Stekni najcenjeniji poslovni sertifikat!

4 tajne pružanja vrhunske usluge kupcu

U današnje vreme, kupci su najveća vrednost poslovanja, a kvalitetna usluga kupcu ključ je dugoročnog uspeha bilo koje firme. Usluga je vrhunska samo onda kada je to kupac prepoznao.

Postoje 4 tajne pružanja vrhunske usluge kupcu:

1. Ne pokušavajte samo prodati kupcu

Kupac se uvek oseća opuštenije i ugodnije kada oseti da ga slušate i da vam nije u interesu samo da mu prodate proizvod. Uvek će se vratiti vama, preporučiće vas porodici, prijateljima kao prodavca koji se brine za svoje kupce.

2. Budite kreativni

Budite posebni i ponudite svojim kupcima nešto novo, posebno, drugačije - nešto što zapravo niko nema. Budite kreativni. Budite jedinstveni.

Potrudite se da upoznate svoje kupce i da prepoznate koje su njihove potrebe. Budite sigurni da nudite upravo ono što vašem kupcu treba.

Postavljajte pitanja kako biste otkrili šta kupci žele i šta im je potrebno. Kupci treba da vide vašu vrednost kao prodavca koji će im pomoći pri kupovini. To je ključ vrhunske usluge kupcu.

3. Zapamtite "Kupac je uvek u pravu"

Kada kupac dođe kod vas sa problemom, budite profesionalni. Ako je kupac ljut ili uznemiren, na vama je da ga smirite lepim rečima i da mu na taj način pokažete da ste ozbiljni i da mu zaista želite pomoći pri rešavanju problema.

Čak i kada je očigledno da kupac nije u pravu, da biste zadržali kupca ponekad je potrebno da prihvatite gubitak i vratite mu novac za robu koju vraća.

Ne zaboravite da nema te reklame koja može popraviti štetu nanešenu lošim postupkom prema kupcu. Još više vam može naštetiti kupac koji jednostavno izađe napolje bez ijedne reči i koga više nikad ne vidite. Takvi kupci imaju prijatelje, i njihovi prijatelji imaju prijatelje, a niko od njih se neće "libiti" da ispriča svoje loše iskustvo.

4. Budite iskreni prema kupcu

Ako vaš kupac otkrije da ga želite prevariti, budite sigurni da ste ga izgubili zauvek. Ukoliko npr. kupac traži savet o proizvodu, nemojte mu odmah pokušavati prodati ono čega ima previše u magacinu ili ono što ne možete prodati. Objasnite mu prednosti svakog proizvoda i prodajte mu proizvod koji je najbolji za njega i koji odgovara njegovim potrebama.

 

 

Autor: Miroslav Zorić

 

Pogledaj sve tekstove u Bazi znanja » Pogledaj tekstove u ovoj kategoriji »
Možda bi Vas ovi članci interesovali
9 faza pripreme za preduzetništvo IT i know-how
Lak način da vodite telefonsku komunikaciju Poslujte, ali sa osmehom

 

Poslovna veština koja garantuje visoku zaradu

Spremili smo dokument sa opisom i savetima u primeni poslovne veštine koja Vam garantuje visoku zaradu, bez obzira na to čime se bavite. Da preuzmete izveštaj, kliknite ovde.