Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

12 saveta za uspešno pregovaranje

// Kutak za menadžere i HR menadžere 

 

Uprkos tome što ne prođe nijedan dan da o nečemu ne pregovaramo, o ovom važnom sredstvu komunikacije ne znamo mnogo. To je zato što se o pregovaranju vrlo malo govorilo tokom godina našeg školovanja. Ne znajući osnovna pravila uspešnog pregovaranja često propuštamo prilike da ostvarimo mnoge ciljeve.

Postoji 12 dobrih saveta koji vam mogu pomoći da pregovarate lako i jednostavno i koji vas mogu dovesti do uspešnog ishoda procesa pregovaranja:

1. Vodite razgovor na profesionalan i prihvatljiv način za vašeg sagovornika.

2. Nikada ne ulazite u proces pregovaranja nepripremljeni. Imajte jasan plan.

3. Postavite jasne ciljeve pregovaranja.

4. Ravnopravno se odnosite prema drugoj strani u pregovorima. Nikada ne potcenjujte sagovornika.

5. Koncentrišite se na pregovore i na sagovornika. To je osnovna pretpostavka uspešnog pregovaranja. Ne dozvolite da vam misli lutaju.

6. Nemojte se služiti lažima tokom pregovora.

7. Strpljenje je osnovno obeležje dobrog pregovarača. Imajte strpljenja, uzmite dovoljno vremena, ne požurujte razgovor kao ni donošenje odluka.

8. Budite razumni. Gledajte stvari i iz tuđe perspektive i zaključujte objektivno.

9. Ne ulazite u sukob sa Vašim sagovornikom. Izbegnite sledeće stvari: emotivno reagovanje,  preterivanja, provokacije i uvrede. Na pažljiv način navedite ako se sa nečim ne slažete.

10. Ne insistirajte na savršenosti. Ona ne postoji. Retko kada ćete postići sve ciljeve koje želite. Zbog toga, budite realni i ne gubite vreme na neostvarivo.

11. Služite se kompromisima. Oni su ključna stvar za uspešan završetak pregovora. To ne znači da treba pristati na nešto što ne želite. Imajte na umu uvek ono što smatrate minimumom dogovora koji Vas čini zadovoljnim, a ukoliko se to ne dogodi, uvek možete ustati i otići.

12. Pregovaranje završite na prijateljski način i u pozitivnoj atmosferi.

Autor: Miroslav Zorić

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.