Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

5 osnovnih promotivnih aktivnosti

// Kutak za marketing stručnjake i prodavce

 

Pred vama se nalazi lista od pet najčešće korišćenih aktivnosti u procesu promocije proizvoda ili usluge:

1. Oglašavanje

Ovo je oblik prezentacije vaših proizvoda ili usluga koji plaćate i kojim se ne obraćate pojedinačno kupcima. Na primer, to su plakati, znakovi, oglasi u novinama, televiziji, radiju. 

2. Lična prodaja

Lična prodaja je svaki oblik prezentacije proizvoda koji podrazumeva da direktno komunicirate sa kupcima. Na primer, posete firmama koje bi mogle biti zainteresovane za vaše proizvode ili sastanci na kojima potencijalnim kupcima predstavljate svoje proizvode.

3. Promotivna prodaja

Promotivna prodaja znači podsticanje potencijalnih kupaca da kupuju vaše proizvode ili usluge, tako što ćete im privremeno ponuditi nešto dodatno, npr. ponuda - dva proizvoda za cenu jednog ili besplatni uzorak za probu. Vodite računa da ovakva strategija može umanjiti vaš profit. Pobrinite se da ponudite nešto što možete priuštiti i što vas mnogo ne košta, a može značiti vašem kupcu.

4. Odnosi sa javnošću

Odnosi sa javnošću podrazumevaju razvijanje dobrih odnosa, ne samo sa potencijalnim kupcima nego i sa sredstvima javnog informisanja (medijima). Mediji uvek mogu napisati nešto lepo o vašoj firmi, npr. kada budete napravili novi proizvod ili slavili godišnjicu rada vaše firme. 

5. Direktni marketing

Čak i ako nikad niste sreli svoje kupce, možete im pružiti direktnu pažnju. Na primer, tako što ćete poslati pismo poštom ili putem e-maila svim firmama koje bi mogle biti zainteresovane za vaše proizvode ili usluge.

 

Autor: Miroslav Zorić 

 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Kako da ostvarite uticaj na druge ljude? Fanki biznis postavlja menadžment i rukovođenje u središte zbivanja
10 poznatih marketinških strategija Kako rad od kuće pomaže da se poveća produktivnost i kvalitet zaposlenih

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.