Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

5 faza timskog odlučivanja

// Kutak za menadžere i HR menadžere 

 

Proces timskog odlučivanja obično se realizuje kroz pet faza:

1. Faza orijentacije

Članovi tima se upoznaju, uspostavljaju svoje uloge i rade na definisanju svoje svrhe i cilja.

2. Faza konflikta

Članovi tima razgovaraju o svojim pozicijama i više se zauzimaju za svoje uloge u timu. Ako su članovi tima pažljivo odabrani tako da zastupaju raznovrsne stavove i stručnost, neslaganja su uobičajen deo ove faze.

3. Faza brainstorming-a

Članovi tima iznose sve mogućnosti i u potpunosti diskutuju za ili protiv njih. Pri kraju ove faze članovi počinju da se slažu oko samo jednog rešenja problema.

4. Faza odlučivanja

Članovi tima donose odluku. Dogovor je postignut kada tim dođe do rešenja koje je dovoljno prihvatljivo za sve članove (čak iako su donekle suzdržani). Ovaj dogovor se postiže tek nakon što su svi članovi imali prilike da prodiskutuju o svojim stavovima i da osete da su oni bili uvaženi.

5. Faza evaluacije rezultata

Timski osećaj se učvrstio i rešenje je formulisano. Članovi dobijaju svoje zadatke za sprovođenje odluke tima,  i pripremaju se za prikupljanje podataka o tim zadacima.

Ovih pet faza su prisutne skoro uvek, bez obzira na vrstu zadataka ili tip odluka koje treba doneti. Članovi tima koriste ovaj proces čak i kada nemaju dovoljno iskustva ili prakse u komunikaciji unutar timova.

 

Autor: Miroslav Zorić

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
Saznajte zašto vam je potrebna cost benefit analiza Ocenjivanje zaposlenih i njihovih performansi kao preduslov kvaliteta
Upravljanje vremenom 7 strategija da održite dobru prezentaciju

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.