7 stvari koje treba da kažete na razgovoru za posao

Kandidati na razgovoru za posao

Pronašli ste primamljiv oglas za posao u struci. Sredili ste svoj CV, napisali motivaciono pismo i poslali prijavu. Posle nekoliko dana usledio je poziv za intervju sa poslodavcem. Otišli ste na razgovor i ispričali sve o sebi. Međutim, na kraju ste ipak obavešteni da je posao dobio neko drugi.

Koliko puta vam se ovo dogodilo?

Intervju za posao je ključan korak u pronalaženju posla i jedan od najtežih. Tokom trajanja intervjua želite da istaknete što više prednosti kako biste zadivili poslodavca, međutim, za to vam je potrebna dobra strategija koju ćete pripremiti unapred.

Jedan od načina da se pripremite jeste da usvojite jednostavne a moćne fraze i da ih primenite na svom sledećem razgovoru za posao. Evo kojih 7 stvari će vam doneti plus kod svakog poslodavca:


1. Upoznat sam sa delatnošću kojom se vaša firma bavi.

Dajte do znanja poslodavcu da ste upoznati sa onim čime se njegova kompanija bavi; to će biti pokazatelj da ste zaista zainteresovani da dobijete posao, a ne da ste tu da biste trošili i svoje i njegovo vreme. Uradite svoj domaći pre nego što dođete na razgovor i posetite sajt kompanije da biste se upoznali sa proizvodima i uslugama koje nude i pretražite aktuelne vesti o aktivnostima kompanije. Pokažite da znate sve o najnovijem proizvodu koji je kompanija izbacila na tržište i budite sigurni da će vam to biti jedan veliki plus.

Intervju za posao - spremnost i znanje


2. Ja sam fleksibilan što se tiče radnog vremena.

Uslovi rada se neprestano menjaju. Poslodavci su u potrazi za kandidatima koji su otvoreni za promene, lako se prilagođavaju novim situacijama i imaju dobre radne navike. U svetu gde se brzo živi, zaposleni moraju da imaju sposobnost multitaskinga.
Činjenica da se lako prilagođavate različitim situacijama govori poslodavcu da ste spremni da uradite bilo šta kako bi posao bio obavljen na vreme. To ponekad može da podrazumeva i prekovremeni rad ili dužnosti koje ne odgovaraju vašem prvobitnom opisu posla. Pokažite poslodavcu da umete da se nosite sa bilo kojom nepredviđenom situacijom koja se pojavi.


3. Ja sam energičan i imam pozitivan stav.

Poslodavci traže kandidate koji zrače optimizmom, pozitivnim mišljenjem i poseduju stav koji govori „ja sve mogu”. Ponašanje je zarazno i direktno utiče na moral kompanije. Oslobodite optimistu u vama da zasija tokom intervjua.
Sigurno ste čuli za onu izreku: „Lepa reč i gvozdena vrata otvara, a ružna nijedna”. Poučeni time još u detinjstvu, vodite računa da o prethodnim poslodavcima uvek imate samo reči hvale. Negativni komentari i sarkastične konstatacije o prethodnim poslodavcima i kolegama se nikome neće dopasti. Ako govorite loše o firmi u kojoj ste pre toga radili, to mogu protumačiti kao znak da ćete sutra tako i za njih pričati.


4. Imam raznoliko iskustvo.

Ovo je vaša prilika da zasijate. Istaknite sva prethodna iskustva koja su direktno povezana sa pozicijom za koju aplicirate. Na primer, ukoliko je reč o menadžerskoj poziciji, nabrojte sve situacije u kojima ste bili zaduženi za koordinaciju, liderstvo i motivaciju ostalih zaposlenih. Podelite sa njima koje tehnike primenjujete i na koje načine podstičete produktivnost, a možete čak i da navedete seminare i kurseve koje ste pohađali i koji su vam omogućili sticanje tog iskustva. Danas postoji dobar izbor online kurseva koji su, u najmanju ruku, podjednako efektni kao tradicionalan način učenja, a uz to štede vreme. Definitivno treba iskoristiti prednosti 21. veka kad je usavršavanje u pitanju.

Sva prethodna iskustva u aplikaciji za posao

 

5. Ja sam timski igrač.

Sećate se kada ste bili u osnovnoj školi i kada vas je nastavnica pitala da li umete da radite u timu sa drugima? Moramo vam reći da radno okruženje nije nimalo različito. Kompanije traže radnike koji su kooperativni i koji će se dobro slagati sa drugim zaposlenima. Ipak su timske aktivnosti osnova rada svake kompanije, a ukoliko ste jedan od onih koji su produktivni i bez stalnog nadzora tim lidera, a uz to dobro sarađujete sa drugima, bićete prvi izbor vašeg poslodavca.


6. Težim da postanem stručnjak u svojoj oblasti.

Poslodavci vole kandidate koji su željni da unaprede svoje znanje kako bi bili najkvalifikovaniji za tu poziciju. Ukoliko istaknete da želite da postanete stručnjak, veća je verovatnoća da vas poslodavac posmatra kao sredstvo, a ne kao obavezu. Postaćete uzor od kog drugi zaposleni mogu da uče.
Ovo je suptilan način da svom poslodavcu pokažete da težite najboljem i da planirate da ostanete na duže staze, umesto da ste danas tu, a sutra ko zna. 


7. Visoko sam motivisan.

Poslodavci znaju za pravilo: Motivisan zaposlen je produktivan zaposlen. Razgovarajte sa njima o tome kako vas je visoka motivacija dovela do toga da ispunite sve zadatke. Ako pri obavljanju zadataka obraćate pažnju na detalje, istaknite to. Kompanije nikada neće negativno gledati na ljude na koje uvek mogu da se oslone a motivacija zaposlenih je veoma bitan faktor.

potrebna znanja i veštine za dobijanje posla

Naravno, intervju za posao vam neće mnogo značiti ako nemate potrebna znanja i veštine za poziciju za koju ste konkurisali. Zato je neophodno da se konstantno usavršavate kako bi kada vas budu pozvali za testiranje za posao mogli da pokažete šta sve znate.

Školovanjem na BusinessAcademy na programu Menadžment ljudskih resursa, za manje od godinu dana možete da stekne napredna znanja za poslove u najplaćenijim poslovnim oblastima. Imaćete priliku da steknete neke od svetski priznatih sertifikata, pa će vas upravo Cambridge, HRC, CMI i drugi izdvojiti od konkurencije, bez obzira na to u kom delu sveta se nalazi vaš poslodavac.

U okviru BusinessAcademy postoji i Centar za razvoj karijere. On vam omogućava da stupite u kontakt sa najboljim poslodavcima, unapredite svoju biografiju i usavršavate se. Usluge Centra su besplatne za polaznike, a one uključuju resurse, posebne programe, seminare i individualna savetovanja na temu razvoja karijere, kao i asistenciju u obezbeđivanju stručne prakse i zapošljavanja. Ukratko, sve što vam je potrebno da dobijete posao kakav zaslužujete.

U toku je upis po sniženim cenama. Saznajte kako da započnete svoje usavršavanje.

  • 24.05.2017 15:39

Komentar