Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Telefonska komunikacija

Telefonska komunikacija je vrlo važna u današnjem brzom svetu. Ni jedan posao koji želite da obavite ne može zaobići razgovor telefonom.

Komunikacija telefonom igra važnu ulogu u građenju efikasnih veza. Većina ljudi kreira mentalnu sliku čoveka na osnovu razgovara preko telefona.

Da li ćete sve uraditi kako treba, hoćete li dobiti sve potrebne informacije ili ostaviti željeni utisak preko telefona zavisi od mnogo faktora.

Kao i kad je u pitanju razgovor uživo, prvih par sekundi razgovora je presudno. U njima osoba sa druge strane prikuplja sve što može znati o vama: pol, starost, boja glasa, ljubaznost, elokventnost... Na vama je da u prvih nekoliko sekundi ostavite utisak u skladu sa poslom koji obavljate.

pravila u telefonskoj komunikaciji

Da bi govor bio razgovetan, treba pažljivo da birate reči. Telefonsku komunikaciju olakšava upotreba jednostavnih reči i rečenica. Neophodno je da izbegavate stručni žargon koje vaši sagovornici neće lako razumeti.

Pet najvažnijih stvari o kojima morate voditi računa u telefonskoj komunikaciji su:


Vaš glas

Veliki broj istraživanja je pokazao da slušaoci kreiraju mišljenje na osnovu glasa. Glas treba da vam bude čist i da ne podrhtava. Gubitak samopouzdanja se može reflektovati na vašem glasu. Probajte to da izbegnete. Morate biti sigurni dok razgovarate telefonom. Nemojte telefonirati kada ste uznemireni.

Brzina javljanja na telefon

Niko ne voli da čeka dugo. Pravilo je da bi trebalo da se javite pre nego što telefon zazvoni treći put.

Tema razgovora

Pre telefonskog poziva, poželjno je da napravite skicu na papiru. To će vašem telefonskom razgovoru dati redosled i nećete zaboraviti najvažnije tačke. Bitno je i da ne skrećete sa teme razgovora.

Način prezentacije poruke

Način na koji prezentirate poruku preko telefona vrlo je važan u usmeravanju vaše komunikacije. Desiće se situacije kad ćete morati preneti neugodnu vest. Niko ne voli neugodne vesti. One mogu uvrediti vašeg kupca ili klijenta. U takvim situacijama koristite se nagoveštajima da navedete slušaoca da razume neugodnu vest. Uvek probajte indirektno saopštiti takvu poruku.

Aktivno slušanje

Vrlo je bitno da ne prekidate sagovornika usred konverzacije. Da zapisujete teze razgovora. Da stvorite osećaj sagovorniku da ga ozbiljno slušate.

 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Plate direktora - zarade od kojih zastaje dah Business Conversation at Restaurant
Emocionalna inteligencija Direct response tehnika kao način da se pridobiju novi kupci
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Prodaja i menadžment prodaje.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.