Pobednici i poraženi na tržištu rada u pandemiji

pobednici i poraženi

Pandemija je za kratko vreme uništila ekonomije i radikalno promenila tržište rada. Mnogi su izgubili poslove, a neki će ih tek izgubiti. Predviđen broj izgubljenih radnih mesta broji se u desetinama i stotinama miliona. S druge strane, istovremeno se govori i o neuništivosti pojedinih radnih mesta. Mnogo je graje o tome ko su pobednici i poraženi u ovoj krizi.

Evo šta o posledicama na tržištu rada, pobednicima i poraženima kažu prognoze analitičara „Forbesa”, „Economic Timesa” i „Financial Timesa”.

POBEDNICI:

  • Kompanije koje pomažu onima koji rade od kuće

Kako su se mnogi profesionalci prebacili na rad od kuće, veliki pobednici krize su sve kompanije koje pomažu ljudima da nesmetano izvršavaju poslovne zadatke van kancelarije. Ali su pobednici i oni freelanceri koji pružaju pomoć zaposlenima online kao što su poslovni administratori ili biznis savetnici. Zoom, sa svojom aplikacijom za video-pozive, jedno je od imena koje se u ovom kontekstu često pominje.

  • Supermarketi i kurirske službe

Uprkos neformalnoj trgovini koja je porasla, veliki lanci, a naročito oni koji su prisutni na mreži sa omogućenom kupovinom i dostavom preživeće krizu bez većih poteškoća.

  • IT industrija

Profesionalci iz ove oblasti, poput programera, traženiji su nego ikada pre. Jer iako su, kako piše „Financial Times”, otpuštanja masovna, veliki broj kompanija zapošljava upravo ove profesionalce da bi profitirao – činjenica je da se zbog krize sve delatnosti masovno prebacuju u digitalni format. Ovo se posebno odnosi na IT firme iz Silicijumske doline, poput Googlea, Amazona i sličnih. Amazon je otvorio šestocifren broj novih radnih mesta jer je kupovina preko interneta tokom krize drastično porasla. Razni freelance poslovi iz IT branše koji se mogu raditi od kuće takođe beleže porast. Online biznis je sadašnjost, ali definitivno i budućnost poslovnog sveta.

pobednici_pandemija

  • Industrija video-igara

Sada kada ogroman broj ljudi provodi dosta vremena kod kuće, svet online video-igara beleži nagli rast, pa se pojačava i broj otvorenih radnih mesta za dizajnere video-igara. Procenjuje se da će se ova navika ukoreniti, pa će stanje ostati isto i nakon pandemije, isto ono što važi i za kupovinu preko interneta.

  • Zdravstveni radnici i farmaceutska industrija

Verovatno i ne čudi da u vremenu kada je zdravlje postalo najpreča briga farmakoindustrija cveta.

  • Finansije

Računovođe, eksperti za osiguranje i razne vrste menadžera finansija nalaze se na listi onih koji ne samo da nisu na udaru već su i na dobitku. Potreba za ovim sertifikovanim obrazovnim profilima odavno je u porastu.

PORAŽENI 

Od profesionalaca najviše trpe zaposleni u ugostiteljstvu i transportu. Izuzeci su kurirske službe i dostavljači. Ove industrije su najviše pogođene krizom.

Generalno gledano, profesionalci bez diploma i sertifikata, kao i u svakoj drugoj krizi, naći će se na udaru. Ogroman broj ovih profesionalaca koji je izgubio posao pokušava da se prekvalifikuje za neko od zanimanja koje može da se radi preko interneta.

Kriza zbog virusa COVID-19 promenila je svet i još će ga menjati. Mnoge posledice tek će se osetiti i niko nije siguran. Ili gotovo niko. Ako želite da osigurate svoju budućnost, iskoristite ovo vreme da se prekvalifikujete. Obrazovanje za neke od najplaćenijih i najtraženijih zanimanja današnjice dostupno je online. Za samo 12 meseci steknite znanja i veštine uspešnih poslovnih ljudisertifikate u oblasti biznisa koji su priznati i kod nas i u svetu. Pronađite posao iz snova koji će zadovoljiti sve vaše želje i ambicije.

  • 05.05.2020 15:01

Komentar