Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

8 učestalih grešaka u dizajnu veb-sajta i kako ih izbeći

Bilo da jedan sajt pravi početnik uz pomoć WordPress-a ili iskusni dizajner/developer koji izradom sajta može da manipuliše i kodom, postoje uobičajeni propusti i greške koje prave veb-dizajneri u procesu izrade veb-sajta.

Bilo da ste početnik u veb-dizajnu ili se već neko vreme bavite ovim poslom, ne biste smeli da dozvolite da se ove greške dešavaju. One mogu ostaviti prilično loš utisak na posetioca sajta, a sa marketinške strane mogu naneti veliku štetu vlasniku sajta.

Dobar veb-dizajn nije samo stvar estetike već i odraz funkcionalnosti, korisničkog iskustva i konverzije. Pravilno dizajniran sajt može biti od presudnog značaja za uspeh kompanije, dok loš dizajn može odvratiti posetioce i smanjiti prodaju. Ali šta čini efikasan veb-dizajn?

1. Nejasna funkcionalnost sajta

Prvo pitanje koje treba postaviti prilikom izrade sajta jeste koja je njegova primarna svrha. Da li želite da informišete posetioce o nekoj temi, da prodajete proizvode ili usluge, ili možda hoćete da prikupljate kontakt informacije za buduće marketinške kampanje?

Razumevanje ove osnovne svrhe neophodno je za pravilno usmeravanje dizajna i sadržaja sajta.

Početna stranica je, kako mnogi vole da kažu, ulazna kapija vašeg veb-sajta. To je često prva stranica koju posetioci vide i stoga mora brzo i jasno da prenosi komunikacionu svrhu sajta. Ako je poruka nejasna ili zakopana ispod previše informacija, postoji velika šansa da će posetilac odmah napustiti sajt.

Komplikovani rasporedi, previše teksta ili nedostatak vizuelnih vodiča mogu da zbune posetioce. Zbunjenost često vodi do frustracije, a frustrirani korisnik brzo napušta sajt.

2. Slabi pozivi na akciju (CTA)

U svetu digitalnog marketinga i veb-dizajna pozivi na akciju (ili CTA – Call to Action) navode posetioca da ostvari konverziju, odnosno da izvrši određenu akciju koja predstavlja cilj vlasnika sajta (prodaja, prijava za njuzleter, prijava za imejl-listu itd.).

Poziv na akciju (ili CTA – Call to Action) jedan je od najvažnijih elemenata svakog veb-sajta. To je element sajta u kome se korisniku nudi konkretan korak koji treba da preduzme. Bez jasnog i primamljivog CTA, sav trud uložen u dizajn, sadržaj i optimizaciju može biti uzaludan.

Ovo su neki od ključnih aspekata koji čine efikasan CTA:

 • Vidljivost – Poziv na akciju treba da bude jasno vidljiv. Koristite kontrastne boje i postavite ga na strateške pozicije na sajtu;
 • Konciznost – CTA treba da bude kratak i jasan. Fraze poput „Kupi sada”, „Saznaj više” ili „Prijavi se” jesu direktne i korisnicima je odmah jasno šta se od njih očekuje;
 • Davanje vrednosti – Korisnici su skloniji da preduzmu akciju ako vide direktnu korist. Na primer, umesto „Prijavi se”, možete koristiti formulaciju „Prijavi se i ostvari 10% popusta”;
 • Izbegavajte pretrpavanje – Iako želite da korisnici preduzmu određenu akciju, pretrpavanje sajta s previše CTA može delovati kontraproduktivno i zbunjujuće.

3. Brzina sajta

Brzina sajta je vrlo važna za uspešno onlajn-prisustvo. U današnjem digitalnom dobu, kada svaki trenutak odlučuje hoće li posetilac ostati ili otići, brzina očitavanja vašeg veb-sajta postaje presudna. Savremeni korisnici očekuju trenutno učitavanje stranica, a svaka sekunda čekanja može značiti izgubljenog korisnika, a samim tim i potencijalnog klijenta.

Osim direktnog uticaja na korisničko iskustvo, brzina sajta ima veliki uticaj na stopu odustajanja posetilaca i stopu konverzije.

Zanimljivo je da je kompanija Amazon napravila istraživanje u kojem je ustanovljeno da svaka sekunda učitavanja smanjuje stopu prodaje za 1%. To možda ne deluje kao znatan pomak na prvi pogled, ali kada je reč o velikim firmama, ti brojevi mogu biti ogromni. Zamislite da vaša firma ne zaradi 10 miliona dolara više zbog sekunde učitavanja stranice!

Ako to nije dovoljno, brzi sajtovi dobijaju dodatne poene u očima pretraživača poput Gugla, što ih čini povlašćenim u rezultatima pretrage.

Evo nekoliko saveta kako da poboljšate brzinu sajta:

 • Kompresujte slike kako biste umanjili njihovu veličinu. Nastojte da kvalitet ostane nepromenjen. Mnogi sajtovi se opredeljuju i za format slike WebP, koji zauzima čak 10 puta manje memorije od klasičnih PNG i JPG formata, otkad je WebP postao kompatibilan sa velikom većinom pregledača/browser-a (Google Chrome, Safari itd.);
 • Keširanje omogućava da se izvesni resursi sačuvaju direktno na korisnikovom uređaju, što čini da se stranice brže učitavaju u budućnosti;
 • Birajte hosting provajdera koji pruža brže servere;
 • Smanjite korišćenje dodatnih skripti. Svaka skripta može produžiti vreme učitavanja sajta;
 • Interni linkovi (linkovi na stranicama koji vode do drugih stranica na vašem sajtu) mogu produžiti vreme potrebno za učitavanje ukoliko su redirektovani. Zamenite što više takvih linkova onima u poslednjem lancu redirekcije kako biste uštedeli vreme učitavanja;
 • Nakon pisanja HTML, CSS i JavaScript fajlova, odlična je praksa da ih kompresujete kako bi se brže učitavali. Razmaci, novi redovi, praznine itd. u linijama koda samo usporavaju očitavanje sajtova.

4. Nedovoljna navigacija

Način na koji korisnici pretražuju vaš sajt jednako je važan. Intuitivna navigacija omogućava korisnicima da lako pronađu ono što traže, čime se povećava verovatnoća da će ostati na sajtu i preduzeti željenu akciju.

Dobro dizajnirana navigacija smanjuje stopu napuštanja sajta i povećava šanse za konverziju. Kada korisnici lako pronađu ono što traže, verovatnije je da će ostati na sajtu, pretraživati ga dalje i, konačno, preduzeti željenu akciju.

Ovo su preporuke za izradu optimalne navigacije na sajtu:

 • Jednostavnost i razumljivost – Navigacija treba da bude intuitivna i lako razumljiva. Koristite jasne i koncizne nazive za stavke menija;
 • Logička struktura navbara – Organizujte stavke u navbaru po logičkom i hijerarhijskom smislu. Na primer, ako prodajete nameštaj, prvo treba da podelite proizvode na kategorije i onda da razvrstate proizvode po tim kategorijama. Ako posetioci traže nameštaj za spavaću sobu, lakše će ga naći ukoliko prvo traže kategoriju u navbaru;
 • Unesite breadcrumbs – Breadcrumbs služi tome da pokaže putanju od naslovne stranice ka trenutno otvorenoj strani. Ovo pomaže korisnicima da razumeju gde se nalaze na sajtu i da se lakše vrate unazad;
 • Pretraga – Ako imate sajt sa mnogo sadržaja, razmislite o dodavanju funkcije pretrage;
 • Izbegavajte složene menije – Višestruki nivoi podmenija mogu otežati navigaciju. Ako imate dosta proizvoda ili stranica koje zahtevaju veliki broj nivoa, pokušajte to da pojednostavite.

5. Previše elemenata na stranici

U digitalnom dobu, u kome je pažnja korisnika sve kraća, jasan i direktan pristup prezentaciji informacija postaje ključan.

Pretrpane stranice mogu biti zbunjujuće. Kada su stranice prepune informacija, posetioci često osećaju preplavljenost, što može rezultirati napuštanjem sajta pre nego što pronađu ono što traže.

Zašto je važno izbegavati pretrpane stranice? Prvo, previše informacija može otežati korisnicima da identifikuju najbitnije tačke i prepoznaju glavnu poruku sajta.

Drugo, stranice sa previše elemenata mogu duže da se učitavaju, što može frustrirati korisnike, naročito ukoliko im je sporija internet konekcija.

Treće, nepotrebni elementi mogu odvratiti korisnika od glavne akcije ili od informacija koje želite da prenesete.

Da biste korisnicima olakšali korišćenje sajta, upotrebljavajte tekstualne blokove tako da se uklapaju u vizuelne elemente, poput slika, grafika i infografikona, koji zajedno mogu efikasno preneti informacije na pregledan način.

Fokusirajte se na najvažnije informacije i izbegavajte nepotrebne distrakcije. Upotrebljavajte manje paragrafe i koristite što više vizuelnih elemenata koji bliže objašnjavaju ono o čemu govorite u tekstu.

6. Previše reklama

Dok reklame mogu biti jedan od izvora prihoda za mnoge veb-sajtove, previše oglasnih prostora može narušiti korisničko iskustvo i umanjiti kredibilitet sajta.

Zašto treba izbegavati prekomernu upotrebu reklama:

 • Ometanje – Stalni pop-up prozori, intersticijalni oglasi ili previše banera mogu ometati korisnike i odvratiti ih od glavnog sadržaja;
 • Vreme učitavanja – Reklame, posebno one s video-sadržajem, mogu usporiti vreme učitavanja stranice;
 • Poverenje – Previše reklama može narušiti poverenje posetilaca i stvoriti utisak da je sajt manje profesionalan ili da se previše oslanja na prihode od oglašavanja.

Ako ste blog, portal za vesti, ili bilo koji sajt koji ne zarađuje novac od prodaje bilo čega, onda je umerena količina reklama sasvim u redu. Međutim, ako na sajtu prodajete svoje ili tuđe proizvode ili usluge, reklame bi samo narušavale korisničko iskustvo i estetiku vašeg sajta, tako da je u tom slučaju bolje da ih nemate uopšte.

7. Nedostatak marketinške ekspertize u dizajnu

Uspostavite saradnju između svog tima za dizajn i marketinškog tima. Ove dve strane treba da sarađuju kako bi sajt efikasno komunicirao sa ciljnom publikom.

Iza svake boje, fonta i rasporeda elemenata leži strategija koja se koristi kako bi posetiocima sajta određena poruka bila preneta i usmerila ih ka određenoj akciji. Zato je potrebno da dizajn sajta bude usklađen sa marketinškom strategijom.

Zašto je važna integracija marketinških strategija u dizajn?

 • Ciljano komuniciranje – Kombinovanjem dizajnerskih i marketinških tehnika sajt može bolje da se prilagodi ciljnoj publici, čime se povećava šansa za konverziju;
 • Jasna poruka – Sajt koji uspešno kombinuje dizajn i marketinški sadržaj jasno i efikasno će preneti svoju glavnu poruku posetiocima;
 • Povećana konverzija – Kada su vizuelni i tekstualni elementi sajta usklađeni s marketinškim ciljevima, veća je verovatnoća da će posetioci preduzeti željenu akciju, bilo da je u pitanju kupovina, prijava ili preuzimanje materijala.

Kako dizajn i kopirajting treba da sarađuju?

Dizajn stvara vizuelnu priču, dok kopirajting dodaje narativ. Dizajneri donose vizuelne elemente koji privlače pažnju i vode korisnika kroz sajt, dok copywriteri koriste reči da informišu, ubede i motivišu korisnika. Kada ova dva aspekta efikasno sarađuju, stvaraju se sajtovi koji i izgledaju dobro i efektivno podstiču korisnike na željenu akciju.

Važnost saradnje između dizajnera i stručnjaka za marketing

I dok dizajneri razumeju vizuelne aspekte i korisničko iskustvo, stručnjaci za marketing razumeju potrebe i ponašanje ciljne publike. Integracijom ove dve ekspertize sajt može da bude optimizovan za najbolje korisničko iskustvo dok istovremeno postiže marketinške ciljeve.

Zaključak je jednostavan: prilikom izrade ili redizajniranja sajta važno je osigurati blisku saradnju između dizajnera i marketinškog tima. S obzirom na njihove jedinstvene veštine i znanja, ova kombinacija garantuje stvaranje sajta koji ne samo da izgleda estetski privlačno već i ostvaruje prethodno definisane ciljeve.

8. Slaba čitljivost

Svaki dizajner teži stvaranju veb-sajta koji će korisniku privući pažnju i držati je što je duže moguće. Međutim, bez obzira na atraktivnost dizajna ili važnost informacija koje nudite, sve to može biti uzaludno ako korisnik ne može jasno i lako da pročita sadržaj.

Dobar kontrast između teksta i pozadine jeste bitna komponenta čitljivosti. Pored toga, font treba da bude dovoljno velik kako bi bio lako čitljiv i mogao se prilagođava veličinama ekrana. Ovo može takođe predstavljati veliki problem korisnicima mobilnih telefona, koji čine većinu. Dizajn koji se prilagođava veličini korisnikovog uređaja je responzivan.

Responzivan dizajn ne samo da postaje važan za korisničko iskustvo već je neophodan i za SEO. Pretraživači kao što je Gugl penalizuju sajtove koji nisu mobilno optimizovani. Oni neće davati visoke pozicije na svojim pretragama sajtovima čiji dizajn nije prilagođen barem najupotrebljivijim uređajima. Responzivnost dizajna spada u bitne SEO ranking faktore.

Neprilagođenost sajta svim uređajima može biti uzrok problema s navigacijom i povećati stopu napuštanja sajta, a tako i negativno uticati na vašu poziciju u rezultatima pretrage.

Investiranje vremena i resursa u osiguravanje čitljivosti, uključujući pravilnu primenu responsive dizajna, ne samo da će pomoći korisnicima da lakše koriste informacije, nego će i povećati verovatnoću da se duže zadrže i preduzmu željene akcije na vašem sajtu.

Uspeh veb-sajta ne zavisi samo od njegovog izgleda. Bitni su i funkcionalnost i brzina sajta, kao i korisničko iskustvo. Važno je da sajt jasno otkriva svoju svrhu, brzo se učitava, olakšava korisnicima navigaciju i nudi sadržaj koji je lako čitljiv na svim uređajima.

Takođe, efikasna integracija marketinških strategija u dizajn sajta može znatno povećati konverzije i ostvariti bolje onlajn-rezultate.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
12 saveta za uspešno pregovaranje Memo 2
Urgency Seminar - Značaj i primena standarda u razvoju softvera
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.