Vreme je za bolji posao

Šta radi menadžer?

Menadžeri rade na ključnim upravljačkim i izvršnim položajima u privatnim i državnim preduzećima, u kojima kreiraju i sprovode poslovnu politiku. Naime, menadžment je višenamenski organ koji predstavlja proces izvršavanja zadataka uz pomoć drugih ljudi u bilo kojoj industriji, dok je menadžer osoba koja planira i realizuje korporativne ciljeve uz pomoć ostalih zaposlenih.

Menadžeri planiraju ciljeve i zadatke koje treba dostići i izvršiti, zatim definišu organizacionu strukturu koja može da obezbedi realizaciju tih ciljeva. Oni biraju kadrove sa kojima će raditi na izvršavanju planiranih zadataka, rukovode celokupnim procesom i kontrolišu svaki aspekt plana aktivnosti, kako bi uspešno realizovali poslovne ciljeve kompanije u tekućim uslovima i sa resursima koji su na raspolaganju.

Šta sve spada u opis posla jednog menadžera?

Menadžment je sklop marketinga, PR-a, finansija, prodaje, poslovne organizacije, timskog rada i ličnih veština. U skladu sa tim, radni dan jednog menadžera je poprilično dinamičan, a u zavisnosti od njegovog položaja (top, funkcionalan ili operativni menadžment) njegovi zadaci mogu podrazumevati:

 • uspostavljanje strateških ciljeva prikupljanjem relevantnih informacija,
 • praćenje zakonskih propisa i odgovornost za njihovu primenu,
 • prilagođavanje poslovne strategije kompanije tržišnim uslovima,
 • formiranje novih operativnih standarda i procedura,
 • izrada proračuna projekta i poslovne opravdanosti,
 • sprovođenje plana aktivnosti i postizanje unapred određenih ciljeva,
 • upravljanje ljudskim resursima u cilju efektivne i efikasne realizacije ciljeva,
 • upravljanje svakodnevnim aktivnostima, motivisanje i razvijanje tima,
 • koordinacija izvršenja zadataka,
 • ispravljanje nepravilnosti u toku izvršenja,
 • kontrola rezultata rada i izvršavanja plana aktivnosti,
 • prikupljanje povratnih informacija od strane klijenata i ispitivanje tržišta,
 • formiranje i unapređenje brenda kompanije,
 • obezbeđivanje poštovanja kompanijskih pravila i procedura,
 • preporučivanje i predlaganje promena višim rukovodiocima,
 • praćenje aktuelnosti i poslovanja konkurenata, 
 • priprema i podnošenje izveštaja o aktivnostima.

Menadžerski posao uključuje veliki broj zaduženja, pa i razne ceremonijalne poslove, kao što je planiranje i organizacija poslovnih događaja i akcija. Nasuprot mitovima da menadžeri ne rade apsolutno ništa, oni predstavljaju važnu kariku u životnom ciklusu jedne organizacije.

Sa kojim će se poslovima sutra sresti budući menadžeri?

Prema Piteru Drakeru (guru za menadžment) menadžeri predstavljaju jedan od najvažnijih i najskupljih resursa skoro svih savremenih organizacija. Samim tim, potreba za izuzetnim menadžerima je prisutna u svakoj industrijskoj grani, među svim preduzećima i državnim institucijama..

Koliko su menadžeri i njihove veštine vredne jednoj organizaciji, najbolje svedoči sledeća priča. U 2005. godini, košarkaški tim iz Hjustona (Houston Rockets) su tragali za kvalitetnim igračem kojeg bi vrbovali za svoj sastav. Kao rezultat uobičajenih izveštaja i analiza, dobili su spisak najboljih igrača. Neki od njih su bili nedostupni u tom trenutku, neki su bili preskupi a ostali se jednostavno nisu uklapali u tim iz raznih razloga.

Koristeći napredne analitičke sposobnosti, menadžer tima je identifikovao igrača po imenu Šejn Batije, za kojeg je smatrao da će biti odličan izbor. Nisu svi bili ubeđeni. Konvencionalne Batijeove statistike su zaista bile skromne. Poeni, skokovi, asistencije, blokade, ukradene lopte. Sve je bilo ispodprosečno. Poentirao je uglavnom šutem za tri poena i to iz mesta, kada dobije povratnu loptu ili ostane sam u korneru. Sportska organizacija je bila u stanju da izmeri kako se ostali članovi tima ponašaju kad je tek dovedeni igrač bio na terenu. Rezultati su bili zapanjujući. Kada je Šejn na terenu njegovi saigrači igraju bolje, često puno bolje, a njegovi protivnici igraju lošije, vrlo često - puno lošije. Batije nema neki prosek skokova, ali kada je na terenu raste broj skokova njegove ekipe, dok protivničkim najboljim strelcima pada procenat šuta. Šejn Batije je odradio svoju magiju u Hjustonu. Tim je pre njegovog dolaska imao odnos pobede i poraza 34-48. Sa njim naredne godine 50-32.

Slučajnost? Brojevi ne lažu. Zahvaljujući znanju i veštinama jednog menadžera, ovaj tim je ostvario fantastične rezultate i značajan profit u toj sezoni. Dobar menadžer je zlata vredan bilo kojoj industriji.

Prema nedavnom istraživanju koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, procenjuje se da će do 2020. godine biti potrebno najmanje milion novih menadžera koji će moći osmisliti adekvatan pristup budućim naraštajima koji će činiti 75% radne snage do kraja 2025. godine.*

Industrije koje omogućavaju odličnu naplatu vašeg novog znanja su finansijske kompanije, preduzeća okrenuta marketingu, fabrike i proizvodne kompanije, preduzeća koja se razvijaju ili koriste nove tehnologije, servisne industrije kao što su osiguranje, obrazovanje ili zdravstvo, konsultantske kuće.

Obrazovanje u skladu sa tržišnim promenama

Program je posebno osmišljen za sadašnje i buduće lidere, spremne da odgovore na sve izazove savremenog poslovanja, postignu i održe konkurentsku prednost. Tokom školovanja na ovom odseku steći ćete teoretsko i praktično znanje, kao i sveobuhvatan uvid u prirodu menadžerskog poziva.

Osim strategijskih i operativnih stručnih znanja, naučićete kako da primenite naučne tehnike za donošenje profitabilnih odluka kao što su optimizacija i simulacija, modeli za identifikaciju izbora, formalizaciju ustupaka i specifikaciju ograničenja.
Po završetku programa steći ćete Cambridge International sertifikat, koji će vam doneti dobre poslovne prilike, veći autoritet i mnogo veću zaradu.

*www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/About-Deloitte/gx-dttl-2014-millennial-survey-report.pdf

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.

Donesite odluku: Upisni rok je otvoren!

Da saznate sve o upisu, kliknite ovde.