Ako mogu oni, možete i vi! Upoznajte najuspešniju DECU preduzetnike

Sve je više osoba koje svakodnevno pokreću biznis kako bi došle do veće zarade, u čemu ih podržavaju prijatelji, porodica, kolege, država. Ali, da li ste znali da postoje i deca koja su u preduzetništvu toliko daleko napredovala da im u životu nije potrebna bilo kakva dodatna zarada?

Alina Morse
Foto: Prinscreen/Youtube

Ako bilo kada čujete termin „kidpreneurs”, znajte da se radi o veoma mladim preduzetnicima čija je karijera u najranijim godinama.

Upoznajte decu čija zarada prevazilazi prosečne zarade ljudi širom sveta.

Mikaila Ulmer sa 11 godina postigla uspeh zahvaljujući limunadi

Za Mikailu sve je počelo jednim ubodom pčele. „Te godine su me u samo jednoj nedelji ujele čak dve pčele”, rekla je za Entrepreneur Mikaila, zbog čega njen brend i nosi ime „Me & the Bees Lemonade”. Nakon što su je podržali porodica i roditelji, ova mlada Amerikanka se prijavila za dva preduzetnička takmičenja sa samo 4,5 godine.

Ona je osnovala ceo lanac proizvodnje limunade koja je zaslađena medom pčela iz njenog okruga. Kada je počela sa radom, 2009. godine, Mikaila je limunadu prodavala u lokalnoj piceriji, a nakon toga i u lancu prodavnica Whole Foods. Sa ovom kompanijom Mikaila je napravila dogovor u vrednosti od 11 miliona dolara, što je svrstava u najbogatije mlade preduzetnike današnjice.

Njeni proizvodi se mogu naći u rafovima u Teksasu, Oklahomi, Luizijani i Arkanzasu, a od svake prodate boce ova mlada preduzetnica donira procenat u dobrotvorne svrhe organizacijama poput Heifer International, Texas Beekeepers Associations i Sustainable Food Center of Austin.

Ollie Forsyth pobedio bolest pokretanjem svog biznisa

Richard Branson, britanski poslovni magnat, koji je vlasnik korporacije Virgin inspirisao je svog mladog sunarodnika da krene njegovim preduzetničkim stopama i to u svojoj 13-oj godini. Slično kao i Richard, i Ollie Forsyth se za svoj uspeh izborio najpre u školi gde su ga drugari često zadirkivali. Kasnije je saznao da ima disleksiju, sa kojom je uspeo psihički da se izbori uz Bransonove inspirativne govore.

Ollie Forsyth
Foto: Prinscreen/Youtube

Ollie je 2010. godine lansirao prodavnicu Ollie Shop, gde je prodavao „narukvice prijateljstva”, što mu je bio izduvni ventil kako ne bi mislio o svojoj bolesti. Danas ovaj online šop nudi različit modni aksesor, narukvice, pojaseve, dugmiće.

Ovaj devetnaestogodišnjak se tu nije zaustavio, pa je pokrenuo i The Budding Entrepreneur, online magazin koji na jednom mestu spaja mnoge britanske preduzetnike. Ollie se može pohvaliti brojnim nagradama u oblasti preduzetništva, a neke od njih su i The Queen's Young Leaders Award i The Great British Entrepreneur Awards.

Da napravi zdrave slatkiše potrudila se Alina Morse

Sa svojih deset godina, Alina Morse je već dva puta posetila Belu kuću i to ne kao turista, već na poziv žene bivšeg predsednika Amerike, Mišel Obame, zato što su njene lizalice „zollipops” krasile trpezarijski sto ove rezidencije. „Volim bombone, ali sam oduvek znala da su one loše za moje zube, zato sam napravila zollipops”, rekla je Alina za „People”.

Neobičnu poslasticu je smislila kada je imala samo sedam godina, uz očevu pomoć, a ime ovom slatkišu sa voćnim ukusom dala je njena mlađa sestra Lola. Ono po čemu su posebno prepoznatljive Alinine lizalice je to što su, umesto šećerom, zaslađene sokom od cvekle i stevijom.

Lizalice

Iako je započela svoj biznis sa svega 7.400 dolara, što je bila ušteđevina koju je dobila od baba i deda, brzo su se njeni slatkiši našli na policama prodavnica Whole Foods i SuperValu, ali i online – na Amazonu. Njen glavni kritičar je bila njena sestra, jer kako kaže „deca su njeni glavni kupci”.

Da li ste i vi razmišljali o pokretanju svog biznisa?

Iako deluje prekomplikovano, preduzetništvo je samo nedovoljno objašnjena tema o kojoj se u poslednje vreme i te kako mnogo priča. Pokretanje biznisa ima logične etape, koje je potrebno pratiti, a da može biti veoma isplativo, pokazuju i primeri najmlađih koji su uspeli u tome.

Ako biste i vi želeli da se oprobate kao preduzetnik u muškom ili ženskom preduzetništvu, a niste sigurni kako to da izvedete na pravi način, pogledajte ovaj program koji je specijalno kreiran za buduće preduzetnike. Na ovom jednogodišnjem kursu možete naučiti koje veštine treba da imate da biste zaplovili preduzetničkim vodama, kako se vode projekti i projektni timovi, na koji način se pokreće biznis i sprovodi prodaja i još mnogo toga.

Ugledajte se na mnogo mlađe od vas, jer ako su oni uspeli, o vašem uspehu nećemo ni da diskutujemo.

  • 22.03.2017 13:19

Komentar