Kako da budete gerila u marketingu?

Jedan veliki lanac prodavnica sportske opreme preko cele svoje ogromne radnje stavio je reklamu na kojoj je pisalo 40% popusta. Konkurentski lanac postavio je još veću reklamu sa 50% popusta. Mala prodavnica između njihovih reklama istakla je samo jednu reč: ULAZ. To je gerila marketing ukratko.

gerila kampanje 

gerila kampanje1Gerila je idealna za komunikaciju sa potrošačima, za one kompanije koje nemaju ogromne budžete za marketing, ali imaju kreativnost i hrabrost! Gerilci svojim porukama brzo dobijaju pažnju i prenose svoje poruke na efektan način. Ova vrsta marketinga ne bira sredstva, ona koristi bukvalno sve kanale komunikacije koji jednoj kompaniji  stoje na raspolaganju.

Kako da kreirate uspešnu gerila kampanju?

Gerila podrazumeva još nešto. Ona koristi uobičajena sredstva komunikacije na neuobičajeni način! Primer sa početka ovog bloga to najbolje pokazuje. Pravi gerilci se ne libe da iskoriste sve što mogu kako bi preneli svoju poruku.

marketing gerila

Gerila marketing je dobio taj naziv zbog svog pristupa, a ne zbog toga što je nelegalan i neuređen. Ova vrsta komunikacije se pažljivo priprema, poruke se kreiraju tako da budu efektne, ali i da obave svoj posao, tj. da prodaju proizvod!

 

 

Da bi jedna gerila marketing kampanja bila uspešna, između ostalog je potrebno:

1. Da znate šta hoćete da kažete, a ne samo kako ćete to da kažete.

Suština vaše poruke je ono što je najbitnije, a ne duhovit način na koji ćete tu poruku da prenesete.

2.  Prekršite uobičajeni način komunikacije, ne i zakon!

Hrvatski sajt Aviokarte shvatio je gerila marketing kao ispisivanje web adrese sprejom po zidovima. To nije gerila marketing, to je samo vandalizam. Budite neobični, ne bezobrazni.

3. Budite bolji, ne samo drugačiji.

Nemojte ulaziti u gerilsku kampanju samo zato što mislite da je to zanimljivo… Ako nemate ideju koja je gerila sama po sebi, nemojte započinjati kampanju. Ideja je da budete bolji od drugih na drugačiji način, a ne samo da budete drugačiji.

4. Merite efekte gerila kampanje.

Vaša gerila kampanja ne treba da  bude vic koji kruži gradom. Ona mora da proda određeni proizvod ili uslugu. Ako ne postigne taj efekat, onda nije marketing. Onda je samo dobar geg koji vi plaćate.

 gerila marketing kampanje

Gerila marketing i komunikacija podrazumeva da ste prethodno savladali konvencionalni marketing i PR. Ne možete da budete dobar gerilac ako ne poznajete osnove ove oblasti. Ukoliko želite da postanete kreativac koji stvara zapažene reklamne kampanje, možda je vreme da se posvetite tome na pravi način. Pogledajte neke od smerova vezanih za marketing i PR na Business Academy.

  • 16.10.2014 15:20

Komentar