Univerzitet Cambridge obrazuje buduće milijardere

Ukoliko želite da gradite uspešnu karijeru i, zahvaljujući svom radu, zarađujete milione, neophodno je da ulažete u svoje obrazovanje. I to ne samo u formalno obrazovanje, već i u celoživotno učenje i nadograđivanje svojih znanja i sposobnosti. Ipak, jedan od najvažnijih koraka na tom putu je odabir pravog fakulteta, odnosno, visokoobrazovne ustanove koji će od vas načiniti stručnjaka u oblasti vašeg interesovanja.

 

univerzitet cambridge 


Budući studenti uglavnom se opredeljuju za fakultet na osnovu njegove reputacije, odnosno, na osnovu podataka koliko je uspešnih ljudi studiralo na njemu, i naravno, na osnovu kvaliteta predmeta koji ta ustanova može da im ponudi spram njihovih interesovanja. Univerzitet Cambridge jedini je univerzitet iz Evrope koji se nalazi na top 10 listi univerziteta koji obrazuju buduće milijardere, i prvi je na starom kontinentu po kvalitetu predmeta koji se na njemu pohađaju.

Nedavno je sprovedeno zanimljivo istraživanje o tome sa kojih univerziteta na svetu izlazi najviše budućih milijardera. Ono je pokazalo da su univerziteti u SAD apsolutno dominantni kada je o ovom kriterijumu reč, ali i da je Cambridge jedini iz Evrope među 10 univerziteta sa kojih je poteklo najviše izuzetno bogatih ljudi. Cambridge zauzima 10. mesto na ovoj listi sa 11 milionera koji su diplomirali na njemu, a kada bi se njihovo bogatstvo sabralo, iznosilo bi ukupno oko 48 milijardi dolara.

Inače, ubedljivo prvi u ovom rangiranju je univerzitet Harvard, na kojem je diplomiralo čak 52 milijardera, koji u zajedno zaradili 205 milijardi dolara. Fascinantno je da ga je završilo i osam američkih predsednika i 75 nobelovaca.

 

Cambridge prvi po kvalitetu predmeta

Takođe je interesantno da univerziteti u Velikoj Britaniji već godinama unazad „drže” apsolutni monopol na visoko obrazovanje u Evropi i drugo mesto na svetu, odmah iza američkih, sudeći po veoma cenjenoj listi QS World University Rankings. Među top 10 univerziteta na ovoj rang-listi za školsku 2012/2013. godinu nalazi se čak četiri univerziteta iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Najprestižniji univerzitet u Evropi i drugi najbolji na svetu svakako je Univerzitet Cambridge, koji se na ovoj listi nalazi odmah iza Massachusetts Institute of Technology (MIT). Cambridge je ovo mesto zaslužio na osnovu akademskog ugleda, reputacije njegovih diplomaca među poslodavcima, kao i kotiranja studenata; zatim na osnovu internacionalnosti, broja stranih studenata, učestalosti citiranih radova koji su nastali na ovom univerzitetu, kao i na osnovu niza drugih specifičnih kriterijuma.

Osim toga, većina studenata najpre odluči šta želi da upiše, a tek onda i gde želi da studira. Zato je važno da znate kako su univerziteti širom sveta rangirani na osnovu kvaliteta predmeta koji se na njima mogu pohađati, kako biste što lakše doneli ovu odluku.

QS World University Rankings je, upravo zbog toga, od 2011. godine počeo da rangira univerzitete i na osnovu pojedinačnih predmeta koji su popularni među akademcima. Zanimljivo je da, na osnovu broja pojavljivanja u prvih 10 univerziteta po kvalitetu različitih predmeta koji se na njima pohađaju, Univerzitet Cambridge drži ubedljivu lidersku poziciju.

university of cambridge

Klikom na sliku možete pogledati detaljni prikaz kvaliteta predmeta na Univerzitetu Cambridge

 

Na ovoj listi rangirano je 30 najpopularnijih predmeta, ocenjivano je čak 2.858 univerziteta i učestvovalo je više od 70.000 akademskih eksperata i poslodavaca širom sveta. Zahvaljujući ovim ciframa, QS World University rangiranje na osnovu predmeta predstavlja najveće istraživanje ove vrste na svetu. Akademici su izdvojili vodeće univerzitete u poljima svoje stručnosti, dok su poslodavci imenovali univerzitete za koje smatraju da edukuju izuzetne diplomce u oblastima u kojima oni posluju.

Konkurencija je i ovde žestoka među univerzitetima iz Velike Britanije i SAD. Tako i na ovoj listi Harvard “drži” prvo mesto zato što ima najviše prvih mesta kada je reč o posebnim predmetima, čak 10; slede ga MIT sa 7, UC Berkely i Oxford sa po 4, Cambridge sa 3 i Imperial College London i UC Davis sa po jednim prvim mestom.

 

Žestoka konkurencija sa univerzitetima iz SAD

Tvorci ove jedinstvene liste napominju kako namera nije bila da se ovi kriterijumi kombinuju da bi se postiglo uopšteno rangiranje na osnovu svih predmeta, te da postoji više načina interpretacije koji univerzitet izbija na vrh. I dok Harvard ima više predmeta od bilo kog drugog univerziteta, definitivno je Cambridge univerzitet taj koji se najčešće pojavljuje u prvih 10 u najvećem broju disciplina, čak 27 puta. Cambridge je, na osnovu rang-liste po predmetima ispred Oxforda i Berkeley-a sa po 23 mesta, Stanforda sa 22 mesta i Harvarda sa 21 mestom među prvih 10.

Razlog ovome je što Cambridge, možda više od bilo koje druge institucije, predstavlja svetskog lidera u pogledu gotovo svih područija akademskog istraživanja. Cambridge „drži” prvo mesto iz lingvistike, istorije i matematike, drugo mesto iz engleskog jezika i književnosti, modernih jezika, filozofije, geografije, fizike i astronomije, obrazovanja i prava, dok je na trećem mestu po inženjerstvu u mehanici, biologiji, medicini, farmaciji i psihologiji.

Gledano iz perspektive poslodavaca, što je možda i najvažniji kriterijum za buduće studente kada je reč o odabiru fakulteta, jer ukazuje na njihovu persepektivu i na to koliko će se brzo i lako zaposliti, kao i koliko će zarađivati, ponovo su najtraženiji diplomci sa Univerziteta Cambridge.

Poslodavci smatraju da su diplomci ovog univerziteta najbolji na svetu u čak 13 od 30 oblasti. Diplomci Oksforda i Harvarda su ovoga puta na drugom mestu, jer su najbolji u po 7 oblasti, a zatim ih slede studenti London School of Economics (LSE), Univerziteta u Tokiju i UC Davis, koji drže prva mesta u po jednoj oblasti.



Cambridge International School u Srbiji

Kada je o Srbiji reč, zahvaljujući onima koji su se potrudili da obrazovanje u njoj uvedu na velika vrata, sticanje ovakvih znanja i diploma nije uskraćeno. Obrazovna kompanija iz Beograda LINK group je još 2005. godine postala Cambridge International School i ovlašćeni centar – Cambridge International Examinations, što znači da je svojim studentima i polaznicima omogućila sticanje Cambridge diplome, jednu od najcenjenijih na svetu.

Cambridge poslovni program 

Takođe, BusinessAcademy, jedna od obrazovnih institucija u okviru LINK group-a, iste godine postala je Cambridge International Center, te školovanjem na smeru Cambridge poslovni program imate priliku da stičete znanja po metodologiji ovog prestižnog univerziteta i dobijete diplomu koja je priznata u celom svetu. Polaznici BusinessAcademy mogu da, nakon završenog jednogodišnjeg školovanja i ispunjenja uslova za dobijanje BusinessAcademy sertifikata, polažu Cambridge International ispit i steknu Cambridge International Diploma in Business. BusinessAcademy vam je na taj način omogućila sticanje jedne od najpriznatijih međunarodnih kvalifikacija i veću vidljivost za potencijalne poslodavce.

Više možete pročitati na:
www.topuniversities.com.

 

Top lista univerziteta koji „proizvode” milijardere:

Harvard – 52 milijardera sa ukupnom zaradom od 205 milijardi dolara. Završilo ga je osam američkih predsednika i 75 nobelovaca.
 
Pensilvanija – „proizveo” 28 milijardera ukupnog bogatstva od 112 milijardi dolara.
 
Univerzitet Stenford –  na njemu je diplomiralo 27 milijardera.
 
Univerzitet Njujork –  imao je 17 milijardera i čak 36 nobelovaca.
 
Kolumbija –  njegovi diplomci su 15 miljardera i 3 američka predsednika.
 
Masečusets institut tehnologije (MIT) –  završilo ga je 15 milijardera čija imovina ukupno vredi 114 milijardi dolara, kao i 78 nobelovaca.
 
Kornel univerzitet –  obrazovao je 14 milijardera i 41 nobelovac.
 
Univerzitet Južna Kalifornija – takođe je „prioizveo” 14 milijardera koji su zajedno zaradili 32 milijarde.
 
Jejl – dao je 13 milijardera i svi zajedno su zaradili 77 milijardi dolara.
 
Cambridge - obrazovao je 11 milijardera ukupne  „težine” od 48 milijardi dolara.

  • 21.06.2013 16:54

Komentar