Započnite karijeru HR menadžera od nule

Šta radi finansijski menadžer?

Finansijski menadžer - opis posla

Finansijski menadžer se bavi svim pitanjima vezanim za probleme novca, njegovo stvaranje, ulaganje, trošenje, kao i tokove profita uopšte.

Sposobnost finansijskog menadžera da se prilagođava promenama, pronalazi izvore finansiranja, investiranja i mudrog upravljanja, donosi uspeh čitavom preduzeću.

Menadžeri uče kako da zarade novac, ali i kako da ga sačuvaju. Kroz ovu oblast poslovanja se može zaraditi mnogo više nego u bilo kojoj drugoj branši.

Ironično, ali danas se u svetu mnogo resursa troši upravo na finansije, zbog čega finansijski menadžeri imaju velike šanse za uspeh u savremenom poslovnom svetu. Međutim, činjenica je da nepoznavanje finansija može uništiti i najjaču kompaniju, pa se zbog toga strogo vodi računa o tome da li je posao sa finansijama poveren pravom čoveku, najboljem finansijskom menadžeru.

finansijski menadzer opis posla

U oblasti ekonomije, došlo je do modernizacije metoda i načina za ostvarivanje profita i uvećanja kapitala. To najpre znači da su se odvojili vlasnici kapitala od stručnjaka koji njime upravljaju. Ovi stručnjaci su finansijski menadžeri koji uživaju veliko poverenje, ali i odgovornost. Zato i ne čudi činjenica da su finansijski menadžeri na najvišoj lestvici u kompaniji, i da imaju odlične zarade.

Želite da postanete uspešan finansijski menadžer? Pogledajte šta dobijate školovanjem na programu Finansijski menadžment

Šta čini dobrog finansijskog menadžera?

Visokoplaćeni finansijski menadžer mora da poseduje stručna znanja kako bi pratio savremene tokove trendova iz ove oblasti. Neophodno je da savlada metode finansiranja iz različitih vrsta resursa u okviru svoje kompanije. Jer sve aktivnosti koje uključuju direktan pristup novcu, kontroliše menadžer finansija.

Osim toga, u njegov opis posla spada i zadatak da donosi efikasne finansijske odluke, kojima kreira vrednost za preduzeće. Njegovo finansijsko odlučivanje mora da bude zasnovano na načelu racionalnosti, sigurnost i likvidnosti, budući da sve odluke koje donese finansijski menadžer, direktno utiču na uspešnost kompanije.

Istovremeno, brzo reagovanje i izražene sposobnosti za izbegavanje rizika danas spadaju u najcenjenije veštine dobrog finansijskog stručnjaka.

opis posla finansijski menadzer

Osnovna zaduženja finansijskog menadžera

Finansijski menadžer se bavi planiranjem, organizacijom, izborom adekvatnih kadrova za određene zadatke, kao i odlučivanjem, rukovođenjem i finansijskom kontrolom nad sredstvima potrošnje. Ukoliko se uzme u obzir kompleksnost funkcije i mogućnosti koje pruža kvalitetan finansijski menadžer svojoj kompaniji, jasno je da je potrebno da on istovremeno poseduje osobine i preduzetnika i stručnjaka u oblasti finansija.

Osnovni zadaci finansijskog menadžera su:

  • Finansijsko planiranje i predviđanje,
  • Upotreba kapitala,
  • Savetovanje pri donošenju poslovnih odluka,
  • Priprema finansijskih izveštaja,
  • Budžetiranje i planiranje,
  • Merenje i kontrola rezultata,
  • Analiza finansijskih aktivnosti i sprovođenje odgovarajućih aktivnosti na osnovu analize,
  • Finansijsko modeliranje i predviđanje,
  • Poboljšanje kontrole troškova.

Poslovi za finansijskog menadžera

Stručnjak u finansijskom menadžmentu ima mogućnost da izabere na kojoj poziciji će raditi u kompaniji. Uglavnom su to visoke i dobro plaćene pozicije, jer posao finansijskog direktora nosi i velike odgovornosti.

U budućnosti, ova vrsta menadžmenta će sve više dobijati na značaju. Već se danas u svetu troši preko dvadeset puta više na razvoj sektora finansija, nego na ostale oblasti poslovanja.

Finansijski menadžeri danas dominiraju svetom, često sedeći na vrhu najuspešnijih korporacija na svetu.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se