Top 5 filmova koje svaki PR menadžer mora da odgleda

Završila se naporna radna nedelja, a vi ste jedva dočekali da se odmorite i provedete petak veče opuštajući se uz kokice i film. Ali stalno se dešava isti scenario; pored toliko preporuka, i dalje ne znate koji film da gledate – triler, dokumentarac, naučnu fantastiku, horor, dramu… 

Filmovi iz odnosa s javnošću

Da li ste spremni da gledate filmove u kojima ćete uživati, a koji tematizuju vaše zanimanje?

Ovo je top 5 filmova koje morate odgledati, ako se bavite odnosima s javnošću ili marketingom. I obećavamo vam – uz njih se nećete dosađivati.

1. Tom Kruz kao Džeri Megvajer u ulozi „kako se postiže uspeh”

Filmska drama „Jerry Maguire” iz 1996. godine sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Uz kultnu rečenicu „Pokaži mi novac”, Tom Kruz je 1997. godine za ulogu menadžera Megvajera dobio Zlatni globus, nagradu za najboljeg glumca.

Šta možete da očekujete od ovog filma?

Megvajer je bio uspešan sportski menadžer, koji je svojim klijentima donosio ugovore sa ciframa od kojih se prosečnom čoveku zavrti u glavi (uz veštine koje bi trebalo da ima svaki PR ako želi da se probije na poslovnom nebu), a od kojih je dobar deo uzimao za sebe. Međutim, preko noći ostaje i bez posla i bez devojke.

Šta se desilo nakon toga, pogledajte u filmu. Jedno je sigurno – imaćete i poučan i zanimljiv doživljaj!

Tom Kruz kao Džeri Megvajer


2. Uz „Rat protiv istine” saznaćete sve tajne kriznog PR-a

Ako ste čitali roman „Američki junak”, onda ćete sigurno znati kakav vas film očekuje, jer je „Wag the dog” zasnovan na ovom književnom delu. Film u kom glume Dastin Hofman i Robert de Niro prati seks aferu u kojoj se našao predsednik SAD, i najbolje pokazuje kako se na delu sprovodi krizni PR.

Naime, samo 11 dana pre izbora, predsednički kandidat koji među narodom uživa veliki ugled i čija pobeda je veoma izvesna nalazi se u centru medijske pažnje zbog nepromišljlenosti – biva uhvaćen u Beloj kući sa jednom izviđačicom. Da ga njegov ljuti rival ne bi pregazio na izborima, unajmljuje najpoznatijeg stručnjaka za odnose s javnošću, Konrada Brina, kako bi ga izvukao iz nezavidne situacije u kojoj se našao.

Na koji način je PR menadžer rešio ovaj problem i kako je rat mogao u drugi plan da stavi ovu naizgled nerešivu situaciju, saznaćete samo ako ovaj kultni film odgledate do kraja.


3. „Društvena mreža” kao ogledalo stvarnosti

Koliko je danas teško marketinškim stručnjacima da obave svoj posao potvrđuje i činjenica da oni nekada nisu imali probleme kao sada, jer nije postojao internet. Međutim, odnosi s javnošću danas uključuju i društvene mreže, čijih korisnika će do 2020. godine biti više od 2,92 biliona, kako pokazuje statistika sajta statista.com.

Film „The Social Network” opisuje kako je nastala društvena mreža Facebook, a kolike simpatije je ovaj film pobrao pokazuje i to što je na 83. dodeli Oskara bio nominovan za čak osam nagrada, od kojih je osvojio tri.

Ako želite da vidite kako je Mark Zakerberg došao na ideju da pokrene novi virtualni svet i uz pomoć kojih marketinških trikova je to uspeo, rezervišite jedan petak za ovu biografsku dramu.

Film


4. „Svi predsednikovi ljudi” – vanvremenski film koji obiluje PR lekcijama

Iako je ovaj politički triler svetlost dana video davne 1976. godine, o njemu i danas možete čuti brojne pohvale.

Zasniva se na istoimenoj knjizi i objašnjava kako su dva novinara razotkrila aferu Votergejt, koja je od 1972. do 1974. godine potresla Ameriku. Naime, tada se ispostavilo da je republikanska partija na čelu sa Ričardom Niksonom prisluškivala štab Demokratske stranke, kako bi ostvarila bolju prolaznost na predstojećim izborima i na taj način zloupotrebila svoju političku moć.

Ubrzo nakon razotkrivanja, Nikson je podneo ostavku na mesto predsednika, a mnoge taktike koje su PR menadžeri sprovodili tada u kriznom PR-u, u filmu su objašnjene kroz slikovite primere koji bi za mlade PR stručnjake trebalo da budu obavezno štivo.


5. „Slatki miris uspeha” ili kako doći do velikog novca

U kakvom su odnosu novinari i PR menadžeri biće vam najjasnije kada odgledate ovaj film.

U filmu „Sweet Smell of Success”, trač kolumnista zahteva od PR agenta da „rasturi” romansu njegove sestre sa jednim džez gitaristom, što novinar željan novca rado prihvata. Naizgled jednostavan zahtev se, ipak, razvija u potpuno suprotnom smeru...

Film je 1993. godine izabran za očuvanje u Nacionalnom filmskom registru Kongresne biblioteke kao „kulturni, istorijski i estetski značajan”, a IMDb, jedan od najpopularnijih sajtova za ocenjivanje filmova, dao mu je visoku ocenu 8,2, što je još jedan razlog da ogledate remek-delo koje mnogi kritičari stavljaju na listu najboljih filmova svih vremena.

Nadamo se da ćete uz ovaj kratak priručnik uživati u ovim, sada već veoma popularnim filmovima, ali i da ćete taktike uglednih PR menadžera sa filmskog platna zapamtiti i primeniti.

Neka vaše petak veče bude i produktivno i relaksirajuće, a uz ove filmove smo sigurni da hoće.

Foto: Printscreen/Youtube

  • 21.11.2016 11:43

Komentar