Započnite karijeru HR menadžera od nule

IT obuka za buduće stručnjake

Trenutno najpopularnija oblast na tržištu rada jesu informacione tehnologije. Još važnije, sasvim je izvesno da će u budućnosti poslovi iz ove oblasti biti još traženiji. Procenjuje se da se svake godine potreba za IT stručnjacima uvećava za 10% u odnosu na prošlu, i sasvim je izvesno da će vam njihove usluge biti neophodne kojim god biznisom da se bavite.IT obuka za buduće stručnjake

Iz tog razloga, jedna od najisplativijih odluka jeste da još danas u vaše usavršavanje za određenu poziciju bude uključena i IT obuka. Na taj način, ne samo što ćete unaprediti svoju karijeru već će i vaš rad dobiti novu dimenziju kada je kvalitet u pitanju. Ili, jednostavnije, što više znanja posedujete to ste poželjniji kandidat na tržištu rada i imate veću mogućnost zaposlenja.

Prekvalifikacija za IT

Neadekvatan odabir obrazovanja nije redak slučaj. Učenici često prilikom upisa u srednje škole i na fakultete odaberu ono što im deluje najlakše, što im daje mnogo slobodnog vremena, ili ono što odaberu njihovi prijatelji. Pritom ne obraćaju pažnju na potrebe tržišta rada, niti vode računa o svojim željama.

Ako ste se pronašli u ovim rečenicama, budite uvereni da niste jedini. U skladu sa savremenim tendencijama, tržište rada se menja neverovatnom brzinom. Profesije koje su do pre nekoliko godina bile izuzetno tražene sada su gotovo nepotrebne. Zbog toga se danas mnogi nalaze u kompleksnoj situaciji, ali to ne znači da je sve izgubljeno. Ukoliko želite da napravite zaokret u svojoj karijeri ili u samom školovanju, uvidećete da imate široku perspektivu. 

Bilo da ste pohađali fakultet za koji se ispostavilo da ne nudi mogućnosti za kvalitetan posao ili da ste već dugo u određenoj branši, imaćete priliku za prekvalifikovanje u nekoj od oblasti iz informacionih tehnologija. 

To je izuzetno važno i ako vodite biznis koji nije u direktnoj vezi sa IT-jem. Ukoliko želite da unapredite posao, više će vam se isplatiti da podstaknete svoje radnike na prekvalifikaciju i tako pomognete zaposlenima da razviju više veština.

Jedan od boljih primera jeste nacionalni program za IT prekvalifikacije koji je Vlada Republike Srbije sa Kancelarijom za informacione tehnologije i e-upravu pokrenula 2017. godine. Ovaj program bio je osmišljen tako da osposobi za poslove iz oblasti IT-ja one koji prođu preliminarne testove i dobiju stručna znanja u roku od tri do šest meseci. Kada je pokrenut, imao je 100 polaznika, od kojih se do februara naredne godine njih 35 zaposlilo u oblasti informacionih tehnologija.

Program je bio postavljen tako da u njemu mogu učestvovati oni građani koji nisu završili više od dve godine neke visoke škole ili fakulteta na informatičkim smerovima, odnosno oni koji ne studiraju. Odabrani kandidati pratili su IT obuke u devet obrazovnih ustanova, među kojima je i LINKgroup, koji u ponudi obuke za PHP i Java programere. Program se sastojao od 250 nastavnih časova, što je minimum za sticanje praktičnih i teorijskih znanja.

Potreba za IT stručnjacima u Srbiji, ali i celom svetu neprestano raste. Mi vam u nastavku teksta otkrivamo vam najtraženije poslove u oblasti IT-ja.

Poslovi za koje je važno poznavanje IT-ja

IT je oblast rada koja se širi neverovatnom brzinom i postaje temelj modernog biznisa uopšte. Oni koji su spremni da stvaraju karijeru u ovoj oblasti naići će na veliki izbor smerova koji će ih dovesti do kvalitetnog i veoma isplativog posla. 

Kao što smo pomenuli, čak i ako vaša profesija nije u direktnoj vezi sa informacionim tehnologijama, imaćete mnogo benefita ukoliko steknete znanja i iz ove oblasti. U nastavku teksta možete saznati nešto više o poslovima za koje je IT obuka izuzetno važna.

Menadžer projekata

Može vam se učiniti da poznavanje informacionih tehnologija nije neophodno da biste uspešno vodili biznis, ali uzmite u obzir da se još od kraja XX veka tehnologija nezaustavljivo menja. 

Menadžer projekata je profesija koja podrazumeva posedovanje brojnih veština. Kao projektni menadžer, pored razvoja i vođenja tima zaduženog za projekat, vodićete i njegove finansije. U poslednje vreme neophodno je da te veštine budu potkrepljene i znanjem iz IT oblasti, pre svega jer je velika verovatnoća da ćete veći deo svog posla obavljati kroz različite alate ili blisko sarađivati sa ekspertima iz oblasti programiranja i drugim IT stručnjacima.

Recimo, može se desiti da vam hitno treba rešenje za problem u programu koji vam je neophodan za dalji razvoj projekta. Poznavanje HTML-a ili PHP programiranja mnogo će olakšati i ubrzati rešavanje tog problema.Studenti na projektu

Menadžer prodaje

Kao i sve ostale menadžerske pozicije, i ova zahteva posedovanje znanja iz više različitih oblasti. U trenutku kada je ekspanzija e-commercea izraženija nego ikada pre profesija menadžera prodaje podrazumeva da ćete koliko-toliko biti upoznati sa informacionim tehnologijama. Kada imamo u vidu da je posao prodajnog menadžera da pravi ugovore za kupce, organizuje logistiku prodaje i razmatra poslovne, prometne i tehničke uslove kupovine, jasno je da ništa od toga neće biti jednostavno bez upućenosti u IT.

Bilo da upravljate e-prodavnicom ili pokrećete B2B poslovanje, treba da imate u vidu da bez bazičnog poznavanja IT-ja nećete daleko dogurati. U najmanju ruku, vaša efikasnost će biti manja, a samim tim i kvalitet poslovanja će opasti.

Finansijski menadžer

Menadžer finansija je osoba koja mora da poznaje korporativne finansije i finansijske rizike, da raspolaže znanjima iz mikro i makro ekonomije, da razume elektronsko bankarstvo i da uvek bude u toku sa izmenama koje nastaju u svetu finansija.

Zato je za ovu poziciju rad na računaru esencijalan. Pod tim se podrazumeva da će finansijski menadžer odlično poznavati rad u računovodstvenim i knjigovodstvenim programima, kao i u Excelu. Samim tim što ćete koristiti programe i aplikacije, možete da računate da će u nekom trenutku biti potrebno da rešavate i probleme tehničke prirode. To, naravno, neće biti čest slučaj, ali tehnološko znanje će i te kako biti korisno ako ikada dođete u takvu situaciju.

Rad sa novcem zahteva od vas izuzetan fokus, tačnost i efikasnost. To znači da je brzo rešavanje mogućih problema krucijalno za poslovanje. U tom smislu, znanje iz oblasti informacionih tehnologija može biti i te kako korisno.

Poslovni administrator

Ako želite da radite na ovoj poziciji, morate ovladati komunikacijskim veštinama, dobro poznavati računovodstvo i knjigovodstvo, po mogućstvu i pravne aspekte poslovanja, i posedovati napredno znanje iz IT-ja. 

Poslovni administrator je neophodan svakoj ozbiljnoj kompaniji, a samim tim je i vrlo tražen na berzi rada. Svesni smo da se dobar deo administrativnih poslova danas može završiti preko interneta, te da se ova profesija u velikoj meri oslanja na IT. Iz tog razloga, bez dobrog poznavanja ove oblasti danas nije moguće baviti se poslovnom administracijom. S druge strane, usavršavanje u oblasti informacionih tehnologija vrlo lako vam može pomoći da dobijete mesto na ovoj veoma traženoj poziciji.

Marketing menadžer

Verovatno vam se čini da za ovakvu poziciju nema potrebe da preterano poznajete IT, ali budite uvereni da nije baš tako. Marketing je danas vrlo široka oblast i od menadžera se očekuje da poseduje brojne veštine. 

Za obavljanje glavnog dela ovog posla, kreiranje i sprovođenje marketinškog plana, potrebni su konstantno istraživanje i analiziranje. Za to je, naravno, najpogodniji internet, najvažniji izvor informacija još od početka 21. veka. Samim tim, marketing menadžer će morati da poznaje načine na koje će doći do specifičnih podataka, kao i gde može usmeriti one podatke koje želi da prezentuje. IT obuka za marketing

U ceo taj proces moraju biti uključeni razni programi i alati kako za pretragu, tako i za unos i usmeravanje podataka u marketinške svrhe. To čini znanje iz IT-ja prekom potrebom za svakog marketing menadžera. Vrlo je verovatno da na ovoj poziciji nećete morati da znate napredno Java ili C++ programiranje, ali nije naodmet upoznati se sa osnovama. Uzimajući u obzir moderne marketinške tendencije, znanje iz informacionih tehnologija će vam doneti višestruku korist.

Kako do dobrog posla pomoću IT-ja?

Mnogo je načina da se osposobite za rad u različitim oblastima pomoću informacionih tehnologija. Veliki broj visokih škola i fakulteta nudi kurseve u vezi sa specifičnim profesijama u okviru IT-ja. Takođe, mnogobrojne su mogućnosti i kada je u pitanju usavršavanje putem online kurseva, video-tutorijala i ostalih neformalnih i formalnih edukativnih platformi, a jedna od njih je da naučite osnove programiranja.

Čak i ako ste primarno okrenuti online marketingu ili prodaji, znanje iz IT-ja će vam biti višestruko korisno. Kao što smo pomenuli, u digitalnoj eri je ono neophodno kako bi vaš biznis napredovao. S druge strane, ukoliko ste spremni za prekvalifikaciju, mogućnosti kada je u pitanju IT obuka su brojne. 

Ukoliko želite obimnije i sveobuhvatnije znanje od onog koje kursevi nude, znanje koje će vam biti propusnica za neku od profesija koje smo naveli, BusinessAcademy nudi brojne programe koji će vam pomoći da to ostvarite. Kroz jednogodišnja školovanja poput Marketinga i marketinškog menadžmenta, Prodajnog menadžmenta, Menadžmenta projekata, Poslovne administracije ili Finansijskog menadžmenta steći ćete znanja i sertifikate pomoću kojih možete aplicirati za navedene pozicije i na taj način doći do vrlo dinamičnih i isplativih poslova.

U okviru pomenutih programa imaćete prilike da podrobno upoznate profesije kojima želite da se bavite, kao i da otkrijete koliko je IT važna oblast za svaku od njih. Videćete da je u nekima njen udeo mali, ali se ne može zanemariti, dok je u drugima ona neophodna za svaki segment poslovanja. 

Kako god da okrenete, poznavanje informacionih tehnologija je neophodno za dalji napredak kojim god poslom da se bavite. Zato iskoristite prilike koje vam se nude za usavršavanje ili prekvalifikaciju i zakoračite u svet savremenog poslovanja.

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se