Put do vrha pičinje jednim korakom. Prijavite se!

Šta ne treba da radite na radnom mestu?

Posle svog uloženog truda da nađete posao i neophodnog perioda adaptacije koji mora da prođe kako biste sasvim opušteno sedeli na svom radnom mestu, dođe period kada sami, bar donekle, organizujete svoje obaveze i dovoljno dobro poznajete radne zadatke. Ukoliko umete da sačuvate nivo odgovornosti i osećaj za ono što treba da se radi, manje ćete upadati u šablon "lošeg" radnika i biće vam lakše da izbegnete sve što se ne sme.

Način poslovanja se promenio, sve većom privatizacijom, plaćanje zaposlenog kadra iz "sopstvenog džepa" nametnuo je i nove zahteve po pitanju produktivnosti zaposlenih, utorška radnog vremena i resursa koji su na raspolaganju. Razni pravilnici i procedure koji postoje unutar komapanije služe kao model organizacione  kulture, vrednosti i ponašanja koje kompanija zastupa i koja se očekuju i od zaposlenih.

Prvo i osnovno što ni u kom slučaju nije diskutabilno, je da morate izvršavati svoje poslovne obaveza. Ako ne radite svoj posao onda vaša svrha tamo jednostavno ne postoji. E sad, ukoliko ste odgovorni i izvršavate svoje radne obaveze, treba da obratite pažnju na svoje ponašanje u okviru poslovnog bonton-a koji se svodi na poštovanje pravila koja su propisana od strane same kompanije. Međutim, čak i neka od nepisanih pravila mogu da naprave veliku razliku u vašoj karijeri.

Odnosi sa poslodavcem i kolektivom

Poštujte svog nadređenog

Poslovni kontakt zaposlenog sa poslodavcem mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju i razumevanju, ne zaboravite da vaš poslodavac ima odgovornost u okviru hijerarhije kompanije, koju morate poštovati. Nemojte nikada ponuditi da nekome nešto učinite, pozivajući se na vaše poznanstvo sa poslodavcem. Nemojte sebi dozvoliti da se upuštate u kritikovanje svog rukovodioca pred celim   kolektivom. Ako je neophodno, argumentovano iznesite svoju kritiku i to nasamo. Budite zahvalni na onome što vam se pruža i to s vremena na vreme recite i svom nadređenom.

Poštovanje kolektiva

Poštovanje kolektiva, poslodavca i saradnika, odnosno odnosi s kolegama na poslu je jedna od stavki koje su neophodne i ukoliko ste skloni konfliktu narušićete radnu atmosferu i smanjiti produktivnost svih oko sebe. Ovde podrazumevamo i ogovaranje na poslu, iako na prvi pogled deluje bezazleno možete napraviti pometnju, a osim toga je jako neprofesionalno. Trač vas može dovesti u neugodnu situaciju da izgubite poverenje svih oko sebe, a time gubite i svoj kredibilitet jer ogovaranje da šteti radnoj atmosferi, radnim navikama i loše utiče na produktivnost.

Budite spremni na saradnju

Timski rad podrazumeva saradnju više ljudi, prema tome, nemojte sve raditi sami. Nemojte gledati samo svoja posla, kao da niko drugi ne postoji. Odgovornost timskog rada leži na svakom članu tog tima. Ako se isključite iz rada, to znači da niste pomogli nekome, a možda ste mogli i odgovornost, koja je vaša, ste prebacili drugom. Svako ima neki svoj okvirni opis posla, ali po potrebi treba pomoći drugima, iako ponekad, njihov posao nema nikakve veze sa vašim. Sa druge strane, ne treba ni da se  postavite kao "dežurna sveznalica" i da se mešate i tamo gde vam nije mesto. Treba da nađete meru u pružanju pomoći drugima.

Saslušajte ljude sa kojima radite

Ponekad je veoma važno da iznesemo svoj stav i svoje mišljenje na neku temu umesto da "ćutimo i trpimo". Ljudi sa kojima radimo imaju isto takvu potrebu, i kao što mi od njih očekujemo da nam pomognu i da nas saslušaju i sami treba da se nađemo u poziciji da slušamo. Budite ljubazni prema svojim kolegama, bez obzira na njihovo mesto u kompaniji, poštujete i njihove stavove čak i ako se vaše mišljenje razlikuje od njihovog. Ukoliko nastane konflikt kao sukob različitih motiva i interesa, treba ga prevazići, zajedničkim rešavanjem jasno formulisanog problema, međusobnim poštovanjem, slušanjem i bez prekidanja. Nemojte sebi dozvoliti da se upuštate u kritikovanje kolege bez realne potrebe i neka to bude na konstruktivan način, nije nam cilj da nekoga vređamo.

Timski rad

Timski rad je veoma važan za kompaniju, međusobno poštovanje u kolektivu osigurava veću produktivnost i zdraviju atmosferu u kojoj radite. Ukoliko vam se i dogodi da nastane konfliktna situacija sa nekim, nemojte rešavati međusobne probleme pred svima. Najbolje je da to učinite negde gde ćete imati privatnosti i mogućnosti da to rešite na miru u "četiri oka". Ovako ćete prevenirati i neprijatnu situaciju u koju ste doveli "svedoke" nesporazuma.

Ne prebacujte krivicu na druge

Nemojte samo tražiti izgovore za stvari koje niste uradili dobro ili prebacivati odgovornost na druge. Budite realni i sagledajte stvari takvim kakve jesu. Za sve postoji objašnjenje i niko od vas ne traži da budete bezgrešni, ali važno je da budete samokritični jer jedino tako možete učiti na svojim greškama i na taj način se unapređivati i razvijati.

Ne ometajte druge dok rade

Neprimereno ponašanje u kancelariji u kojoj provodite svoj radni dan, je takođe ometanje drugih dok rade, i to ne treba da radite. Preglasna muzika, stalno pričanje i zapitkivanje ometa vaše kolege. Niko ne traži od vas da radite u "sterilnim" uslovima, ali budite obzirni na potrebe drugih ljudi.

Ne budite nevaspitani

Na radnom mestu apsolutno ne bi trebala da postoji potreba za ružnim rečima, psovkama, verbalnim obračunavanjem. Izbegavajte svađe i nervozu. Ne lupajte vratima pri izlasku iz prostorije samo zato što ste ljuti. Ukoliko imate neki problem na miran način pokušajte da ga rešite, agresija ni ukom slučaju neće pomoći. Koliko god, banalno zvučalo, poštujte mesto na kome je dozvoljeno da se puši, nisu svi pušači (nekome smeta duvanski dim) pa je zato i važno da se pridržavate ovog pravila.

Ne treba biti negativan

Nije sve uvek kako mi želimo da bude i ponekad nam se čini da sve ide nizbrdo ali čak ni u takvim situa,cijama ne treba biti negativan i tonuti sve dublje. Pokušajte problem da sagledate iz drugog ugla ili da zatražite pomoć kolega. Nemojte se upuštati ni u kukanje, ono vam apsolutno ne može pomoći samo će doprineti negativnoj atmosferi.

Besomučno trošenje resursa

Sve je češća praksa da na poslu dobijamo razne materijele i uređaje, sve ono što nam je potrebno da bismo bili što dostupniji. Međutim, to nije imovina koja nam je data da je bahato koristimo kako nam padne na pamet, a da pritom to drugi plaćaju. Izuzeci postoje i ako je neko smatrao za shodno da vam da nešto na korišćenje, poverenje nije diskutabilno.

Vodite računa o higijeni

Svi zaposleni su u obavezi da vode računa kako o ličnoj higijeni tako i o higijeni radnog prostora. Neophodno je da svi zaposleni budu uredni i čisti, da dolaze na posao primerno obučeni (i obrijani, kada je muški deo kolektiva u pitanju i diskretno našminkani kada je reč o ženskom delu), sređene i uredne kose i noktiju. Potrebno je i pridržavati se svih normi koja je kompanija propisala.

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Administrative Assistant Cover Letter Presentation Sample Two
Motivacija, učinak i nagrađivanje zaposlenih Šta su timovi?
Interesuje vas ova oblast? Postanite i vi stručnjak pohađanjem BusinessAcademy programa: Menadžment ljudskih resursa.

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.