Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Kako napisati biografiju: Šta treba znati kada se pravi CV

Da biste konkurisali na nekom ozbiljnijem poslu, neophodno je da imate radnu biografiju, poznatu i kao CV (Curriculum Vitae). Reč je o dokumentu u kojem se nalaze informacije o vašoj karijeri, ali i o nekim ličnim karakteristikama koje bi mogle da vas preporuče za posao. Kako je CV često prvi korak u procesu konkurisanja za posao, važno je znati kako napisati biografiju.

kako napisati biografiju i pripremiti se za razgovor

Bez dobro napravljenog CV-ja nećete imati nikakve šanse na intervjuu za posao – jer do njega bez radne biografije neće ni doći! Praktično svaka kompanija na svetu prilikom zapošljavanja kandidate bira na osnovu informacija koje dobijaju iz radne biografije. 

HR menadžeri to rade kako bi u slučaju velikog broja prijavljenih napravili što bolju inicijalnu selekciju kandidata. Zbog toga je bitno da se predstavite u najboljem svetlu, a to je moguće samo ako znate kako da vaš CV ostavi odličan utisak.

Kako napisati dobar CV?

Za početak važno je znati da poslodavac nema vremena za duge prezentacije. Vaš CV je prva prilika da impresionirate, pod uslovom da pisanju pristupite na pravi način. Kada smo kod pisanja, treba reći da to nije jedina važna stavka. 

Vizuelni utisak je često ključan jer pregledan, uredan i dobro dizajniran CV govori o tome kakvi ste u poslu. Da biste znali kako da napišete biografiju, upoznajte se sa osnovnim elementima koje mora da sadrži svaki CV.

Osnovne informacije o kandidatu 

Da bi vas uopšte uzeli u razmatranje, poslodavci će prvo pogledati deo sa vašim osnovnim informacijama. Važno je da jasno istaknete najvažnije delove CV-ja poput kontakt informacijama (imejl, broj telefona), datuma rođenja (nije obavezan, ali će mnogi poslodavci želeti da znaju koliko imate godina), posedovanja vozačke dozvole itd. Fotografija nije obavezna, osim u slučaju da se bavite nekim poslom koji zahteva da poslodavac unapred proceni vaš izgled (manekenstvo npr.).

Profili kandidata na društvenim mrežama

Iako svako ima pravo na svoju privatnost, te niste u obavezi da navedete svoje privatne naloge na društvenim mrežama, to je u nekim slučajevima neophodno. To je pre svega bitno za poslove poput online PR menadžera, gde je poslodavcima važno da ste „internet opismenjeni”. Uspešno vođenje sopstvenih profila na različitim društvenim platformama je u tom slučaju veliki plus. Naravno, ukoliko konkurišete za poziciju gde to nije važno, niste u obavezi da navodite ove podatke.

Ipak, uvek je dobra ideja da navedete link do svog LinkedIn profila, s obzirom na to da je on za mnoge HR menadžere izuzetno bitan. Jedan od razloga je i što na taj način mogu da saznaju s kim ste povezani, tj. koga poznajete u poslovnom svetu. Pored toga, sama činjenica da posedujete redovno ažuriran nalog na ovoj mreži govori da razumete kako funkcioniše poslovni svet. Štaviše, na pojedine konkurse je moguće prijaviti se isključivo sa LinkedIn nalogom, što znači da on mora da bude redovno ažuriran. 

Obrazovanje

Pored formalnog obrazovanja (fakultet ili viša škola), veliki plus su završeni kursevi iz oblasti za koju konkurišete. Posedovanje dodatnih znanja će poslodavcu pokazati da težite stalnom usavršavanju. To je važno jer klasično obrazovanje više nije garancija da ćete dobiti posao. Naime, mnogi moderni poslovi traže znanja koja se dobijaju pre svega putem neformalnog obrazovanja. 

kako napisati najbolji CV

Predstavljanje veština i znanja

Pre nego što krenete da vodite svoje radno iskustvo, skrenite pažnju na svoje veštine koje mogu da budu interesantne za posao za koji aplicirate. To može da bude znanje stranih jezika (uz navođenje nivoa znanja i potencijalno posedovanje sertifikata), rad na računaru i poznavanje specifičnih programa koji se eventualno traže u oglasu. 

Istaknite pre svega veštine koje su relevantne za poziciju za koju konkurišete. Ukoliko je reč o specifičnim veštinama za koje niste sigurni da će HR menadžer misliti da su relevantne, dodajte nekoliko stvari koje će to dodatno objasniti. Imajte uvek na umu da će vaš CV često čitati prvo neko iz ljudskih resursa, što znači da nije iz struke. Zato treba znati kako napisati biografiju tako da ona bude jasna čak i nekome ko se ne razume u npr. upravljanje projektima.

Radno iskustvo

Navođenje prethodnih radnih iskustava je svakako srž svake radne biografije. Vaše dosadašnje iskustvo će poslodavcu dati informacije o vašem iskustvu, ali i profesionalnim tendencijama. Potrebno je da dobro prezentujete svaki korak u karijeri kako bi onome ko čita CV bilo jasno šta ste radili na nekom poslu. Zato pored imena kompanije jasno navedite i pozicije i zaduženja koje ste imali. 

Ukoliko imate veliko iskustvo na različitim poslovima, prilagodite svoj CV u skladu sa onim što se traži u konkursu. Tako ćete izbeći da HR menadžer jednostavno preskoči vaš CV jer mu deluje preobimno i konfuzno. Dodatno, na ovaj način ćete biti sigurni da ste napisali radnu biografiju koja potencira veštine koje su relevantne za željenu poziciju.

Važno je jasno istaći pozicije na kojima ste radili, kao i godine koje ste proveli na navedenim poslovima. Svoja iskustva poređajte hronološki, počevši od najaktuelnijeg posla koji ste imali.

Budite spremni da na razgovoru za posao objasnite eventualne „rupe” između poslova. Iako deluje nezahvalno da se pravdate zašto niste imali posao, važno je da to predstavite na najbolji mogući način. Objašnjenja mogu da budu: školovanje, volontiranje, rad u porodičnom biznisu, putovanje itd. 

Obavezno istaknite volontiranje i praksu

Volontiranje je veoma značajna stavka jer govori da vam je sticanje znanja i veština prioritet. Poslodavac će uvek dodatno ceniti kandidata koji pokazuje proaktivnost i želju za konstantnim usavršavanjem. Dodatni bonus je ukoliko je volonterski posao imao humanitarni karakter. Na taj način ćete dodatno istaći svoje ljudske kvalitete i timski duh, što se izuzetno ceni kada je u pitanju rad u kolektivu.

Veliki plus može da bude i praksa u nekoj kompaniji na poziciji za koju konkurišete. Taj podatak, uz pismo preporuke, daće vam značajnu prednost u odnosu na druge kandidate. Uspešno savladana praksa govori poslodavcu ne samo da posedujete određeno iskustvo već i da imate velike ambicije i želju za dokazivanjem i usavršavanjem. 

Lične osobine i hobiji

Iako su lična interesovanja manje bitna od gore navedenih kategorija, pojedini poslodavci vole da pročitaju više o sklonostima kandidata. Ukoliko u CV ubacujete ove informacije (nije obavezna stavka), potrudite se da one budu u skladu sa korporativnim vrednostima kompanije kod koje konkurišete. 

Dakle, izbegavajte floskule kao što su „timski igrač” ili „vredan”. Takođe, preskočite isticanje svakodnevnih aktivnosti koje vas ne izdvajaju ni po čemu: „voli filmove”, „voli da čita knjige” itd. S druge strane, ako je kompanija fokusirana na očuvanju prirode, ne bi bilo loše da istaknete da često učestvujete u akcijama čišćenja okoline, zagovarate zdrav život i reciklažu. Ipak, nemojte da se lažno predstavljate jer sve što navedete morate u kasnijem intervjuu za posao da obrazložite.

apliciranje za posao slanje cv-ja

Četiri važna saveta kako napisati biografiju

Dobar CV ne znači samo puko unošenje informacija o ličnim dostignućima. Važno je ne samo šta ćete napisati već i kako ćete to prezentovati čitaocu. Vaš cilj je da skrenete pažnju na sebe i obezbedite sebi razgovor za posao, a to ćete uraditi ako znate kako da napišete biografiju na efikasan i vizuelno dopadljiv način. Sledeći saveti će vam pomoći u tome.

  1. Budite koncizni

Kada pripremate CV za neki konkurs za posao, imajte na umu da niste jedina osoba koja se prijavljuje. Štaviše, može se desiti da poslodavci moraju da prođu kroz stotine radnih biografija kako bi suzili izbor i pozvali najbolje kandidate za drugi krug. To znači da za vaš CV mogu da izdvoje tek nekoliko minuta, da će preleteti preko osnovnih informacija i pogledati šta ste radili do sada. 

Za ostale podatke verovatno neće imati vremena (oni dolaze do izražaja u kasnijim fazama). Znajući to, potrudite se da informacije u biografiji budu napisane jasno, bez predugačkih rečenica i suvišnih fraza. 

Idealno bi bilo da vaša radna biografija nije duža od jedne kucane strane. To znači da ćete verovatno neke stvari morati da izostavite, jer previše informacija može samo da dovede do toga da poslodavac odustane od čitanja vašeg CV-ja. Ponovićemo, vaš glavni cilj je da skrenete pažnju na sebe. To svakako nećete uspeti ukoliko pošaljete CV na četiri strane sitno kucanog teksta.

  1. CV mora da bude odlično pripremljen

Ma koliko CV imao teksta, on mora da bude dobro prezentovan. U tom smislu potrebno je da bude odlično dizajniran i, pre svega, pregledan. Kada neko bude čitao vašu biografiju, on mora u startu lako da pronađe sve relevantne informacije. To znači da kategorije „radno iskustvo” ili „osnovni podaci” treba da budu jasno istaknute potamnjivanjem i povećanjem fonta naslova. 

Da biste bili sigurni da ste na pravom putu, zamolite nekog sa više iskustva da sa vama podeli svoju radnu biografiju. Takođe, pogledajte CV šablone na internetu kako biste pronašli neki koji najbolje odgovara vašim potrebama. U nekim slučajevima je čak neophodno poštovati određene standarade, pa će vam tako poslodavac tražiti da online popunite upitnik umesto slanja CV-ja.

  1. Istaknite vizuelno najvažnije stavke

Pomenuli smo već važnost prilagođavanja teksta u skladu sa pozicijom na koju konkurišete i vrednostima kompanije koja oglas objavljuje. U tom slučaju je dobra ideja da važnije stavke dodatno naglasite na vizuelni način (povlačenjem teksta, boldovanjem, povećanim fontom itd.). Na ovaj način ćete sigurno skrenuti pažnju poslodavca na najvažnije stavke u radnoj biografiji. Naravno, važno je da to bude urađeno sa stilom kako bi se izbegao kontraefekat. 

  1. Pripremite CV na stranom jeziku

U slučaju da je konkurs raspisan na stranom jeziku, od vas će se očekivati da pošaljete CV na jeziku koji je poslodavac istakao. To je najčešće engleski jezik, što znači da treba da imate pripremljen CV u skladu sa ovim potrebama. Štaviše, poslodavci će čak i za pozicije u domaćoj kompaniji tražiti radnu biografiju na engleskom. Razloga je više, od toga da su menadžeri stranci do toga da žele da se uvere u vaše poznavanje jezika. 

Imajte na umu i da određene države imaju drugačiju poslovnu kulturu, što zahteva određene intervencije na CV-ju. Zbog toga se uvek raspitajte kako napisati biografiju na nekom stranom jeziku. Ne dozvolite da zbog nepoznavanja određenih (nepisanih) pravila poslovne komunikacije izgubite odličnu priliku za posao. Ista pravila važe i za pisanje motivacionog pisma, kao i prevod preporuka (ukoliko nisu pisane na jeziku na kom se konkuriše). 

I za kraj, najvažnija stvar koja će vam pomoći da dobijete posao je pre svega – znanje. Možete znati kako da napišete biografiju i dizajnirati ga fantastično, ali ako u njemu nisu navedene veštine koje poslodavac traži, nećete dobiti posao. Zato je važno da kvalitetnim školovanjem, uz obuke i kurseve, steknete znanja koja će oduševiti poslodavce.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je otvoren.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se