SVE ŠTO VAM JE POTREBNO ZA ODLIČNO PLAĆEN POSAO!

Ideje za kreativnost - 14 načina da budete kreativni

Kreativnost je jedna od najvažnijih veština, nezavisno o kojoj vrsti posla se radi. Ne morate biti genije da biste zadivili šefa, klijenta, poznanika, prijatelja. Uz malo truda i vremena svako može biti kreativan. Ukoliko su vam potrebne ideje za kreativnost, evo nekoliko saveta kako da potstaknete vlastitu maštu:

Priuštite sebi dovoljno odmora i opuštanja

Odmor i opuštanje nisu samo značajni za Vaše zdravlje, već Vas mogu učiniti i mnogo kreativnijom osobom. Ljudima sinu veoma zanimljive, inovativne i kreativne ideje kada sebi priušte dovoljno sna. Kratak predah od aktuelnog problema ili projekta osvežava um i stvara atmosferu za dobre ideje. Ako osećate da ste zapeli sa poslom, ne bi bilo loše da odete u šetnju ili odigrajte partiju tenisa. Najvažnije je da shvatite da nema potrebe da se osećate krivim, zbog kratkog predaha, jer dugoročno sebi činite uslugu.

Nađite vremena za hobije

Vaša strast prema nečemu pomaže Vam da drugačije gledate stvari, jer možete naći sličnosti između postojećeg problema i Vašeg hobija. Drugim rečima, Vaš hobi će biti izvor Vaše inspiracije. Zato je jako važno da odvojite vremena za omiljene aktivnosti i probudite vlastitu kreativnost.

Izbacite sve misli iz glave

Pokušajte se rešiti reči: Moram..., Ovako to ide..., Ovo je jedini način... Zaboravite na trenutak sve što znate o određenom problemu i krenite iz početka. Krenite ka rešenju na osnovu vlastitih ideja bez obzira kako su Vas učili i kako ste navikli na rešavanje tog problema.

Verujte svojoj intuiciji

Razvijajte Vašu intuiciju. Sigurno Vam se dogodilo da niste poslušali intuiciju iz straha, a kasnije ste žalili zbog toga. Što češće počnete koristiti intuiciju, to će se ona više istančati. Prva ideja koja Vam padne na pamet je često najbolje, najlakše i najefikasnije rešenje.

Slušajte druge ljude

Slušajte ljude oko sebe i spajajte razne informacije. Ideje su retko proizvod misli bez konkretnih informacija. Najlakše je napraviti nove ideje kombinujući i slažući ono što ste već naučili.

Radite stvari koje Vas čine srećnim

Odvojite vreme da uradite nešto što Vas čini srećnim, što Vas raduje, što volite, i posvetite se tome.  Meditirajte, idite na plivanje, čitajte nešto i sl. Sve ono što će dovesti do dobrog raspoloženja. Napravite dnevnik, zapišite sve svoje misli.

Mislite o pozitivnim stvarima

Razmišljajte o svim situacijama koje dovode do pozitivne energije i vibracija. O događajima iz prošlosti koji su Vas činili srećnim, o svojim ljubavima, poklonima koje ste dobijali. Trenuci strasti i ljubavi mogu otvoriti Vašu kretivnost.

Potstaknite Vašu maštu

Pokušajte zatvoriti oči i zamisliti neke scene. Koje detalje vidite, kakav je ambijent?  Pogledajte sve boje, materijale, dodirnite neke. Šta osećate? Šta čujete? Ovo će Vas napraviti više relaksiranim i potstaći kretivnu energiju.

Probudite inspiraciju

Praktikujte stvari koje pokreću Vašu inspiraciju. Okrećite stranice knjiga koje sadrže slike. Slike mogu probuditi Vaše misli. Idite u galerije umetnosti, čitajte nešto inspirativno, razgovarajte sa nekim ko  podiže Vaše samopouzdanje.

ideje za kreativnost

Pokušajte sa crtanjem

Ovo može zvučati smešno, ali jedan od najefikasnijih načina da probudite svoju kreativnost je da počnete crtati. Moć crtanja je u tome da vidite stvari drugačije.

Razmotrite sve alternative

Budite posebni, drugačiji. Uvek se zapitajte kako da uradite nešto drugačije. I kada vidite rešenje nekog problema, uvek postavite sebi pitanje, "Koji su alternativni načini da to uradite?". Razvijte mentalni stav da "uvek ima drugih načina" čak iako u tom trenutku deluju nemoguće.

Budite otvoreni za sve kreativne ideje

Nikad nemojte zatvarati vrata nijednoj ideji. Cenite svaku čak iako u tom trenutku izgleda glupo. Ovakav način razmišljanja će dovesti da više kreativnih ideja izbacite na površinu.

Razmišljajte na papiru

Sve svoje ideje za kreativnost stavite na papir. Kada se suočavate sa određenim problemom, pokušate  sat vremena zapisivati na papir svaku moguću ideju koja Vam padne na pamet. Zatim izaberite najbolje ideje i razmotrite pojedinačno svaku od njih. Na kraju odlučite koju ideju možete i želite realizovati.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
10 poznatih marketing strategija Kako se daje dobra povratna informacija na poslu
Kako se obogatiti počevši od nule? Invitations-Informal
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Preduzetništvo.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok 2024/25. je u toku.

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.

Prijavite se