Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

8 najčešćih grešaka u dizajniranju sajta

Postoje uobičajeni propusti i greške koje prave web dizajneri u procesu izrade web sajta. Bilo da ste početnik u web dizajnu ili se već neko vreme bavite ovim poslom ne biste smeli da dozvolite da se ove greške dešavaju. One mogu ostaviti prilično loš utisak na posetioca sajta, a sa marketinške strane naneti veliku štetu vlasniku sajta.


Evo osam najčešćih:

1. Nejasna funkcija sajta

Najgora stvar je da posetioci dođu na neki web sajt i da im nije jasno o čemu se tu zapavo radi. Oni dolaskom na sajt ne mogu odmah da shvate šta sajt nudi i koja je njegova osnovna funkcija.

Početna stranica sajta mora na jasan način da objasni posetiocima o čemu je reč na sajtu. Ako se na sajtu nešto prodaje - da se tačno zna šta se prodaje, ako sajt pruža neke informacije - u vezi sa čim su informacije na sajtu i sl.

Ako je sajt nejasan i stvara konfuziju, posetioci sajta će odmah otići i više se neće vratiti. To je anti - reklama za jednu firmu.

2. Loš web dizajn

Dizajn je slika firme na internetu. Posetioci sajta umnogome cene kredibilitet i poslovnost kompanije kroz web dizajn. Loše dizajniran web sajt narušava imidž kompanije, te se zato morate biti oprezan kada je u pitanju web dizajn.

Dizajn je proces koji započinje sagledavanjem koncepta budućeg sajta, planiranjem sajta i na kraju dizajniranjem. Postoji dosta elemenata koje treba uskladiti prilikom dizajniranja sajta: izbor tehnike koja će se koristiti za izradu, sadržaj u vidu teksta, fotografije, animacije itd.

3. Nekvalitetan sadržaj

Sadržaj je razlog dolaska posetioca na web sajt. Način na koji je napisan sadržaj može da utiče na uspeh sajta. U zavisnosti da li je sadžaj kvalitetan ili loš zavisiće i rangiranje sajta na internet pretraživačima, a time i broj poseta sajtu. Dobar sadržaj treba da animira kupce i podstakne ih na akciju.

4. Loša navigacija

Navigacija web sajta je važan element koji se ne sme zanemariti. Elementi web sajta kao sto su header, navigacioni meni, sadržaj, footer i ostali, treba da imaju logičan raspored.

Ništa neće oterati posetioca sa sajta kao zbunjujuća navigacija na sajtu. Kada potencijalni kupac poseti websajt, neophodno je da u svakom trenutku zna na kojoj se stranici nalazi kao i da jednostavno pronađe stranice koje je već posetio. Navigacioni meni mora da bude na svakoj stranici websajta i lociran na istom mestu Web stranice.

5. Kreiranje sajta u Flash-u

Najnovija istraživanja koja se tiču internet marketinga pokazala su da je sajt koji se kreira u Adobe Flash-u smanjuje broj poseta za više od 30%. Posetioci posećuju sajtove sa različitih tipova računara, različite su brzine veze... Vreme učitavanja sajta može biti prilično dugo što može oterati posetioce sajta zauvek. Ne samo one nestrpljive, već i ostale.

Može se desiti da firma potroši "grdne pare" na kreiranje sajta u Flash tehnologiji, da to izgleda estetski besprekorno, a da veliki broj posetioca nikada ne vidi taj sajt.

6. Previše reklama na sajtu

Naravno da sajt treba da sadrži reklame i bannere, ali previše banera i reklama može delovati posetiocima prilično napadno i agresivno, i mogu posmatrati web sajt kao prodavnicu ili oglasni prostor.

7. Kreiranje sajta od osoba bez ikakvog iskustva u marketingu

Najveci broj web dizajnera ume samo da dizajnira. Ne poznaje strategije i tehnike marketinga i ne zna kako se pravi novac na Internetu. To može biti veliki problem. Sajt je lepo dizajniran, ali njegova funkcija da privuče kupce se ne ostavruje. Proces web dizajna treba da je povezan sa copywritingom, tj. pisanjem prodajnih poruka.

8. Loša čitljivost na sajtu

Prilikom dizajniranja mora se voditi računa da kontrast između boje slova i pozadine bude takav da se tekst jasno vidi. Ne sme biti teškoća prilikom čitanja. Treba izbegavati belu pozadinu sa svetlom bojom fonta i obrnuto, tamnu pozadiinu sa tamnim fontom.

 

Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Seminar - Upravljanje rizicima Kako napraviti uspešan timski rad?
Booking a Hotel Room Appreciation
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.