Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Šta je to dobar Web sajt i šta on mora sadržati?

Globalizacija, razvoj interneta i telekomunikacija uticali su na privredu svuda u svetu. Prisustvo na internetu danas je postalo jedan od presudnih faktora uspeha na tržištu, bez obzira na veličinu kompanije ili delatnost kojom se bavi.

Investiranjem u veb-sajt više niste ograničeni na svoj grad ili zemlju. Vaša firma lako i brzo postaje dostupna svima na svetu. Veb-sajt je ogledalo firme i može mu pristupiti svako ko ima internet, bez obzira na udaljenost, radno vreme ili broj posetilaca.

Za pravljenje zaista dobrih veb-prezentacija potrebno je da poznajete principe: marketinga, dizajna i psihologije kupaca.

Isto tako važno je i da pratite trendove na internetu i tokove poslovanja na internetu. Internet se, kao i svet u kome živimo, stalno menja. Uspešne formule za pravljenje sajtova iz prošlosti mogu biti kontraproduktivne u budućnosti.

Dobar veb-sajt je onaj koji vaši kupci lako pronalaze na internetu i koji dobro komunicira sa njima. Veb-sajt štedi vaše vreme, jer ostvaruje kontakte sa kupcima po ceo dan i noć omogućavajući vam da se posvetite drugim, važnijim poslovima.

Kako napraviti sajt koji će biti uspešan? Da bi se to postiglo, on mora da zadovolji više kriterijuma.

Tri najvažnija su:

  • dizajn;
  • sadržaj;
  • navigacija.

Šta je dizajn veb-sajta?

dobro dizajniran web sajt

Estetska komponenta vašeg onlajn-prisustva je snažan alat koji reflektuje profesionalizam i identitet vaše kompanije. Kada posetioci pristupe vašem sajtu, prva stvar koju primećuju je vizuelni izgled, a na osnovu toga stvaraju prvi utisak o kredibilitetu i ozbiljnosti vaše firme.

Dizajn koji nije usklađen sa standardima ili je loše izveden može narušiti reputaciju vaše kompanije u očima korisnika. Proces kreiranja kvalitetnog dizajna sajta nije samo površno bitan posao. On zahteva analizu potreba ciljne publike, pažljivo planiranje strukture i sadržaja, i odabir pravih tehnika i alata za njegovu izradu.

Svaki detalj, od izbora boja, tipografije, rasporeda elemenata, pa do multimedijalnog sadržaja kao što su fotografije i animacije, treba pažljivo usklađivati sa svim ostalim kako bi se postigli sklad i funkcionalnost. Ulaganje u kvalitetan veb-dizajn jeste ulaganje u imidž i budućnost vaše kompanije.

Sadržaj veb-sajta

Sadržaj predstavlja srž svakog veb-sajta i glavni je pokretač koji privlači posetioce. Kada korisnici pretražuju internet, oni tragaju za potrebnim informacijama, odgovorima ili uslugama. Upravo su kvalitet i relevantnost sadržaja koji nudite ono što će ih privući ili odbiti.

Ako je sadržaj jasno i precizno napisan, posetioci će lakše razumeti poruku koju želite da prenesete, dok će nejasan ili površan sadržaj često za rezultat imati gubitak interesovanja i potencijalnih klijenata.

Važno je napomenuti da i internet pretraživači, poput Gugla (Google), daju prednost kvalitetnom sadržaju. SEO optimizacija je disciplina koja se bavi poboljšanjem vidljivosti sajta na pretraživačima, a jedan od njenih najbitnijih aspekata je upravo kvalitet sadržaja.

Sajtovi s bogatim, relevantnim i ažurnim sadržajem često imaju bolje pozicije u rezultatima pretrage, što dovodi do veće vidljivosti i većeg broja poseta.

Način na koji predstavljate svoj proizvod ili uslugu pomoću reči ima izuzetno važnu ulogu u ostvarivanju uspeha vašeg biznisa. Kvalitetan i ubedljiv opis ne samo da služi kao informativni alat već i kao sredstvo koje može direktno uticati na odluku potencijalnog kupca da odabere upravo vaš proizvod ili uslugu.

Vaš sadržaj bi trebalo da vodi kupca kroz putanju koja počinje od prepoznavanja potrebe, prelazi preko razumevanja beneficija koje vaš proizvod ili usluga donosi, pa sve do odluke o kupovini.

Informacije koje pružate, ton i stil komunikacije, kao i vizuelni elementi, mogu doprineti ostvarivanju prodaje formiranjem pozitivnog utiska i tako učiniti da od nezainteresovanog posetioca načinite klijenta.

Navigacija kroz veb-sajt

Jednostavna i intuitivna navigacija na veb-sajtu je vrlo važna za pružanje prijatnog korisničkog iskustva. Svaka komponenta veb-sajta, uključujući zaglavlje (header), navigacioni meni, sadržaj, podnožje (footer) i druge segmente, treba da je strukturirana na način koji olakšava korisnicima da se s lakoćom kreću kroz sajt i pronađu informacije koje traže.

Razmislite o navigaciji kao o mapi sajta. Kao što turista koristi mapu da bi pronašao atrakcije u nepoznatom gradu, tako posetioci koriste navigaciju da bi brzo došli do željenog sadržaja na vašem sajtu.

Ukoliko se posetilac izgubi ili ne može lako da pronađe potrebne informacije zbog komplikovane ili nejasne navigacije, postoji velika verovatnoća da će napustiti sajt i možda se nikada neće vratiti.

U suštini, dobro osmišljena navigacija smanjuje broj koraka koje posetilac treba da preduzme kako bi došao do željenog cilja, bilo da je to kupovina proizvoda, čitanje članka ili uspostavljanje kontakta sa vašom kompanijom. Investiranje vremena i resursa u optimizaciju navigacije sajta neophodno je kako biste zadržali posetioce i povećali broj konverzija.

10 osnovnih elemenata koje web sajt mora sadržati

Proces kupovine i naručivanja na sajtu

Pored 3 kvalitetno izrađena navedena elementa veb-sajta, postavlja se neizbežno pitanje: po čemu se konkretno razlikuje prosečan veb-sajt od lošeg, a šta odvaja dobar sajt od izvanrednog? U nastavku je izloženo 10 suštinski bitnih karakteristika koje bi svaki veb-sajt trebalo da poseduje.

Naslov veb-stranice

Prvi element koji posetioci vašeg sajta vide jeste naslov. Naslov mora opisivati šta se nalazi na stranici. To je osnovni element vašeg veb-sajta. On pomaže posetiocima da odrede šta ih interesuje na vašem veb-sajtu.

Naslov veb-stranice mora biti jasan, koncizan i treba da ima smisao. U okviru njega morate da napišete ključne reči koje će privući vaše potencijalne kupce.

Jednostavan proces kupovine i naručivanja

Ukoliko posetioci žele da kupe vaš proizvod ili uslugu, postarajte se da to učine na što jednostavniji način. Ne ostavljajte ih u nedoumici. Potencijalnim kupcima morate objasniti šta je potrebno da urade, i to bez ikakvog komplikovanja.

Ukoliko žele da kupe proizvod, pomozite im tako što ćete link nazvati: „Kliknite ovde za naručivanje proizvoda X”, ili „Dodaj u korpu” i taj link staviti u dugme koje privlači pažnju.

Uloga korisnih fotografija

Fotografije i slike ne samo da predstavljaju vizuelnu prezentaciju vašeg proizvoda ili usluge, već i igraju odlučujuću ulogu u kreiranju doživljaja brenda i povezivanju sa potencijalnim kupcima.

Predstavljanjem vaših proizvoda kroz kvalitetne, atraktivne i detaljne fotografije omogućavate kupcima da vizuelno istraže ono što nudite, čime potpomažete proces donošenja odluke o kupovini.

Uključivanjem interaktivnih elemenata, kao što su fotografije sa linkovima i galerije koje omogućavaju uvećavanje slike za bolji prikaz detalja proizvoda, obogaćujete korisničko iskustvo i pružate dodatne informacije u vizuelnom kontekstu.

Fotografije mogu služiti i kao sredstvo za izgradnju emocionalne veze sa kupcima, bilo kroz dočaravanje doživljaja upotrebe proizvoda ili kroz odražavanje vrednosti brenda.

SEO aspekt takođe nije za zanemarivanje – optimizacija slika, kroz alt tekstove, opise i kvalitetne nazive datoteka, može pozitivno uticati na pozicioniranje vašeg sajta na pretraživačima.

Vizuelno privlačne fotografije dodatno mogu motivisati korisnike da dele vaš proizvod na društvenim mrežama, šireći tako vidljivost vašeg brenda u digitalnom svetu.

Prijavljivanje za njuzleter

Većina posetilaca koji se prvi put nađu na vašem sajtu neće odmah kupiti vaš proizvod ili uslugu. Oni obično dolaze kako bi se informisali o vašoj ponudi. Da biste zadržali kontakt sa potencijalnim kupcima, pronađite način da prikupite njihove imejl-adrese.

Jedan od načina jeste da se prijave za besplatni elektronski magazin, to jest njuzleter. Drugi način je da im ponudite da besplatno preuzmu neki proizvod (uglavnom je u pitanju neki korisni E-book ili E-guide u obliku PDF fajla).

Na ovaj način dobijate šansu da imate podatke posetilaca sjta u svojoj bazi podataka i da ih redovno obaveštavate o novim proizvodima, uslugama, promocijama, kao i da zadržite kontakt sa njima. Opcija prijavljivanja daje vam odličnu priliku da posetioci veb-sajta postanu vaši kupci i da time povećate prodaju.

Svedočenja kupaca

Odličan način da izgradite kredibilitet firme, to jest da uverite kupce da prodajete proizvode ili usluge koji zaista vrede jeste da uključite komentare zadovoljnih kupaca koji objašnjavaju kako su im vaš proizvod ili usluga pomogli da poboljšaju kvalitet svog života.

Ispod komentara upišite imena vaših zadovoljnih kupaca, a ako je moguće, priložite i njihove fotografije. Ovim ćete povećati kredibilitet vaših proizvoda i usluga.

Stranica „O nama”

Posetioci su u većini slučajeva skeptični prilikom kupovine preko interneta, jer se na ovaj način gubi lična interakcija ili poslovanje licem u lice.

Najbolji način da uverite posetioce ko ste i šta radite jeste da sastavite stranicu „O nama”, koja sadrži osnovne informacije o vama, vašim zaposlenima i vašem poslovanju.

Stranica pitanja i odgovora – FAQ

Integracija stranice sa najčešće postavljanim pitanjima i odgovorima, poznate kao FAQ (Frequently Asked Questions), na vaš sajt, nije samo preporučljiva već i neophodna za uspešnu interakciju i komunikaciju sa posetiocima i potencijalnim kupcima.

Stranica FAQ pruža odgovore na osnovna i uobičajena pitanja koja posetioci mogu imati u vezi sa vašim proizvodima ili uslugama, olakšavajući im proces donošenja odluka i povećavajući transparentnost vašeg poslovanja.

Pravilno strukturirana i informativna FAQ stranica može znatno da poboljša korisničko iskustvo na vašem sajtu iz nekoliko razloga.

  • Dostupnost informacija – Posetioci mogu lako pronaći odgovore na svoja pitanja bez potrebe za slanjem imejla ili čekanjem na odgovor korisničke podrške;
  • Vreme reakcije – Olakšava brz pristup informacijama, štedeći vreme i resurse i vaših posetilaca i vašeg tima za podršku;
  • Povećanje broja konverzija – Često pravovremeni i jasni odgovori mogu biti presudni faktor u pretvaranju posetilaca u kupce;
  • SEO prednosti – Dobro napisan FAQ deo može takođe poboljšati SEO vaše veb-stranice, jer može sadržati ključne reči i fraze koje vaši potencijalni kupci često koriste u pretrazi;
  • Izgradnja poverenja – Transparentnost i spremnost da se odgovori na pitanja kupaca grade poverenje između vas i vaših posetilaca.

Vaši kontakt-podaci

Radi ostvarenja prodaje i izgradnje vašeg kredibiliteta, postavite potpune informacije o načinima uspostavljanja kontakta sa vašom firmom. Ovo podrazumeva jasno istaknut broj telefona, broj faksa, poštansku adresu i imejl-adresu. Neka kontakt-informacije budu postavljene na svakoj stranici, ako je to moguće.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Zašto vaša kompanija mora da se aktivira na društvenim mrežama + infografik Kako uticati na ljude - najčešće korišćene strategije
Kako se grade ugled i dobri odnosi s kolegama na poslu? Booking a Hotel Room
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Marketing i marketing menadžment.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.