Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

10 saveta za delegiranje

Šta je delegiranje

Delegiranje je proces kojim menadžer određene poslove i aktivnosti iz svoje nadležnosti prenosi na svoje podređene. Pre nego što izvrši proces delegiranja njegov zadatak je da donese odluku koji deo posla i kome delegirati kako bi na osnovu uspešne procene pravi posao dodelio odgovarajućem zaposlenom koji će na najbolji način da doprinese da se delegirani zadatak uspešno obavi.

Menadžer se može odlučiti za manje ili veće delegiranje autoriteta kada vrši distribuciju poslova u poslovnoj organizaciji. Delegiranje autoriteta podrazumeva davanje ovlašćenja za obavljanje dodeljenih poslova.

Pred vama se nalazi spisak od deset saveta, ključnih za efikasno delegiranje poslova i zadataka:

1. Verujte svojim zaposlenima. Morate imati poverenja u zaposlene ukoliko želite uspešno delegirati.

2. Izbegavajte zahteve za perfekcionizmom. Umesto da težite ka savršenstvu, postavite standarde koji će odrediti očekivani kvalitet i osigurajte vremenski okvir za postizanje istih.

3. Pružite što bolja uputstva za obavljanje zadataka. Omogućite vašim zaposlenima dovoljno informacija za uspešno obavljanje posla.

delegiranje poslova

4. Prepoznajte u drugima talenat i sposobnost za dovršavanje projekata. Događa se da menadžeri veruju kako samo oni mogu izvršiti zadatak na pravi, odnosno pravilan način.

5. Ne prefirajte samostalan rad. Delegiranje je teško za osobe koje su navikle samostalno raditi.

6. Smatrajte delegiranje načinom za učenje novih veština. Zaposleni nisu voljni prihvatiti delegirane odgovornosti ukoliko se za greške kažnjavaju umesto da ih prihvataju kao deo procesa učenja.

7. Proveravajte napredak zaposlenih. Nakon što ste delegirali zadatak zaposlenom, ostavite ga da radi samostalno, ali proveravajte da li napreduje. Provera napretka zaposlenih u izvršavanju svojih zadataka važan je deo u procesu upravljanja poslom.

8. Pohvalite napore vaših zaposlenih. Iskažite im koliko cenite njihove veštine i talente. Motivacija igra značajnu ulogu kada je u pitanju uspešno delegiranje poslova.

9. Pomozite zaposlenima da izvrše svoje zadatke na način na koji se to od njih očekuje. 

10. Delegirajte do najnižih nivoa hijerarhije. To će vam osigurati upotrebu svačijeg talenta i upotrebu sopstvenog vremena za druge napore koji vas čekaju.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Kako se održava kvalitetna komunikacija sa kupcima Upravljanje vremenom
Motivacija, učinak i nagrađivanje zaposlenih Organizacija koja uči - 5 principa
Ako Vas interesuju zanimanja iz ove oblasti pogledajte program: Strategijski i operativni menadžment i Menadžment projekata.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.