Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Kako se daje dobra povratna informacija na poslu

Povratna informacija (feedback) igra ključnu ulogu u razvoju kako pojedinca, tako i organizacija. Bez podataka o vrednosti naših poduhvata nećemo znati da li radimo stvari kako treba, barem ne na vreme.

Povratnu informaciju dobijamo uvek, samo je pitanje da li ćemo je dobiti još dok smo na početku i kada imamo vremena za prepravke ili tek u poslednjem trenutku, kada nemamo vremena ili resursa da ispravimo svoje greške.

U ovom članku istražićemo šta je povratna informacija, zašto je važna, kako je treba dati i primiti na najefikasniji način.

Šta je povratna informacija?

Povratna informacija se definiše kao informacija ili komentar koji se daje nekome o njegovom ponašanju, radu ili performansama. Ova informacija može biti pozitivna ili negativna i služi kao sredstvo za razmenu informacija između osoba kako bi se postigle promene ili unapređenja. Povratna informacija može biti usmena, pisana ili čak neverbalna, kao što su gestovi ili izrazi lica.

Takođe, povratna informacija može biti formalna ili neformalna. Formalna povratna informacija često dolazi od nadređenih, profesora ili mentora u profesionalnom ili obrazovnom okruženju.

S druge strane, neformalna povratna informacija može doći od kolega, prijatelja ili porodice. Bez obzira na izvor, povratna informacija može biti dragocena za lični i profesionalni razvoj.

Zašto je povratna informacija važna?

Povratna informacija igra bitnu ulogu u poboljšanju različitih aspekata naših života.
Razumevanje i prihvatanje konstruktivne kritike, kao i pohvala, bitni su elementi za napredovanje, bilo da se radi o ličnom razvoju, profesionalnom usavršavanju, ili rastu i unapređenju poslovanja.

U nastavku ćemo obrazložiti nekoliko razloga zašto je povratna informacija od suštinskog značaja.

Poboljšava znanje i veštine

Povratna informacija nam omogućava da bolje razumemo naše snage i slabosti. Kroz konstruktivne komentare možemo utvrditi u kojim oblastima možemo napredovati i raditi na njima.

Negativna povratna informacija, iako može biti teška za prihvatanje, često je potrebna kako bismo napredovali. Kroz konstruktivne kritike, možemo identifikovati svoje greške i raditi na njihovom ispravljanju.

Na primer, ako ste student koji dobije povratnu informaciju o svom radu na projektu, možete shvatiti u kojoj oblasti možete unaprediti svoje istraživačke veštine ili analitički pristup kako biste sledeći put uradili mnogo bolje.

Motiviše nas

Pohvale i pozitivna povratna informacija mogu nas motivisati da nastavimo dobro da radimo. Kada primimo priznanje za svoj trud i napor, to nam daje osećanje zadovoljstva i podstiče nas da budemo još bolji. Motivacija koju dobijemo iz povratne informacije može biti ključna za postizanje ličnih i profesionalnih ciljeva.

Jača međuljudske odnose

Davanje i primanje povratne informacije može poboljšati međuljudske odnose. Kada smo otvoreni za komunikaciju i spremni da saslušamo druge, to stvara poverenje i bolje razumevanje među ljudima.

Kroz konstruktivnu povratnu informaciju, možemo izgraditi bolje odnose sa kolegama, prijateljima i porodicom, jer se oslanjamo na iskrenu komunikaciju i razumevanje.

kako se daje povratna informacija

Kako dati povratnu informaciju?

Davanje povratne informacije predstavlja ključni komunikacijski alat u profesionalnom okruženju. To je proces koji, iako naizgled jednostavan, zahteva pažljivo balansiranje između iskrenosti i takta, radi identifikovanja područja koja zahtevaju poboljšanje, ali i zarad ohrabrivanja pojedinaca, motivisanja timova i izgradnje mostova poverenja i poštovanja.

Povratna informacija je metod za ispravljanje grešaka ili usmeravanje ponašanja, kao i prilika za podsticanje rasta i razvoja, promovisanje otvorenog dijaloga i, što je najvažnije, kreiranje okruženja u kojem svaki član tima oseća da njegov doprinos ima vrednost.

Predstavićemo nekoliko koraka koje možete pratiti kako biste dali efikasnu povratnu informaciju.

Budite precizni

Kada dajete povratnu informaciju, budite što precizniji. Umesto da kažete: „Dobro si radio ili radila”, recite: „Tvoj doprinos projektu je bio odličan, posebno tvoja analiza podataka, koja je bila temeljna i precizna". Specifični osvrt na pojedine elemente pomaže osobi da bolje razume šta radi dobro i šta može unaprediti.

Budite konstruktivni

Povratna informacija treba da bude konstruktivna, a ne destruktivna. Umesto da kritikujete, predložite načine za poboljšanje. Na primer, umesto da kažete: „Tvoj rad je loš”, možete reći: „Mogao ili mogla bi da unaprediš svoj rad ako obratiš pažnju na organizaciju materijala i jasnije izraziš svoje ideje.”

Izaberite pravi trenutak

Važno je da odaberete odgovarajući trenutak za davanje povratne informacije. Pokušajte to da učinite u mirnom okruženju, kada niste u stresnim ili hitnim situacijama. Takođe, razmislite o tome da li osoba kojoj dajete povratnu informaciju trenutno ima kapacitet da je prihvati. Pravilno odabrano vreme davanja povratne informacije o nečijem radu može odrediti hoćete li uspostaviti konstruktivni dijalog ili izazvati konflikt.

Budite iskreni, ali obazrivi

Iskrenost je ključna kada dajete povratnu informaciju, ali isto tako budite obazrivi kako je izražavate. Nemojte biti suviše surovi ili negativno nastrojeni. Umesto toga, pokušajte da budete iskreni, ali i saosećajni. Osigurajte da osoba kojoj dajete povratnu informaciju shvati da vaš cilj nije da je povredite, već da pomognete u njenom razvoju.

Slušajte reakciju osobe

Nakon što date povratnu informaciju, pažljivo slušajte reakciju osobe kojoj je upućena. Neka izrazi svoje mišljenje i osećanja u vezi sa primljenom povratnom informacijom. Ovo može otvoriti prostor za dalji dijalog i razumevanje.

Kako treba primiti povratnu informaciju?

Primanje povratne informacije podjednako je važno kao i njeno davanje. Predstavlja proces koji zahteva ne samo otvorenost uma i spremnost za učenje, već i sposobnost da se prevaziđu lični ego i predrasude. Ovaj proces je često prepun emotivnih prepreka, krije u sebi mogućnost transformacije i rasta, pod uslovom da smo sposobni da saslušamo i razmotrimo tuđe kritike.

Stoga, efikasno prihvatanje povratne informacije ne predstavlja samo pasivni prijem informacija, već aktivno slušanje, analizu, pa čak i debatu, koja otvara prostor za unapređenje veština, ponašanja i međuljudskih odnosa. Tako možemo izgraditi temelje za dugoročni profesionalni uspeh i lično zadovoljstvo.

Evo nekoliko koraka koje možete slediti kako biste efikasno primili povratnu informaciju:

  • Budite otvoreni za povratnu informaciju – Prvi korak je da budete otvoreni za povratnu informaciju, bez predrasuda ili odbrane. Prihvatite je sa spremnošću da učite i rastete;
  • Aktivno slušajte – Aktivno slušanje je važno prilikom primanja povratne informacije. Fokusirajte se na osobu koja je daje i pokušajte zaista razumeti njene komentare i motive;
  • Nemojte odmah reagovati – Nemojte odmah reagovati na povratnu informaciju impulsivno. Dajte sebi vremena da razmislite o njoj pre nego što odgovorite. Ovo može sprečiti nepotrebne konflikte i omogućiti vam da reagujete sa zrelošću;
  • Zahvalite na povratnoj informaciji – Bez obzira na to da li je povratna informacija pozitivna ili negativna, zahvalite osobi koja ju je pružila. To pokazuje i vašu otvorenost za komunikaciju i da cenite tuđe mišljenje.
  • Tražite dodatne informacije – Ako vam povratna informacija nije jasna ili želite više detalja, slobodno pitajte osobu da razjasni svoje komentare ili da vam pruži dodatne informacije. Ovo može doprineti boljem razumevanju i korisnijem odgovoru na povratnu informaciju.

Povratna informacija je neizostavna komponenta ličnog i profesionalnog razvoja. Kroz nju, možemo saznati više o sebi, motivisati se za postizanje boljih rezultata, raditi na svojim nedostacima i unapređivati međuljudske odnose.

Učenje toga kako treba dati konstruktivnu povratnu informaciju zahteva veštinu i pažljiv pristup, a istovremeno i sposobnost prihvatanja povratne informacije zahteva spremnost za promene.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Stilovi komunikacije Koje osobine preduzetnika treba da posedujete?
Seminar - Upravljanje rizicima 8 osnovnih funkcija Web sajta

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.