Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

6 preduslova za uspešan rad tima

// Kutak za menadžere i HR menadžere 

 

1. Tim treba da ima svoj zajednički cilj, dobre i međusobno korektne odnose i poverenje, jasnu podelu uloga, dobru komunikaciju, različitost i održavanje ravnoteže između zadataka i odnosa u grupi.

2. Prilikom formiranja formalnih timova, potrebno je definisati kriterijume za izbor članova tima u skladu sa postavljenim ciljevima i zadacima i poštovati donesenu proceduru.

3. Zajednički cilj se može ostvariti pod uslovima da cela grupa tome teži, da je taj cilj razumljiv svim članovima tima, da postoji usmeravanje rada tima, koncentrisanost energije, motivacija članova, definisani prioriteti.

4. Saradnja je ključ rada svakog tima. Poverenje i dobri međusobni odnosi zasnivaju se na otvorenosti, međusobnom uvažavanju i uzajamnom prihvatanju bez predrasuda. Ovakvi odnosi zahtevaju napor svih članova tima.

5. Tim mora da ima jasnu podelu uloga, a ako je ona nejasna, to dovodi do sukoba između članova i stresa pojedinaca. Veoma je opasno ako članovima tima nije jasno šta je čija uloga, ko je za šta odgovoran i kome se podnosi izveštaj.

6. Održavanje ravnoteže između zadataka i odnosa u grupi treba da bude konstantno, jer su dve osnovne funkcije tima: ostvarivanje zadataka i ciljeva i održanje tima. Da bi tim što bolje funkcionisao, potrebna je ravnoteža između ove dve funkcije. Sa druge strane, prevelika koncentrisanost na zadatke može da prouzrokuje stres kod članova kojima rad počinje da bude opterećenje, može dovesti i do raspadanja tima. Ako se, pak, velika pažnja posveti na odnose u grupi, to može uzrokovati usporavanje izvršenja zadataka i osećaja timske neefikasnosti.

Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Kako da sprovedete brigu o kupcima? 9 stilova komunikacije
Faze za rešavanje problema koje primenjuju menadžeri Direct response tehnika kao način da se pridobiju novi kupci

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.