Kako su starke od preduzetničkog poduhvata postale jedan od najtraženijih brendova?

Čak i da ne pratite modne trendove, male su šanse da niste imali bar jedan par Converse patika u vašem životu. 

Starke

Poznate svetske javne ličnosti uprkos različitim stilovima koje gaje i brojnim svetskim brendovima sa kojima imaju sklopljene ugovore sa vrtoglavim iznosima, ipak se uvek rado vrate popularnim starkama, koje su za kratko vreme od preduzetničkog poduhvata postale jedan od najtraženijih svetskih brendova.

Koreni conversica

Originalno Converse preduzeće osnovao je Marquis Mills Converse u Masačusetsu 1908. godine i nazvao ga Converse Rubber Shoe company. Prvih nekoliko godina kompanija, koja je u početku pravila samo gumene cipele za muškarce, žene i decu, bila je dovoljno profitabilna, što je pogodovalo stvaranju Conversa kao prepoznatljivog brenda. Prekretnica u razvoju ove kompanije bila je 1917. godina kada je Converse počeo da pravi košarkaške patike. Firma je tada promenila naziv u „Converse All Stars”.

Kada je košarka 1936. godine uvrštena u olimpijske sportove, patike koje su do tada bile poznate samo užim krugovima javnosti, doživele su potpunu ekspanziju, koja je kulminirala nakon što je Amerika pobedila Kanadu na jednoj košarkaškoj utakmici.

Chuck Taylor – čovek koji je zaslužan za vrtoglavi uspeh starki

Nakon što se brend odomaćio u košarkaškoj areni, tadašnji popularni košarkaš Chuck Taylor ušao je u ovu kompaniju požalivši se na bol u nogama. Oduševljen udobnošću ovih patika, Taylor je pristao da ih nosi i promoviše.

Ovo je prilika o kojoj preduzetnici uglavnom samo sanjaju. Kada poznata ličnost zakuca na vaša vrata i od vas zatraži pomoć, iskoristite tu šansu na najbolji mogući način.

Da li ste znali da na BusinessAcademy polaznike na odseku Marketing profesori sa dugogodišnjim iskustvom uče baš ovo – kako da neočekivane situacije iskoristite na pravi način? Ali ne samo to, već i kako da krizne situacije preokrenu u svoju korist.

Nakon što je proizvođač usvojio Taylorove sugestije za kreiranje novih modela patika, one su dobile i njegov prepoznatljiv potpis na našivenoj etiketi. Istorijski gledano, njegove patike su bile samo u crnoj i beloj boji, ali se danas mogu naći u kombinacijama boja koje poželite.

Starke najtrazeniji brend

Konkurencija i stečaj

U kasnim 90-im, kompanija nailazi na brojne prepreke zbog sve većeg broja brendova obuće na tržištu. Nastanak Reeboka je usporio razvoj Conversa, što se vidljivo odrazilo na njihovo poslovanje.

Iako je stečaj jedna od najtežih situacija koja može da zadesi preduzeće, Converse je ovu situaciju iskoristio na pravi način.

Postoje dva ishoda - ili će kompanija bankrotirati ili se mora sprovesti reorganizacija pod uslovima koji su predviđeni planom. Conversice su prestale da budu zvanične cipele Nacionalnog košarkaškog saveza, a kompanija je proglasila bankrot 22. januara 2001. godine.

Na BusinessAcademy budući preduzetnici mogu dobiti brojne savete o kvalitetnim načinima za upravljanje finansijama i investicijama, upravljanje kvalitetom, pravilnom donošenju odluka u poslovnom okruženju i najvažnije tajne liderstva.

Međutim, postavlja se pitanje kako je Converse izašao iz ove bitke kao pobednik?

Povratak na velika vrata

Samo tri meseca nakon što je preduzeće proglasilo bankrot, Marsden Cason i Bill Simon su stekli prava na ovu kompaniju i opet oživeli Converse. Za samo tri godine, Converse je uspeo da se sa 16. mesta najvećih kompanija obuće probije na visoko 7. mesto!

Pored finansijske podrške koju je ova kompanija dobila, glavni razlog zbog kog se ona zapravo izdigla iz pepela je kvalitet njenih prozvoda, što je mnogim svetskim kompanijama glavni adut u borbi za uticaj na tržištu.

Iako su se starke u početku pravile samo od gumenih materijala, danas su one napravljene od kože, antilopa, vinila, pa čak i konoplje, a jedna od sigurno najtežih odluka svih ljubitelja starki je – da li kupiti plitke ili duboke.

Nezaobilazan aksesoar mnogih poznatih ličnosti

Converse možemo videti na nogama najpoznatijih svetskih ličnosti– košarkaša, sportskih zvezda, rok i pop ikona… Neki od iskonskih ljubitelja starki su i Avril Lavigne, Jessica AlbaKristen Stewart, Kendall Jenner, Rihanna, LeBron James i mnogi drugi.

Usluge poznatih ličnosti za oglašavanje svojih proizvoda koriste najveće svetske kompanije, pa tako ni Converse ne zaostaje za njima. Ovo je još jedan od glavnih principa na kojima se zasnivaju brojne marketinške kampanje najuticajnijih brendova.

Šta preduzetnici mogu naučiti na Conversovim uspesima?

Za pokretanje biznisa nekada nije potrebno uložiti previše. Dobre sugestije, baš kao one koje je Chuck Taylor dao proizvođačima conversica, ključ su svega. Da biste izgradili kvalitetan i prepoznatljiv brend, morate strpljivo ići korak po korak. Kao kada gradite kuću pa slažete ciglu po ciglu. Upravo je to radio i Converse, na čijem primeru mogu učiti preduzetnici, PR menadžeri, marketing stručnjaci i mnogi drugi.


Ako želite da saznate šta je preduzetništvo i kako i sami možete da pokrenete biznis za samo 12 meseci na BusinessAcademy steći ćete znanja i veštine koje ćete lako iskoristiti u stvaranju unosnog posla i sticanju dobre zarade. Možda i vaš biznis krene uzlaznom putanjom, kao što je bio slučaj sa Conversom.

  • 11.08.2016 13:18

Komentar