Najdelotvornije tehnike i marketinški alati kompanija koji su osvojili svet

Da li su vam poznate sve tehnike marketinga koje uspešne kompanije koriste kako bi povećale prodaju i zaradu na lokalnom i globalnom tržištu? 

marketinski alati poznatih kompanija

Ako ste u potrazi za inspiracijom koja će vam osigurati radno mesto stručnjaka tradicionalne i internet marketing strategije u vodećim kompanijama na tržištu, pogledajte kako su dole navedeni brendovi ostvarili enormne rezultate, zahvaljujući detaljnoj primeni marketinške tehnike uticaja na tržište.

 

Sponzorstvom do globalnog marketinškog uspeha

Red Bull, kompanija iz Australije uspeva da svoju marketing strategiju preslika na globalno tržište u tolikoj meri da stanovnici SAD smatraju da se radi o lokalnom brendu. Pitate se kako?

Ova međunarodna kompanija je uspela da ostvari ovoliki uspeh zahvaljujući svom angažmanu u sponzorisanju i kreiranju dešavanja u ekstremnim sportovima, širom sveta. Zahvaljujući ovakvoj metodi marketinga, Red Bull je uspeo da pozicionira svoj proizvod na globalnom tržištu i ostvari enormne skokove u profitu.

 

marketinski uspeh poznatih kompanija

 

Pored ove uspešne taktike, Red Bull se izdvaja i svojim originalnim pakovanjem. Ovo energetsko piće zaista izgleda kao proizvod globalne ekonomije. Ono nije ni nalik ostalim bezalkoholnim pićima koji se prodaju u flaši ili limenkama zapremine od 0,36 litara. Ono izgleda kao evropski proizvod.

Sponzorstvo predstavlja specifičnu aktivnost marketinga, koja se u poslednje vreme brzo razvija i postaje jedna od najprisutnijih oblika komunikacije kompanije sa ciljnom grupom. Organizaciju sponzorstva uglavnom vode specijalizovani marketing konsultanti ili marketinške agencije koje raspolažu kvalitetnim kadrovima.

 

Društvene mreže i digitalni marketing menjaju percepciju marketara

Airbnb je platforma, odnosno online servis koji predstavlja direktan spoj između ljudi koji traže smeštaj i onih koji žele turistima da ustupe isti uz pristupačnu nadoknadu.

Iza naziva Airbnb stoji privatna kompanija osnovana 2008. godine, koja je poslednjih nekoliko godina napravila pravu revoluciju u svetu i uvela nov način organizovanja odmora. Sedište joj je u San Francisku. Ova platforma trenutno broji preko 1,500,000 oglasa u 34,000+ gradova širom sveta.

Šta je dovelo do ovakvog eksplozivnog uspeha ove kompanije? Društvene mreže.

 

kompanije u drustvenim medijima

 

U januaru tekuće godine, ova kompanija je lansirala kampanju na Twitteru oko #OneLessStranger hashtaga. Smisao cele kampanje je bio da članovi zajednice iskažu neki vid gostoprimstva strancima i podele foto ili video snimak koristeći malopre spomenutu oznaku.

Tri nedelje posle lansiranja marketinške kampanje, tri miliona korisnika društvenih mreža je kreiralo sadržaj i pokazalo neku vrstu angažovanja na Twitteru.

Društveni mediji predstavljaju najnoviji trend u savremenom marketingu i dramatično menjaju način na koji kompanije predstavljaju sebe na tržištu.

 

Obratite pažnju na kulturne, ekonomske i političke razlike

Nike je uspeo da razvije svoje globalno prisustvo zahvaljujući pažljivom odabiru međunarodnih sponzorstava, kao što je to slučaj sa fudbalskim klubom Mančester Junajted.

 

medjunarodna sponzorstva

 

Iako troškovi sponzorstva mogu biti prilično nepredvidivi, a mogu i da se povećaju za vreme raznih prvenstava i turnira, ovakav vid partnerstva značajno može doprineti tome da određeni brendovi privuku pažnju globalnog auditorijuma.

Platforma (NikeID), koja je kreirana sa namerom da potrošači sami osmisle dizajn svojih patika, još je jedan od načina na koji je ova kompanija plasirala svoje proizvode na međunarodno tržište i ujedno osigurala veliku online vidljivost među potencijalnim kupcima. Korisnici ove inovativne platforme mogu sami da kreiraju model sportske obuće prema svojim ličnim afinitetima i ubace kulturne i ostale elemente po želji.

 

Razmišljajte globalno, a delujte lokalno

Svi znamo da je McDonald’s prepoznatljiv globalni brend svuda u svetu.

Dok se ova uspešna kompanija slepo drži svojih brending strategija, svoje „globalne” marketinške napore prilagođava tržištu i potrebama potrošača. McDonald’s se trudi da predstavi lokalne ukuse na svom meniju u celom svetu.

Zahvaljujući lokalizaciji brenda, pre desetak godina je predstavio sendvič na Bliskom Istoku koji je nosio naziv McArabia. Na Filipinima je počasno mesto na jelovniku zauzeo obrok McSpaghetti, dok se u Francuskoj u ponudi našao i slavni „macaroons”.

 

Povežite se sa lokalnom zajednicom i kreirajte marketing strategiju oko društava u kojima kompanija posluje

Coca-Cola je praktično primer kako bi jedan brend trebalo da kreira međunarodne marketing strategije. Iako pričamo o velikoj korporaciji, Coca-Cola je poznata po tome da se fokusira na lokalne zajednice i ulaže dosta vremena i novca u humanitarne projekte. Pored ekonomskog uticaja, ova kompanija daje doprinos i ekonomskom razvoju zajednice u kojoj posluje.

Na primer, Coca-Cola je u Egiptu, u selu Beni Suef, obezbedila vodu za piće, i obroke u toku Ramazana za decu širom Bliskog Istoka. U Indiji, Coca-Cola podržava inicijativu „Podrži moju školu”, koja ima za cilj izgradnju i popravku lokalnih školskih ustanova. Ne moramo ni spomenuti da ovaj brend prodaje emociju koja se ne može izgubiti u prevodu – sreću.

 

marketing strategija za lokalnu zajednicu

 

Coca-Cola u proseku godišnje izdvoji oko 20% ukupnog marketing budžeta na razne vidove sponzorstava, što iznosi negde oko 300 miliona dolara.

Globalno tržište predstavlja mogućnost i izazov za marketing i marketare. Ceo svet je jedno tržište, dok su granice sve manje relevantne, a samim tim se potencijal razvoja jedne kompanije povećava. U zaključku, industriji su potrebni stručnjaci, marketing menadžeri koji će moći da povećaju procenat prodaje bilo kog proizvoda.

Ako želite da direktno utičete na ostvaren profit preduzeća i istovremeno steknete stručnost u jednoj od najdinamičnijih poslovnih oblasti, BusinessAcademy je škola za vas.

Školovanjem na odseku Marketing i marketing menadžment dobijate alate za razumevanje kupaca, načine da to znanje povežete sa kreiranjem odgovarajućih proizvoda, servisa i ponuda kao i metode odabira najboljeg načina da prenesete poruku, dobijete pažnju i isporučite realnu vrednost klijentima.

Bićete sposobni da preduzeću obezbedite visok priliv novca i povećanje broja klijenata u situaciji kada raspolažete minimalnim budžetima. Isto tako, bićete obučeni da vodite čak i marketing kampanje čiji su budžeti veći od milion evra.

  • 11.11.2015 07:40

Komentar