Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

4 strategije donošenja odluka

// Kutak za menadžere i HR menadžere

Donošenje odluka je proces kojim menadžeri odgovaraju na šanse i pretnje, analiziranjem opcija i donošenjem odluka u vezi ciljeva i pravaca akcije.

Među brojnim strategijama donošenja odluka izdvajaju se sledeće četiri:

1. Strategija optimiziranja

To je strategija izbora najboljeg mogućeg rešenja za problem, pri čemu se otkriva što veći broj alternativa i bira se najbolja od njih.

Koliko se optimiziranje može odraditi precizno zavisi od značaja problema, vremena odvojenog za njegovo rešavanje, cene alternativnih rešenja, dostupnosti reursa i znanja, lične psihologije i vrednosti.

2. Strategija zadovoljavanja

Ovo je strategija odabira prve zadovoljavajuće alternative umesto da se traži najbolja. Ova strategija uglavnom odlično funkcioniše kod manje važnih odluka.

3. Maksi-maksi strategija

Maksi - maksi strategija znači „maksimiziranje maksimuma". Ova strategija se fokusira na oceni i odabiru alternativa na osnovu maksimalne moguće isplativosti.

Ova strategija se nekada opisuje i kao strategija optimista, zato što se razmatraju samo povoljni ishodi i visoki potencijali. Ovo je dobra strategija u slučaju da je preuzimanje rizika najprihvatljivije.

4. Maksi-mini strategija

Maksi-mini strategija znači „maksimiziranje minimuma". U ovoj pesimističkoj strategiji razmatra se najgori mogući ishod svake odluke i bira se odluka sa najvišim minimumom.

Ovakva orijentacija je odgovarajuća za korišćenje u slučajevima kada su posledice pogrešne odluke naročito štetne i nepoželjne. Ova strategija je u skladu sa poslovicom „Bolje vrabac u ruci nego golub na grani".

 


Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Od nule do milionera Apolo sindrom
3 metode koje možete upotrebiti da podstaknete svoju maštu Šta ne treba da radite na radnom mestu

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.