5 odluka sa kojima se svaki preduzetnik suočava

Teške odluke preduzetnika


Biti preduzetnik znači donositi teške odluke. I to svaki dan. Ali, dobre šanse često dolaze maskirane u odluke. Za rast bilo kog biznisa potrebno je to prepoznati. Ako želite da se okušate u preduzetništvu, za života ćete donositi veliki broj odluka. Mnoge će imati relativno mali uticaj na uspeh vašeg biznisa. Druge će imati ogroman efekat i biti ključni faktor za konačni uspeh ili neuspeh.

Evo 5 odluka na koje svaki preduzetnik mora uvek biti spreman, ukoliko želi da biznis ide napred.

1. Realizovati ideju ili ne.

Citat Skot Belski

Naravno, odluka od koje zavise sve kasnije odluke jeste odgovor na pitanje da li uopšte započeti sopstveni biznis. Doneti pozitivnu odluku može značiti žrtvovanje stabilnog prihoda, ili, barem u početku, potpuno odricanje od slobodnog vremena. S druge strane, kad je reč o početku, postoje i „slatke muke“. Za mnoge preduzetnike najteža dilema bila je koju ideju sprovesti u delo.

2. Širiti posao ili održavati status quo.

Citat Tomas Edison

Održavati posao na minimumu može se činiti manje riskantnim i lakšim za organizaciju/kontrolu, jer sami nadgledate većinu dnevnih aktivnosti. Ipak, iskušenje ka povećavanju obima posla može biti veliko. Veći obrt i prihod su zavodljivi koliko i uzbuđenje u vezi sa uplovljavanjem u nove, neistražene vode. Bilo da je reč o povećanju personala, proširivanju asortimana i praćenju životnog ciklusa proizvoda ili stupanju u partnerstvo, za većinu vlasnika biznisa ovo je jedna od najtežih odluka.

Pre donošenja ovako velikih odluka, uvek se zapitajte:

  • Da li imate neophodne resurse?

  • Da li ste sigurni da ćete povećanjem obima zadržati trenutni kvalitet usluge?

  • Koji tržišni ili ekonomski razlozi mogu uticati na uspeh ili neuspeh vašeg biznisa u ekspanziji?


 3. Odustati ili ne.


Citat Robert Kijosaki


Pokretanje biznisa je mukotrpan posao i neće se brzo isplatiti. Finansijske muke, pad motivacije i razočaranje su česte pojave na putu preduzetnika. Razmišljanja o odustajanju pohode svakog preduzetnika, i to, u većini slučajeva, više nego jednom.

Legendarni teniser Bjern Borg je tokom svoje profesionalne karijere govorio:

Moja najveća snaga je moja upornost. Nikada nisam predao meč. Koliko god da mi ne ide, borim se do poslednjeg poena. Statistika pokazuje da sam mnoge „izvesne poraze“ preokrenuo u pobede.

Istina jeste da je ponekad najbolje odustati. Ponekad zapravo i nema drugog izbora. A katkad nam se to samo čini. Ali, ako uspete da smognete dovoljno hrabrosti da nastavite, možda vam se sreća osmehne u sledećem deljenju karata.

4. Zaposliti za stalno ili angažovati spoljne saradnike.


Citat Džek T. Velš


Doći će vreme kada obim posla poraste toliko da je naprosto neophodno angažovati još ljudi. Ma kako mali bio, ovo je, pre ili kasnije, sudbina svakog biznisa. Jedna od najvećih dilema svakog preduzetnika, kada trenutak dođe, jeste da li da zapošljava ili „autsorsuje“ svežu radnu snagu.

Nažalost, na ovo pitanje nema pravog odgovora. Niko vam sa sigurnošću ne može reći šta treba da radite, ali uzimanjem sledećih faktora u obzir možete sebi olakšati donošenje ove teške odluke:

  • visina plate i poreza za stalnog saradnika u odnosu na plaćanje saradnika po projektu
  • tip usluge koji vam je potreban: primera radi, praksa je pokazala da se računovodstveni, onlajn marketing i IT poslovi često uspešno autsorsuju. S druge strane, PR ili prodaja su departmani koje je bolje imati unutar ljudskih resursa firme (in-house).
  • politika koju je vaša firma uspostavila: za firme sa snažnom kompanijskom kulturom, vidljivom u svim aspektima poslovanja,_bolje je da imaju in-house tim.
  • konkurencija u polju delovanja: ukoliko ste u industriji gde je konkurencija jaka, angažovanje stalnih saradnika može smanjiti rizik od otkrivanja poslovnih tajni.

Da se, kada je reč o zapošljavanju, vremena menjaju nabolje ilustruje činjenica da više od 36% firmi u SAD autsorsuje saradnike.


5. Kako formirati cenu proizvoda ili usluge
.

 

Nalaženje prave cifre jedna je od najtežih odluka za svakog preduzetnika. Kako da uspostavite cenu koju odražava realnu vrednost vašeg proizvoda ili usluge, a da se dobro pozicionirate u odnosu na konkurenciju.


Neki od faktora koje bi trebalo uzeti u obzir pri formiranju cenu jesu:

  • razumevanje koliko je vaša ciljna grupa zaista spremna da plati.

  • razumevanje kolika je realna cena proizvodnje samog proizvoda ili inicijalno ulaganje u uslugu koju pružate.

  • svest o kvalitetima vašeg proizvoda u odnosu na konkurenciju. Da li je legitimno naplaćivati više za dodatke, bolji kvalitet i sl.

  • tržišna pozicija koju želite da zastupate. Da li želite da vas prepoznaju kao firmu koja nudi najkvalitetnije proizvode? Ili najjeftinije? Pouzdane?


Biti preduzetnik implicira donošenje teških odluka. Ovo je samo nekoliko onih sa kojima ćete se sigurno sresti kad biznis počne da raste. Svaka poslovna odluka nosi izvestan rizik, ali spremnost na rizik jeste upravo jedna od vrlina po kojoj se preduzetnici razlikuju od većine ljudi.

  • 16.10.2014 15:25

Komentar