Postani i ti deo generacije 2019/20

Fanki biznis postavlja menadžment i rukovođenje u središte zbivanja

Rukovođenje i menadžment su važniji nego ikada pre. Gurui i analitičari već godinama ukazuju na njihov značaj, možda i zato da bi opravdali svoje postojanje. Sada, međutim, to je realnost. Ovo je doba vremena i talenta, doba u kome vreme i talenat prodajemo, eksploatišemo, organizujemo, angažujemo i pakujemo. Odlučujući resurs današnjice nosi cipele i svakoga dana odlazi s posla oko pet. Zbog toga su menadžment i rukovođenje ključni za sticanje komparativne prednosti. To je ono što nas izdvaja iz mase. Način na koji ćete privući, zadržati i motivisati svoje ljude važniji je od tehnologije. To je ono što stvara održivu jedinstvenost. Ali, kako su menadžment i rukoviđenje sazrevali kao moćno oružje u borbi protiv konkurencije tako se i njihova priroda menjala.

Šef je mrtav. Više ne možemo da verujemo lideru koji tvrdi da sve zna bolje i uvek je u pravu. Menadžment zasnovan na brojevima je prošlost. Menadžment zasnovan na strahu ne uspeva. Ako su ljudi menadžment, onda menadžment mora postati humanagement - humani menadžment.

šta je fanki biznis

Koje promene donosi fanki biznis?

Radno mesto kao takvo je mrtvo. Više ne verujemo u parče papira s naslovom „Opis radnog mesta". Nova realnost zahteva daleko veću fleksibilnost. U dvadesetom veku, menadžeri su uglavnom imali jedan posao na kome su gradili svoju karijeru. Sada govorimo o dve karijere i sedam poslova. Prošli su dani odanog radnika koji u istom preduzeću radi decenijama, bezbedan i spokojan u svom prašnjavom kancelarijskom kutku. Uskoro će naglasak biti na životu, ne na karijeri, a posao će biti serija turneja i projekata.

Nove uloge neizbežno iziskuju nove veštine. Pre trideset godina, bilo je dovoljno da naučimo jednu novu biznis veštinu godišnje. Sada je to jedna nova veština na dan. Veštine vole umrežavanje - šezdesetih, na primer, prosečan menadžer je morao da zapamti 25 imena tokom čitave svoje karijere - danas ih toliko zapamti za mesec dana. Sutra će to, možda, biti 25 novih imena nedeljno (pri čemu će ih bar pola biti stranih).

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
4 faze razvoja tima Kako se daje dobra povratna informacija na poslu
Šta ne treba da radite na radnom mestu? Internet marketing strategije
Ako Vas interesuju zanimanja iz ove oblasti pogledajte program: Strategijski i operativni menadžment i Menadžment ljudskih resursa.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.