Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

7 stvari koje treba da izbegnete u marketingu

Prilikom formulisanja marketing strategije postoje stvari koje treba preskočiti bez obzira što  mogu doneti kratkoročnu zaradu. Jer, u uslovima rastuće konkurencije i globalizacije poslovanja vi gubite u dugom roku.

Zbog toga je bitno da izbegnete sledećih sedam stvari:

1. Visoke cene

Prilikom plasiranja vaših proizvoda ili usluga veoma je bito da cena bude korektna.

Visoke cene mogu nastati od 2 faktora:

  • visoki troškovi distribucije,
  • visoki troškovi propagande i promocije i


Posrednici često mogu povećati cene iznad vrednosti svojih usluga, što utiče na konačnu (maloprodajnu) cenu proizvoda ili usluga koju krajnji kupac mora da plati. Može se desiti da ima suviše posrednika u lancu, da su posrednici neefikasni,  da pružaju nepotpune ili duple usluge, da imaju loš menadžment i planiranje. Rezultat su visoki troškovi distribucije, koje plaćaju kupci u vidu većih cena.

Na visoku cenu mogu uticati i visoki troškovi propagande i promocije. Pakovanje i promocija mogu dodavati samo psihološku vrednost proizvodu umesto stvarne, funkcionalne vrednosti. Često maloprodavci koriste dodatnu promociju - propagandu, izložbe itd., što takođe može dovesti do povećanja maloprodajne cene.

2. Obmana kupaca

Vodite računa da ne obmnjujete kupce da će dobiti više vrednosti nego što stvarno dobijaju.

Praksa obmanjivanja se vezuje za tri područja: cena, promocija i pakovanje.

Obmanjivanje putem cene se odnosi na slučajeve kao što su: netačno oglašavanje (propaganda) "fabričkih" ili "veleprodajnih" cena, ili velikog sniženja cene na osnovu prethodno netačno predstavljenih visokih cena.

Obmanjivanje promocijom se odnosi na slučajeve kao što su precenjivanje karakteristika proizvoda, podsticanje kupaca da dođe u prodavnicu radi kupovine robe koje nema itd.

Obmanjivanje pakovanjem se odnosi na preuveličavanje sadržaja pakovanja putem odgovarajućeg dizajna, neispunjavanje pakovanja sadržajem do vrha, korišćenje pogrešnih etiketa ili opisa veličine nerazumljivim terminima.

3. Nedovoljno korisnost i bezbednost proizvoda

Često su brojni proizvodi lošeg kvaliteta ili nebezbedni.

Neki proizvodi pružaju malu korist. Na tržištu postoje brojne marke proizvoda koje kupcima obećavaju mnogobrojne koristi. To dovodi da su kupci često zbunjeni.  A, u stvari, kupci često plaćaju više za koristi proizvoda koje ne postoje.

Razlozi za nebezbednost proizvoda su: indiferentnost proizvođača, povećana složenost proizvoda, nedovoljno obučeno zaposleno osoblje i slaba kontrola kvaliteta.

Način na koji se odnosite prema kvalitetu proizvoda i problemima bezbednosti može narušiti ili poboljšati vašu reputaciju. Ako prodajete nekvalitetne ili nebezbedne proizvode rizikujete  štetne konflikte sa kupcima ili udruženjima potrošača. Kupci koji su nezadovoljni vašim proizvodima mogu izbegavati vaše druge proizvode i prenositi drugim kupcima da učine to isto. Morate znati da visoki etički standardi koji su u skladu sa kvalitetom sa aspekta kupaca imaju za rezultat zadovoljstvo kupaca, što povratno stvara profitabilne odnose sa kupcima.

4. Planirano zastarevanje proizvoda 

Vrlo je važno da ne forsirate prevremeno zastarevanje proizvoda pre nego što je stvarno potrebna promena. Nemojte često i kontinualno menjati koncepte kupaca o prihvatljivim stilovima da bi ih ohrabrili na veće i ranije kupovine (kao što je na primer konstantno menjanje mode u industriji obuće i odeće).

5. Preferiranje kupaca veće kupovne moći 

Vodite računa da ne preferirate kupce sa većim prihodom. Morate izgraditi bolje marketing sisteme i za one sa nižim prihodom. Takođe, ne smete propagirati loše vrednosti, prodavati staru robu kao novu ili obračunavati velike stope kod prodaje na kredit.

6. Stvaranje ulaznih barijera konkurentima i nelojalna konkurencija

Izbegnite stvaranje ulaznih barijera za nove organizacije. Korišćenjem patenata i velikim ulaganjima u promociju, dobavljači ili trgovci se često mogu povezati da bi onemogućili ulazak konkurenata. Nemojte da vas optuže za nepoštenu (nefer) marketing praksu prema konkurentima (nelojalnu konkurenciju), tako što ćete odrediti cene proizvoda koje su niže od troškova proizvodnje, ili obeshrabrivati  kupovinu konkurentskih proizvoda.

7. Manipulisanje oglašavanjem

Prilikom oglašavanja ne smete manipulisati osetljivim osobama, posebno decom, preterivati u vezi sa karakteristikama proizvoda itd. Trudite se i da ne idete na preterano i prečesto oglašavanje. Ljudi se protive i propagandnom "zarobljavanju" na mestima kao što su škole, čekaonice kod lekara i aerodromi. Takođe je bitno da troškove oglašavanja ne prenosite na kupce putem veće cene.

 

Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
7 najvećih grešaka u prodaji 5 tehnika za donošenje odluka
8 osnovnih funkcija Web sajta Upravljanje kvalitetom

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.