inicijative. Kathleen je potpisala sporazum o partnerstvu sa dva brata i podelila kompaniju na tri jednaka dela, ne razmišljajući da će oni posedovati dve trećine prihoda kao i veću kontrolu u upravljanju.

Nakon mnogo neslaganja, ona je otpuštena i nije više imala nikakvu kontrolu nad poslovanjem svoje kompanije. Nakon što je nekako smogla snage da se obrati sudu i pokuša da povrati biznis sa kolačima, vrlo brzo je i tu je naišla na zid. Nadležni sud je jednostavno imovinu kompanije podelio na tri dela, a njoj je ostala samo pekara i poslastičarnica, dok su braća zadržala proizvodni pogon i brend koji je ona izgradila.

Nakon što je podigla ogroman kredit i promenila ime radnje, ona je počela sve iznova. Posle tri godine poslovanja, Kathleen je ponovo izgradila posao, koji je bio vredan tri miliona dolara, a braća koja su preotela njen posao su sve izgubili.

Danas je Kathleen ponosna vlasnica Tate poslastičarnice i pekare koja nedeljno proizvede 1.7 miliona kolača, koji se prodaju u svim većim supermarketima i radnjama slatkiša, a posao vredi celih 16 miliona dolara.

 

Kako izgraditi kompaniju čija vrednost premašuje više miliona dolara?

Debbi Fields je počela da radi kad je imala samo 13 godina. Ona je radila u jednom manjem tržnom centru, a od svoje prve plate je kupila čokoladu, puter i štapić vanile. S obzirom da se njena majka i nije baš snalazila u kuhinji, Debbi se trudila da bar desert bude savršen.

 

Prodavnica keksića i kolača

 

Nakon što se udala jako mlada, nije baš puno mislila na svoju budućnost. Ubrzo je shvatila koliko joj je život isprazan, pa se odlučila da pokrene posao sa keksićima, iako su je svi obeshrabrivali. Odlazila je u banke tražeći zajam, međutim, nije našla instituciju koja bi podržala njenu ideju i želju. Krajem 70-ih godina, ona dobija kredit i počinje svoju avanturu da bi danas posedovala kompaniju Mrs. Fields, koja vredi više miliona dolara.

Gore navedene studije slučaja dokazuju da svako može da ostvari svoje snove, a sve što je potrebno jeste poslovna ideja, ambicija, trud i kreativnost. Kreativnost je prisutna u svakom profitabilnom uspehu.

Preduzetnička znanja, veštine i alati čine vrhunac poslovnog pejzaža. To je zato što su najveće i nagrade koje jedan preduzetnik uzima. Uspešan preduzetnik može zaraditi dvadeset puta više od direktora velikih kompanija.

Školovanjem na Odseku Preduzetništvo dobićete praktične alate i iskustvo potrebno za uspešno vođenje sopstvenog biznisa. Još bolje, naučićete kako da svoje novo znanje pretvorite u novac.

  • 08.10.2015 06:23

Komentar