Kako da povećate efikasnost svog malog biznisa

kako povecati efikasnost malog biznisa

 

Najveći izazov sa kojim se svaki vlasnik malog biznisa sreće jeste kako projekte završiti u zadatom roku i u okvirima budžeta. Često se u trci da posao bude završen u nerealnom roku zanemari kvalitet. Zato je za uspeh malog biznisa bilo koje vrste potrebno da vlasnik pravilno definiše prioritete, identifikuje izazove i ima jasnu sliku o ograničenjima sopstvenih resursa i njihovom maksimumu. Česte zamke su podjednako i precenjivanje i potcenjivanje potencijala svojih kapaciteta. Efikasnost je ono čemu morate težiti. Evo nekoliko predloga kako da sebi olakšate posao.

 

Fokusirajte se na trenutni izvor zarade

Vlasnici malih biznisa imaju tendenciju da u potrazi za novim klijentima i mogućnostima zapostave trenutne. Pokušajte da po svaku cenu održite fokus na trenutnim aktivnostima, jer su one te koje vaš biznis održavaju u životu. One donose profit. Tek kada osetite da sve držite kontrolom krenite na nove izazove.

 

Identifikujte snage i poradite na njima

Koristite Paretov zakon, poznat kao i pravilo 80/20 da shvatite koje su najjače strane vašeg biznisa. Ovo biznis načelo kaže da se 80% postignutog rezultata postiže u 20% ukupnog vremena tokom jednog projekta. Za postizanje preostalih 20% potrebno je najviše rada. Identifikujte u čemu se sastoji ovih 20% i ojačajte ih. Tada ćete znati koje proizvode ili kakve usluge mogu da vam donesu maksimalni profit.


Pratite trendove i obrazujte se u hodu

Sa učenjem na daljinu ili onlajn obrazovanjem kao punopravnim modelom formalnog i neformalnog obrazovanja možete se obrazovati dok vodite biznis. A sve što naučite možete probati u praksi. Na
ovaj način proverićete koje metode piju vodu, a koje ne. Pri tom, učenje putem DL platforme otvara mogućnost dobijanja prestižnih sertifikata, koji mogu trajno podići vaš ugled među trenutnim i budućim partnerima.

 


Pogledajte kako izgleda učenje na daljinu na BusinessAcademy.

 

Koristite nove tehnologije

Od svih poslovnih ljudi, vlasnici malih biznisa najviše moraju da koriste dostupnu tehnologiju. Razlog je jednostavan. Svaki mali biznis kuburi sa resursima. Barem u početku. Prelazak na cloud tehnologiju može biti dobra ideja za povećavanje efikasnosti.
Najveći trošak su svakako ljudski resursi. Promišljeno dodeljivanje zadataka i praćenje produktivnosti vaših zaposlenih pomaže da izvučete maksimum iz minimuma. Postoji pregršt onlajn alata da vam u ovome pomognu. Mnogi uspešni preduzetnici ih koriste. A komunikacija sa autsorsovanim saradnicima i in-house zaposlenima preko interneta takođe skraćuje vreme i smanjuje troškove.

 

Postavite prioritete

Razumite važnost zadataka na dnevnom nivou i rangirajte ih po njihovoj relevantnosti. Najvažnije odradite u delu dana kada ste najproduktivniji. Ako ste orniji za rad ujutru, onda odložite odgovaranje na nagomilane mejlove za kraj radnog vremena. Pravljenje prioriteta osigurava da se najvažniji posao uradi na najbrži i najkvalitetniji način, što umnogome olakšava celu radnu nedelju.


Izađite na kraj sa kratkim rokovima pravovremenim planiranjem

Postavljanje fiksnog plana aktivnosti za vaše projekte osiguraće produktivnost koliko i efikasnost. Potrudite se da na precizirane termine ništa ne utiče. Poštovanje plana najčešće ometaju imejlovi i telefonski pozivi. Kao vlasnik malog biznisa svakodnevno će vas zatrpavati na stotine mejlova. Zato je dobro predvideti vreme za odgovaranje mejlova i ne dozvoliti da se druge aktivnosti prekidaju mejlovima koji konstantno pristižu. Ostavite ih za početak ili kraj radnog vremena. Ako imate sastanak preko telefona ili konferencijske veze, takođe ga zakažite u vremenu koje ste unapred predvideli rasporedom. I fokusirajte se na zadati predmet. Manite se praznih naklapanja kojima smo svi skloni. Samo tako možete ispoštovati raspored.

 

Naučite da kažete - ne

Kao vlasnika malog biznisa konstantno će vas opsedati i prijatelji i klijenti. Uvek će postojati neko ko će u potrazi za savetom ili idejom zakucati na vaša vrata... Koliko god da ste predusretljivi i voljni da pomognete, nekada ih morate odbiti. Zato naučite kako reći ne. Ljudi često pretpostavljaju da im je vaše vreme na raspolaganju, a kao vlasnik malog biznisa shvatićete da je vreme najdragoceniji resurs. Zato postavite granice koje se lako prepoznaju, jer ćete se tako zaštititi. Ovako ćete izbeći mnoge beskrajne, a neproduktivne diskusije.

  • 27.10.2014 15:23

Komentar