Šta treba da zna uspešan HR menadžer?

Menadžeri ljudskih resursa pomažu zaposlenima u firmi da se što komfornije osećaju u radu i okruženju na radnom mestu. Oni upravljaju pojedincima kako bi postigli što uspešnije ciljeve i očuvali elan za radom. 

osobine uspesnog HR menadzera


Ako želi da na pravi način poveže zaposlene i poboljša procese u firmi, HR menadžer mora da ima sledeće osobine.


1. Razumevanje odnosa u kompaniji

Ovo je stavka broj jedan koju svi zaposleni u ljudskim resursima primenjuju. Nije važno samo usmeravati zaposlene na pravi način, već im davati i prednost kada se za tim ukaže prilika. Ako kompanija raspiše konkurs za novo radno mesto, uspešni HR menadžeri će to mesto prvo ponuditi nekom od svojih radnika.

Čemu to doprinosi?

Ako ste već zaposleni na jednom radnom mestu, ali se na njemu ne pronalazite, ovo je odlična prilika da ostanete u istoj firmi, ali na drugoj poziciji. Tek nakon internog konkursa, promišljen HR menadžer raspisuje konkurs za sve van kompanije.



2. Pažljivo slušanje

Ne treba svaki problem u sektoru ljudskih resursa da bude rešen brzo. Nekada treba pričekati i oslušnuti kompaniju. Iako nepisano pravilo glasi da problemi u ovoj oblasti treba da se reše što pre, nekada nije loše „povući ručnu”.

Slušanje zaposlenih znači da razumete ljude, da shvatate njihove dileme i da im možete pomoći da reše potencijalne probleme. Na internetu možete pronaći veliki broj priručnika za poboljšanje ove kompetencije.


3. Poznavanje posla u firmi i van nje

Upućenost u rad kompanije i njeno koordinisanje sa okruženjem je posao svih koji rade u njoj. Ali HR menadžer u svakom trenutku treba da zna ko su najisplativiji klijenti kompanije, a ko njeni najveći potrošači.

Zadatak menadžera za ljudske resurse nije samo zapošljavanje i otpuštanje. Oni su zaduženi i za obuke zaposlenih, upravljanje ljudskim potencijalima, platnim spiskovima i sređivanje komunikacije među zaposlenima.


4. Snalažljivost kada se stvari zakomplikuju

Menadžment ljudskih resursa može biti minsko polje, a ovaj posao nikada nije gotov do kraja. U početku bavljenja ovim poslom, desiće vam se greške. Možda i više njih. Ali trudite se da smanjite nered u kompaniji što više možete. Iako se neke firme trude da održavaju „kreativni haos”, bolja je opcija kada to nije slučaj.


5. Hrabrost

Radite ono što vas plaši. HR konsultant Džon Šierer je rekao da najmanji broj uspešnih menadžera za ljudske resurse slepo prati procedure i propise. Osmelite se i vi ako se bavite ovim poslom i budite deo najuspešnijih, onih koji imaju hrabrosti za nove ideje.


Posao HR menadžera zahteva veliku odgovornost i organizovanost. Ali prateći ove stavke, on se sigurno može poboljšati i olakšati. Za samo 12 meseci možete i vi poboljšati svoje HR veštine na BusinessAcademy. Obuka za ljudske resurse vam za kratak period nudi sticanje praktičnih znanja koja ćete vrlo lako i brzo primeniti u svom poslu. Usavršite i vi vaše poznavanje ljudskih resursa.

  • 28.07.2016 12:12

Komentar