Kako mali lokalni posao prebaciti na globalno tržište? (6 jednostavnih koraka)

Poslovanje na svetskom nivou, u mnogo čemu može izgledati drugačije nego što to izgleda u vašem rodnom gradu. Međutim, svake godine je sve veći broj malih i srednjih preduzeća koja  se odlučuju na ovaj korak. Kako bi taj proces bio što lakši i jednostavniji, neophodno je da se vodite sledećim koracima kako biste uspešno proširili svoje poslovanje na globalno tržište. 

kako lokalni posao prebaciti na globalno trziste

 

Uskladite svoj biznis plan sa međunarodnim tržištem

Pre nego što počnete međunarodnu ekspanziju, za uspešno preduzetništvo je važno da uskladite svoj biznis plan i poslovne ciljeve sa novim tržištem ili kreirate novi biznis plan. To je od suštinskog značaja za procenu vaše spremnosti i posvećenosti međunarodnom rastu.

Ukoliko već imate izgrađeni brend, razmislite o tome kako da ga uskladite sa novim tržištem. Npr., ako se u izabranoj zemlji ne priča engleski, malo je verovatno da će stanovnici iste znati šta je Netflix, zar ne? Isto ovo pravilo se odnosi i na logo. Kruna ima potpuno drugo značenje u SAD i Kini. Gde god želite da poslujete, uvek se zapitajte kakva je priča iza vašeg brenda i kako vam ta priča može doneti nove klijente.

 

Istražite tržište i informišite se o konkurenciji

Kako bi vaš izlazak na međunarodno tržište bio uspešan, potrebno je da sprovedete istraživanje potreba i kupovnih navika vaših potencijalnih potrošača. Zapitajte se koje sve kompanije posluju na tom tržištu, ko pobeđuje, a ko gubi. Odeljenje za trgovinu je uglavnom najmerodavnija institucija u kojoj se možete informisati pre nego što se odlučite da počnete ekspanziju u određenu državu. Isto tako, saznajte što više o vašoj konkurenciji.

 

medjunarodno trziste konkurencija

Izaberite na koji način želite distribuirati proizvode

Izaberite i procenite najpovoljniju metodu distribucije vašeg proizvoda na inostranom tržištu. Možete se odlučiti da otvorite kompaniju u vlasništvu stranih filijala i sarađujete sa agentima, predstavnicima i distributerima, a opet možete pronaći investitore koji će finansirati vašu poslovnu ideju i samim tim uložiti u vašu kompaniju koja će nastati zajedničkim ulaganjem. 

Informišite se o pravnim okvirima

Saznajte na koji način možete formirati cene na određenom tržištu, da li postoji prostor za pregovore sa lokalnim dobavljačima i, naravno, informišite se o pravnim okvirima za poslovanje u državi koju izaberete za ekspanziju. Naime, kulturne, socijalne, ekonomske i pravne razlike mogu predstavljati pravi izazov za svakog preduzetnika koji se odluči da posluje globalno. 

Raspitajte se o mogućim finansijskim olakšicama

Informišite se kako najbolje možete poslovati na izabranom tržištu i koje su to mere kojima možete osigurati da vaše usluge ili proizvodi budu adekvatno plaćeni. Isto tako, raspitajte se o mogućim subvencijama od strane države kao i od strane privatnog sektora, jer postoji velika verovatnoća da, ukoliko imate proizvod koji manjka na tržištu, budete parcijalno finansirani od strane države, što će vam u znatnoj meri olakšati prve korake u belom svetu.

 

finansijske olaksice

 

Deklarišite robu u skladu sa propisima

Prebacite, odnosno, krenite sa izvozom. Ukoliko imate fizički proizvod, budite sigurni da ga pakujete i označavate u skladu sa pravnim propisima određene države. Čak iako su rešenja za globalni transport prilično ista, propisi o deklarisanju proizvoda se razlikuju gde god da krenete.

Pre nego što krenete da osvajate međunarodno tržište, razmislite i o sledećim pitanjima, koji vam u značajnoj meri mogu olakšati tranzicioni period. 

  • Da li će biti zainteresovanih za vaš proizvod u određenoj državi? Razmislite o potencijalnom istraživanju tržišta. Čak iako imate odličan krajnji proizvod, veoma je bitno poistovetiti se sa navikama potencijalnih potrošača. Npr., ukoliko je vaša ciljna grupa netolerantna na laktozu, sigurno nećete otvoriti piceriju u kojoj će se prodavati pice sa obilnim porcijama sira.
  • Da li je vaša ciljna grupa upoznata sa vašim proizvodom ili uslugom? Ukoliko to i nije slučaj, budite spremni da uložite dosta vremena i resursa u obrazovanje potrošača. Međutim, ako ste pionir i predstavljate zanimljiv proizvod, taj proizvod će vam osigurati ime i poziciju na međunarodnom tržištu.
  • Da li se osećate prijatno u državi gde želite poslovati? S obzirom da ćete verovatno provesti dosta vremena u izabranoj zemlji, bitno je da naučite jezik, kulturu i navike lokalnih stanovnika.
  • Kakva je infrastruktura? Kakav je standard? Koliko su dobri putevi? Da li su vam zagarantovane sirovine za proizvodnju ili osnovni repromaterijal za kreiranje kvalitetnih usluga? 

Ukoliko na gore navedena pitanja ne dobijete zadovoljavajuće odgovore, to ne znači da je vaša poslovna ideja pogrešna, već ste jednostavno izabrali pogrešno međunarodno tržište za poslovanje. Ne zaboravite, ne postoji ideja koja neće negde u svetu biti fantastična. 

izlazak na medjunarodno trziste

Živimo u vremenu kada su globalizacija i integracija postale neizostavne u poslovnom svetu. Zbog toga ne možete ostati izolovani u okvirima male, nacionalne privrede ukoliko želite da izgradite veliku i uspešnu kompaniju ili želite da vaš rad bude priznat na što širem planu. Program Međunarodno poslovanje pažljivo je kreirao tim stručnjaka iz ove oblasti kako bi vam pomogao da rizike poslovanja u internacionalnoj tržišnoj utakmici svedete na minimum i da se u njoj izdvojite kao lider.

  • 15.10.2015 06:58

Komentar