Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Kako plasirati proizvod na tržište

Plasiranje proizvoda na tršište mora da prati odgovarajuća marketing strategija i marketing plan. Za sve one koji se pitaju kako plasirati proizvod na tržište i koji su segmenti marketing plana koji treba da budu obuhvaćeni prilikom plasiranja sledi odgovor u nastavku teksta.

Osnovni segmenti marketing plana:


1.Opis proizvoda / usluga
Opišite asortiman proizvoda/ usluga, a najznačajnije proizvode/ usluge opišite detaljnije (bitne karakteristike proizvoda: sastav, veličina, boja, oblik, način upotrebe, da li je to nov ili već postojeći proizvod,...)

2.Tržište-geografsko područje
Navedite geografsko područje na kome mislite plasirati svoje proizvode, odnosno pružati svoje usluge.
Npr. usluge će se pružati na teritoriji Beograda, proizvodi će se plasirati u Srbiji i sl.

3.Kome su namenjeni proizvodi i kako plasirati proizvode?

Plasiranje proizvoda na tržište

a) Ciljno tržište (grupa)
Ovde je reč o ciljnoj grupi, u okviru navedenog tržišnog područja koje ste izabrali, na koje ćete ciljati sa prodajom Vaših proizvoda, tj. kojima ćete prilagoditi svoje proizvode/ usluge. Identifikujte ciljno tržište što je moguće jasnije (starost, pol, bogatstvo/ prihodi, zanimanje, itd.) kako bi bili sigurni da proizvod/usluga zaista odgovara njihovom ukusu, potrebama, željama i da će plasiranje proizvoda biti što uspešnije.

b) Plasman / distribucija
Da li ćete proizvode prodavati trgovcima na veliko, trgovcima na malo, ili direktno građanima? Ako planirate da se bavite trgovinom detaljno obrazložite prednosti i nedostatke lokacije. Ukoliko je firma orijentisana na proizvodnju, bilo bi bolje da je u blizini izvora sirovine ili blizu infrastrukturnih objekata (npr. luka), i centara za transport i komunalije (npr., energija, struja) u cilju smanjenja troškova.

kako plasirati proizvod na trziste

4.Poređenje sa konkurencijom
Prikupite što više informacija o konkurenciji (ko su najjači konkurenti, kakvi su njihovi proizvodi, po kojim cenama prodaju, koliki promet ostvaruju, s kojom imovinom raspolažu, koliko imaju zaposlenih i koju tehnologiju koriste, da li se promovišu, koja sredstva promocije koriste, na kojim medijima...). Izvršite poređenje sa konkurencijom. U čemu mislite da ćete biti bolji? Npr. šta će činiti Vaš proizvod jedinstvenim na tržištu? Da li će biti boljeg kvaliteta od onog koji je trenutno dostupan, ili će cena biti povoljnija?

5.Procena tražnje
Ako se ne možete poslužiti pouzdanim statističkim podacima dobro bi bilo da napravite jednostavnu i jeftinu probnu anketu, tj, prikupite podatke iz prve ruke. Na primer, ako znate koliko ima prodavnica koje prodaju Vaše ili slične proizvode, i ako anketirate neke od njih u pogledu njihove prodaje, možete približno izračunati ukupnu prodaju proizvoda.

6.Procena tržišnog udela
Prethodni podaci treba da Vam pomognu da napravite ovu procenu. Vaše tržišno učešće će zavisiti od Vaše sposobnosti kao preduzetnika da prodate svoj proizvod, Vaše prodajne mreže, promotivnih mera, od veličine i kvaliteta konkurencije, itd. Ova procena će predstavljati osnov za plan obima prodaje, te se stoga potrudite da je što realnije napravite.

7.Plan obima prodaje
Nakon što procenite udeo na tržištu koji realno možete osvojiti, napravite procenu Vaše očekivane prodaje (prognoza prodaje), tj., mesečno za prvu godinu i godišnje u narednih tri do pet godina. Prva godišnja prognoza prodaje je obično deo procenjenog udela na tržištu i dobro je i tu procenu dodatno umanjiti za 25-30%. zbog opreza. Ovo je da bi se dopustile neke greške u procenjivanju tržišta.

8.Prodajne cene proizvoda / usluga
Kod određivanja prodajne cene vodite računa o jediničnim troškovima i o cenama konkurentskih proizvoda. Ukoliko uvodite novi proizvod/uslugu na tržište, proverite koje cene su potrošači spremni da prihvate?

9.Koje će se promotivne mere koristiti?
Promocija je neophodna da bi se kupci informisali o Vašoj firmi i proizvodima i uslugama koje nudite, te uverili da kupe Vaš proizvod/uslugu, a ne proizvode ili usluge konkurencije.

Neke od ovih mera su:

  • oglasi (reklame) na TV i radio stanicama, u novinama, časopisima, internetu
  • posteri
  • besplatni uzorci
  • obaveštenja za štampu
  • nagradne igre
  • sponzorstvo
  • učešće na sajmovima trgovine i izložbama
  • lična prodaja (direktne posete, telefonska prodaja)

Vodite računa da će ove aktivnosti koštati Vašu firmu, pa razmislite da li će svaka promotivna mera voditi porastu prodaje.

10.Koliko Vam treba za promociju i distribuciju Vašeg proizvoda?
Precizno proračunajte troškove promocije i distribucije.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Seminar - Značaj i primena standarda u razvoju softvera Menadžment u obrazovanju
17 glavnih uloga menadžera Sales Letter to Client
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.