Započnite karijeru HR menadžera od nule

Kako plasirati proizvod na tržište

Plasiranje proizvoda na tršište mora da prati odgovarajuća marketing strategija i marketing plan. Za sve one koji se pitaju kako plasirati proizvod na tržište i koji su segmenti marketing plana koji treba da budu obuhvaćeni prilikom plasiranja sledi odgovor u nastavku teksta.

Osnovni segmenti marketing plana

Iako svaki marketinški plan zahteva jedinstven pristup prilagođen specifičnim ciljevima koje treba postići, postoji niz osnovnih komponenti koje su zajedničke svim marketinškim strategijama i čine temelj uspešnog planiranja. Ključni elementi koje treba istaći kao osnovne komponente marketinškog plana uključuju: 

1. Opis proizvoda/usluga

Detaljno opišete asortiman proizvoda ili usluga, pri čemu posebnu pažnju posvetite najznačajnijim proizvodima ili uslugama. U ovom opisu, ključno je naglasiti bitne karakteristike proizvoda, uključujući sastav, veličinu, boju, oblik, način upotrebe, da li se radi o novom proizvodu na tržištu ili već postojećem proizvodu i slično. 

2. Definisanje tržišta

Precizirajte ciljno geografsko područje na kojem planirate plasirati svoje proizvode ili pružati usluge. Na primer, usluge će biti dostupne na teritoriji Beograda, dok će se proizvodi distribuirati širom Srbije i slično.

3. Definisanje ciljne grupe i strategije plasiranja

Fokusirajte se na identifikaciju ciljne publike unutar odabrane tržišne oblasti, prema kojoj ćete usmeriti svoju prodaju proizvoda ili pružanje usluga. Važno je da što preciznije definišete ciljnu publiku, uključujući faktore kao što su starost, pol, prihodi, zanimanje itd. Ovo će vam pomoći da osigurate da vaši proizvodi/usluge zaista odgovaraju njihovim potrebama, preferencijama i interesovanjima, što će doprineti uspešnijem plasiranju proizvoda.

Razmislite o strategiji distribucije proizvoda. Da li planirate proizvode prodavati veleprodajnim trgovcima, maloprodajnim trgovcima ili direktno krajnjim potrošačima? Ako razmatrate maloprodaju, detaljno analizirajte prednosti i nedostatke lokacija. Ako je vaša firma usmerena na proizvodnju, važno je razmotriti blizinu izvora sirovina ili infrastrukturnih objekata, kao što su luke ili centri za transport i komunalne usluge, kako biste smanjili troškove i olakšali logističke procese.

kako plasirati proizvod na trziste

4. Analiza konkurencije

Sakupite najvažnije informacije o konkurenciji kako biste bolje razumeli njihovu poziciju na tržištu. Identifikujte glavne konkurente, analizirajte njihove proizvode, cene, obim prodaje, imovinu, broj zaposlenih i tehnološke kapacitete. Takođe, istražite kako se promovišu i koje metode promocije koriste.

Nakon prikupljenih podataka, uporedite svoje planirane proizvode ili usluge sa konkurencijom i analizirajte rezultate. Razmislite o tome šta će vaše proizvode činiti jedinstvenim na tržištu. Da li planirate da ponudite proizvod boljeg kvaliteta od konkurencije ili će vaša cena biti povoljnija? Identifikujte svoje konkurentske prednosti i istaknite ih kao ključne tačke vaše strategije.

5. Procena potražnje

Ako nemate pristup pouzdanim statističkim podacima, korisno je sprovesti jednostavnu i ekonomičnu anketu kako biste prikupili informacija iz prve ruke. Na primer, ukoliko znate koliko prodavnica trenutno prodaje proizvode slične vašima, možete anketirati nekoliko od njih kako biste dobili približne podatke o njihovim prodajnim rezultatima. Ovo vam može pomoći da procenite ukupnu potražnju za proizvodom.

6. Procena tržišnog udela

Prethodni podaci treba da Vam pomognu da napravite ovu procenu. Vaša tržišna pozicija zavisiće od vaše sposobnosti kao preduzetnika da uspešno plasirate svoj proizvod, od snage vaše prodajne mreže, primenjenih promotivnih aktivnosti, kvaliteta konkurencije i drugih faktora. Ova procena će postati osnov za planiranje obima prodaje, stoga je važno da je izradite što realnije i temeljnije.

7. Planiranje obima prodaje

Nakon što detaljno analizirate realan tržišni udeo koji možete stvarno zauzeti, kreirajte projekciju očekivane prodaje, tj. prodajnu prognozu. Ovo uključuje mesečne projekcije za prvu godinu i godišnje projekcije za naredne tri do pet godina. Prva godišnja prodajna prognoza obično se zasniva na procenjenom tržišnom udelu, a korisno je smanjiti je za dodatnih 25-30% iz opreza, kako bi se uzeli u obzir potencijalni faktori greške u proceni tržišta.

8. Formiranje cena proizvoda/usluga

Pri postavljanju cena, važno je pažljivo razmotriti jedinične troškove i cene konkurentske ponude. Ako uvodite novi proizvod/uslugu na tržište, takođe je bitno istražiti kolike cene su potrošači spremni da prihvate.

9. Određivanje promotivnih aktivnosti

Promotivne aktivnosti su ključne kako biste informisali potencijalne kupce o svojoj firmi, proizvodima i uslugama, te ih ubedili da izaberu vaš proizvod/uslugu umesto konkurencije.

Neke od mogućih promotivnih aktivnosti uključuju:

  • Oglašavanje na televiziji, radiju, u novinama, časopisima i na internetu.
  • Postavljanje postera.
  • Distribuciju besplatnih uzoraka.
  • Izdavanje obaveštenja za medije.
  • Organizaciju nagradnih igara.
  • Sponzorstva.
  • Učešće na sajmovima i izložbama.
  • Ličnu prodaju putem direktnih poseta ili telefonske prodaje.

Važno je napomenuti da ove aktivnosti predstavljaju investiciju za vašu firmu, pa je bitno razmotriti kako svaka od njih doprinosi povećanju prodaje i ostvarivanju ciljeva.

10. Kreiranje plana promocije i distribucije

Planiranje promocije i distribucije vašeg proizvoda može se znatno razlikovati u zavisnosti od karakteristika proizvoda i postavljenih ciljeva. Često, ovaj proces zahteva više od nekoliko meseci, posebno ako je reč o proizvodu koji zahteva široku pokrivenost tržišta ili kompleksne marketinške kampanje.

Da biste postigli realnu sliku, razmotrite planiranje promocije i distribucije proizvoda unutar godinu dana. Ovo će vam omogućiti dovoljno vremena za istraživanje ciljne publike, razvoj marketinških strategija, usklađivanje sa distributerima (ukoliko je potrebno), izradu promotivnih materijala, izvođenje kampanja i praćenje rezultata.

Važno je napomenuti da svaki proizvod ima svoje jedinstvene karakteristike i zahteve, što može rezultirati variranjem u trajanju i intenzitetu promocije i distribucije. Stoga, ključno je prilagoditi plan specifičnostima vašeg proizvoda, budžetu i željenim rezultatima kako biste ostvarili uspeh u promociji.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Fidbek metodologija 5 koraka do uspešne prodaje
Marketing miks Osobine dobrog radnika
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se